Prekybininkai teigia, jog labiausiai perkamos kiaulienos dalys yra šoninė ir mentė, pastaruoju metu stebimi išaugę smulkintos kiaulienos ir faršo pardavimai.
Pranešime žiniasklaidai cituojama „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pastebi, jog kiauliena su kaulu yra mažiau atrasta šios mėsos rūšis. Tačiau ji gali pasiūlyti netikėtų skonių ir įkvėpti naujoms idėjoms gaminant patiekalus.
„Ši kiaulienos rūšis gali tapti atradimu siekiantiems nuolat papildyti savo maisto racioną arba suderinti tradicinę virtuvę su naujais maisto potyriais. Kiauliena su kaulu pasižymi tuo, kad ją galima gaminti įvairiai – tiek troškiniuose, derinant vaisių ir daržovių skonius, tiek pagardinus rytietiškais prieskoniais kepti orkaitėje, vėliau pateikti su troškintomis daržovėmis“, – vardija V.Juodkazienė ir siūlo išbandyti porą nesudėtingų kiaulienos su kaulu receptų.
Kepta kiauliena su imbieru
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos su kaulu;
- 2 valg. šaukšt. tarkuoto imbiero;
- 1 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
- 6 valg. šaukšt. aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. citrinų sulčių.
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 svogūnas.
Gaminimas:
1. Pirmiausia sutarkuokite svogūną.
2. Į atskirą indelį supilkite tarkuotą imbierą, aliejų, druską, pipirus, citrinos sultis ir jau sutarkuotą svogūną. Viską išmaišykite. Gautą masę įtrinkite į mėsą ir palikite valandai ar kelioms marinuotis.
3. Mėsą kepkite iki 200°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą – kol apskrus ir taps minkšta.
4. Patiekite su šviežiomis arba orkaitėje keptomis daržovėmis.
Kiauliena su bambuko ūgliais ir ananasais
Ingredientai:
- 250 g kiaulienos su kaulu;
- 150 g konservuotų ananasų gabalėlių;
- 100 g konservuotų bambuko ūglių;
- 150 g ryžių;
- 4–5 valg. šaukšt. pomidorų padažo (aštrumas – pagal skonį);
- 1 valg. šaukšt. medaus.
Gaminimas:
1. Kiaulieną supjaustykite gabaliukais ir apkepkite keptuvėje su aliejumi.
2. Tuo metu puode išvirkite ryžius, įberkite druskos pagal skonį. Mėsai baigiant skrusti sudėkite išvirusius ryžius, konservuotus ananasus, bambuko ūglius. Taip pat įdėkite kelis šaukštus pomidorų padažo, šaukštą medaus ir kartu patroškinkite kelias minutes, kol visi skoniai susimaišys.