Įdomiais, daugelio galbūt dar neišbandytais receptais dalijasi sostinėje veikiančios parduotuvės „FIŠ“ komanda. Jos vadovė Milda Šatė pastebi, kad silkę lietuviai valgo visus metus, tačiau kalėdiniu laikotarpiu pardavimai būna rekordiniai.
Silkės vyniotinis su avokadu
Ingredientai:
- 150 g sūdytos silkės filė (be kaulų);
- 100 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“);
- 80 g majonezo;
- 30 g standiklio agaro;
- 1 avokadas;
- 1 raudonoji paprika.
Gaminimas:
1. Sumaišykite kreminį sūrį su majonezu, ištirpintu agaru. Sudėkite mažais kubeliais supjaustytą papriką ir avokadą.
2. Gautu įdaru patepkite silkės filė, o tada švelniai susukite. Vyniotinį suslėkite tam, kad įgautų norimą formą: kvadrato ar trikampio, o tada 2 valandoms palikite šaldytuve – jis turi sustingti.
3. Patiekite supjaustytą, pavyzdžiui, su burokėlių traškučiais, karamelizuotais burokėliais ar mėgstamomis daržovėmis.
Orkaitėje keptas amūras
Dar vienas neįprastas pasirinkimas – amūras. „Lietuviams tai dar nėra labai įprasta žuvis. Amūro mėsa balta, skonis šiek tiek primena menkę. Žuvis labai tvirta, ją galima valgyti tiek karštą, tiek atvėsusią. Nereikia jokių ypatingų ir sudėtingų receptų – užtenka žolelių mišinio ir druskos“, – tikina žuvies namų atstovė. Amūrą geriausia kepti orkaitėje, tačiau galima ir keptuvėje.
Ingredientai:
- 1 apie 700 g sveriantis amūras (išdorotas ir atvėsintas);
- žuvies prieskonių mišinio (pasirinkite mėgstamus prieskonius arba prieskonines žoleles).
Gaminimas:
1. Amūrą įtrinkite pasirinktais prieskoniais ir palikite 2 val. kambario temperatūroje.
2. Paruoštą žuvį dėkite į neįkaitintą orkaitę, pridenkite folija. Nustatykite 180 laipsnių temperatūrą, leiskite iš lėto kepti žuviai ir orkaitei įkaisti. Taip žuvis bus sultinga, neperkepusi. Kai temperatūra orkaitėje pasieks 180 laipsnių, žuvį dar reikia kepti 10–15 minučių.
3. Patiekite su karštomis apkeptomis daržovėmis. Taip pat labai tinka įvairiai paruošti burokėliai, pomidorai.