Anot prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, tokios sriubos gali tapti puikiu išsigelbėjimu pavasarį, kai norima pasiruošti sveikus pietus ar vakarienę, bet nesugaišti tam labai daug laiko.
„Sriubos paprastai verdamos su daržovėmis, ankštiniais augalais, žalumynais, grybais ar kruopomis, todėl tai yra puikus organizmui reikalingų vitaminų ir skaidulų šaltinis. Be to, virtas maistas yra lengviau virškinamas, todėl daugelis sriubų tinka ir jautresnį skrandį turintiems žmonėms. Sriuba taip pat padeda organizmui gauti pakankamai skysčių, nes didelę dalį šio patiekalo sudaro vanduo“, – sriubų privalumus vardija B.Baratinskaitė.
Patartina į puodą dėti ne visas daržoves iš karto, o atskirai – pagal tai, kiek ilgai jos verda, kol suminkštėja.
Tiesa, anot jos, reikia nepamiršti, kad verdant daržoves prarandama dalis jose esančių naudingų medžiagų. Dėl to sriubos patariama nepervirti ir nuo viryklės nuimti daržovėms dar nespėjus visiškai suminkštėti. Be to, patartina į puodą dėti ne visas daržoves iš karto, o atskirai – pagal tai, kiek ilgai jos verda, kol suminkštėja. Pavyzdžiui, pirmiausia į puodą verta dėti ilgiausiai verdančias bulves, o kopūstą ar svogūną – vėliau. Tokiu būdu greičiau suminkštėjančios daržovės nepervirs, o sriuba maistiniu požiūriu bus vertingesnė.
Jūsų dėmesiui – 2 lengvi sriubų, kurioms paruošti neprireiks daug laiko, receptai:
Žaliųjų žirnelių sriuba
Ingredientai (4 porcijoms):
- 1 l vandens;
- 2 stiklinės konservuotų arba šviežių žaliųjų žirnelių;
- 2 saujos česnakų laiškų;
- 4 valg. šaukšt. grietinėlės;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- druskos ir pipirų (ar kitų prieskonių).
Gaminimas:
1. Įkaitintame puode su aliejumi pakepinkite smulkintus česnakų laiškus. Tuomet juos užpilkite vandeniu, o į puodą sudėkite žirnelius, įberkite šiek tiek druskos bei pipirų. Viską virkite 3–5 minutes.
2. Visą puodo turinį sutrinkite elektriniu trintuvu. Pagal skonį į masę papildomai įdėkite druskos ir pipirų ar kitų mėgstamų prieskonių. Viską dar kartą užvirkite. Tik užvirus, puodą nukelkite nuo ugnies – ji paruošta valgyti.
Pomidorų ir makaronų sriuba
Ingredientai (4 asm.):
- 4 valg. šaukšt. sviesto;
- 2 valg. šaukšt. miltų;
- 4 stiklinės pomidorų sulčių;
- 1 stiklinė vandens;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- druskos;
- 200 g kiaušininių makaronų;
- šiek tiek smulkintų petražolių.
Gaminimas:
1. Gilesnėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Tuomet įdėkite du šaukštus miltų ir viską išmaišykite, kol išeis vientisa masė. Tuomet iš lėto maišant supilkite pomidorų sultis ir vandenį. Visą masę užvirkite ir pakaitinkite apie dvi minutes nuolat maišant. Vėliau įdėkite cukraus ir druskos.
2. Galiausiai, sudėkite kiaušininius makaronus ir visą masę dar keletą minučių pavirkite.
3. Į lėkštes supilstytą sriubą apibarstykite smulkintomis petražolėmis.