Kaip sako pranešime žiniasklaidai „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, grybų perteklių visada galima sumaniai panaudoti ir primena pagrindinius konservavimo būdus.
„Anksčiau buvo populiaru grybus marinuoti, tam yra daugybė įvairiausių receptų. Tiesa, tai atima daugiau laiko, be to, marinuojant grybus pasikeičia jų skonis, kvapas. Todėl vis daugiau žmonių grybus užšaldo – tam tinka tiek žali, tiek apvirti grybai. Dar viena alternatyva – grybus džiovinti. Tam skirtos specialios daržovių džiovyklės, o džiovinti grybai puikiai tinka pagardinti sriuboms ir kitiems patiekalams“, – vardija B.Baratinskaitė.
Tačiau užvis skaniausi patiekalai su šviežiais grybais, štai pora pasirinkimų:
Baravykų troškinys
Ingredientai:
- 230 g šviežių baravykų (tinka ir šaldyti);
- 30 g džiovintų ir iki miltelių sutrintų baravykų;
- 45 g alyvuogių aliejaus;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 žalioji paprika;
- 1 vidutinio dydžio morka;
- 2 valg. šaukšt. trintų pomidorų;
- 3 skiltelės česnako;
- žiupsnelis rūkytos paprikos miltelių;
- 125 ml nealkoholinio sauso raudono vyno;
- 230 g ryžių;
- 1,5 litro daržovių sultinio;
- nedidelis žiedinis kopūstas, išskirstytas nedideliais žiedynais.
Gaminimas:
1. Nedidelius baravykus plonai supjaustykite pjaudami išilgai tiek koto, tiek kepurės. Juos pakepinkite troškinimo keptuvėje, kol paruduos, ir išimkite iš keptuvės.
2. Tame pačiame aliejuje pakepinkite smulkintą česnaką, plonais griežinėliais pjaustytą morką, smulkintas paprikas ir visas nedideles likusias baravykų dalis.
3. Kol daržovės kepinamos, užvirkite daržovių sultinį kartu su džiovintų baravykų milteliais. Į keptuvę sudėkite trintus pomidorus, kepinamą daržovių masę pagardinkite rūkyta paprika. Į keptuvę sudėkite ryžius, minutę patroškinkite ir supilkite nealkoholinį raudoną vyną. Maišant troškinkite keletą minučių ir tuomet supilkite sultinį. Troškiniui užvirus pagardinkite jį druska ir pamaišykite.
4. Troškinimui skirtą keptuvę uždenkite dangčiu ir virkite 10 minučių ant vidutinės kaitros. Suberkite žiedinio kopūsto žiedynus, tačiau troškinio nemaišykite. Po 5 minučių ant viršaus suberkite kepintus baravykus, uždenkite dangčiu, nuimkite nuo viryklės. Prieš patiekiant leiskite keletą minučių pastovėti.
Kroketai su baravykais
Ingredientai:
- 200 g šviežių baravykų (tinka ir šaldyti);
- 50 g alyvuogių aliejaus;
- 100 g sviesto;
- 30 g svogūno;
- 170 g miltų;
- 800 ml kambario temperatūros pieno;
- žiupsnelis malto muskato riešuto;
- žiupsnelis druskos;
- 1–2 plakti kiaušiniai;
- džiūvėsėlių apvoliojimui;
- 300 g aliejaus virimui.
Gaminimas:
1. Supjaustytus grybus 3 minutes pakepinkite su 20 ml alyvuogių aliejaus įkaitintoje keptuvėje. Pakepinus grybus išimkite ir į keptuvę supilkite likusius 30 g alyvuogių aliejaus, įdėkite 100 g sviesto ir sudėkite kubeliais supjaustytus svogūnus. Kepinkite juos apie 3 minutes iki skaidrumo, nuolat pamaišant.
2. Į keptuvę suberkite miltus ir pakepinkite dar apie 3 minutes. Supilkite pieną, pagardinkite masę žiupsneliu malto muskato riešuto ir druska, nuolat maišykite. Praėjus 30 sekundžių suberkite kepintus baravykus ir nuolat maišant kepinkite apie 7 minutes.
3. Gautą masę sudėkite į konditerinį maišelį ir leiskite jai atvėsti. Formuokite norimos formos kroketus, apvoliokite juos kiaušinių plakinyje ir džiūvėsėliuose, virkite įkaitintame alyvuogių aliejuje.