Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, naminės duonos nauda išryškėja tuomet, kai jos gamybai naudojama mažiau riebalų, pridėtinio cukraus ir druskos bei daugiau skaidulinių medžiagų.
„Pagrindinė tokių kepinių sudėtinė dalis yra miltai. Pastaruosius naudingiausia rinktis viso grūdo, nes taip išsaugoma daugiau mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, skaidulų. Kartu ši duona yra sotesnė, pagerinanti žarnyno veiklą, sveikesnė, nes cukraus kiekis joje neviršija normų. Ne veltui pastarojo reiktų vengti ir dėti kuo mažiau. Net nekaltai atrodantys džiovinti vaisiai yra perteklinis cukrus. Todėl mitybos ekspertai ragina nereikalingus angliavandenius keisti sėklomis, skaidulomis, daržovėmis“, – pataria B.Baratinskaitė.
Atskleidusi kelis sveikatai palankesnės duonos savybes maisto ekspertė siūlo jomis pasinaudoti bei kepinių savo namuose pasiruošti patiems. Anot B.Baratinskaitės, tai padaryti lengviau vadovaujantis tiek tradicinėmis, tiek ir moderniomis kulinarinėmis idėjomis.
Ruginė raugo duona
Ingredientai:
- 300 g viso grūdo ruginių miltų;
- 2 stiklinės šilto vandens;
- 75 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
- 0,5 arbat. šaukšt. kmynų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. medaus.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai paruoškite raugą. 75 g viso grūdo ruginių miltų sumaišykite su 125 ml kambario temperatūros vandens. Maišykite tol, kol masė taps tiršta. Ją uždenkite audiniu, padėkite apie 25 laipsnių temperatūroje, palikite rūgti 3 paras.
2. Į maišymo indą supilkite 125 ml išrūgusio raugo, 150 g viso grūdo ruginių miltų, 100 ml vandens. Maišykite, kol masė taps ne per kieta, šiek tiek lipni, ją uždenkite audeklu ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų.
3. Ruoškite tešlą. Dubenyje į išrūgusį mišinį suberkite likusius miltus, druską, kmynus, įdėkite medaus. Tešlą minkykite rankomis, suformuokite norimo dydžio kepaliuką, įdėkite jį į kepimo skardą ir kildykite 3 valandas 25 laipsnių temperatūroje.
4. Kai duona pakils, pašaukite į iki 250 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę, kepkite 15 minučių, kol užkeps pluta, tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie pusvalandį. Duonai atšokus nuo kepimo indo kraštų, ištraukite.
5. Išėmus kepinį iš orkaitės, reikėtų jį apipurkšti vandeniu ir leisti suminkštėti plutai. Tuomet geriausia duoną uždengti bei palikti ataušti. Taip ji bus tinkamai paruošta ragauti.
Balta duona su svogūnais bei džiovintais pomidorais
Ingredientai:
- 2 stiklinių aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
- 1 nedidelis svogūnas;
- 5 saulėje džiovinti pomidorai;
- 1 stiklinė šilto vandens;
- 1 sauja saulėgrąžų;
- 7 g sausų mielių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 arbat. šaukšt. stevijos saldiklio;
- šiek tiek aliejaus.
Gaminimas:
1. Supjaustykite svogūną ir pakepkite jį keptuvėje.
2. Į dubenį suberkite miltus, sausas mieles, druską bei steviją, viską išmaišykite. Tada supilkite šiltą vandenį, maišykite tešlą tol, kol ji bus vientisa. Suberkite saulėgrąžas, kubeliais pasmulkintus saulėje džiovintus pomidorus ir pakepintus svogūnus.
3. Dubenį su tešla užklokite audiniu, palikite šiltesnėje namų vietoje 1–2 valandoms pakilti.
4. Pakulusią tešlą sudėkite į kepimo indą ir kepkite orkaitėje 220 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį. Tada kaitrą sumažinkite iki 180 laipsnių, kepkite dar 15 minučių. Palikite atvėsti, ištraukite ir ragaukite.