2 netikėti arbūzų receptai: marinuojame ir kepame kartu su lašiša

Saldūs, sultingi, gaivinantys, džiuginantys savo ypatingu skoniu. Epitetų arbūzams, be kurių dažnas neįsivaizduoja savo vasaros, galima sugalvoti daug. Tačiau ragauti šiuos vaisius, vadinamus ir daržovėmis, įprastai pjaustytus kartais gali ir pabosti. O išties arbūzai gali būti panaudoti labai skirtingiems, netradiciniams, stebinantiems patiekalams.
Arbūzų pagardas
Arbūzų pagardas / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, skanauti arbūzų galima labai išradingai. „Pavyzdžiui, maišyti jų saldumą su sūrumu, šį produktą netgi įtraukiant į mėsos, žuvies patiekalų gamybą. Taip pat – įvairias salotas. Arbūzai puikiai dera su alyvuogėmis, kietuoju, ožkos sūriais, feta. Jie nuostabiai pagardins ir ispaniškąjį gaspačio“, – pažymi B.Baratinskaitė.

Maisto ekspertė dalijasi kulinarinėmis idėjomis, kurios įrodys, kad šie vasaros palydovai gardūs ne tik tradiciškai raikyti.

Kepta lašiša su arbūzų salsa ir mėtomis

Šio patiekalo skonis – ypatingas. Čia dera daugybė poskonių, saldumas maišosi su sūrumu, o jei gaminama ant kepsninės, jis tampa puikia alternatyva tradiciniams vasaros kepiniams.

Ingredientai:

  • 500 g lašišos filė;
  • 0,3 žaliosios citrinos;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • mėgstamų žuvies prieskonių;
  • 800 g arbūzo;
  • 0,3 raudonojo svogūno;
  • 1 trumpavaisis agurkas;
  • 2 jelapenai;
  • saujelė šviežios kalendros ir mėtų.

Gaminimas:

1. Nulupkite arbūzo žievę ir supjaustykite minkštimą, išimkite sėklas.

2. Kubeliais supjaustykite ir agurką, raudonąjį svogūną, jelapenus. Viską sumaišykite su arbūzu, įberkite kalendrą, mėtas, druską, pipirus.

3. Supjaustykite lašišą, įtrinkite ją mėgstamais prieskoniais, užberkite šiek tiek druskos, pipirų. Imkite folijos lapus, sudėkite arbūzų ir daržovių mišinį, žuvį, apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, foliją užsukite.

4. Kepkite 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje arba ant kepsninės.

„Scanpix“ nuotr./Arbūzai parduotuvėje
„Scanpix“ nuotr./Arbūzai parduotuvėje

Marinuoti arbūzai

Šiuo būdu pasigaminsite gurmanišką pagardą, tobulai tinkantį prie mėsos patiekalų. Jis praturtins ir salotas, ir sūrio užkandžius.

Ingredientai:

  • 1 vidutinio dydžio arbūzas;
  • 1,5 l vandens;
  • 50 g druskos;
  • 50 g cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. obuolių acto;
  • žiupsnelis kvapniųjų pipirų;
  • 2 krapų stiebai;
  • 5 česnako skiltelės;
  • 3 lauro lapai;
  • 1 nedidelė aitrioji paprika.

Gaminimas:

1. Arbūzo žievę nulupkite, minkštimą supjaustykite nestoromis norimos formos juostelėmis.

2. Į indą, kuriame marinuosite, sudėkite krapus, česnakus, lauro lapus, papriką, ant viršaus – arbūzo juosteles.

3. Kitame inde sumaišykite vandenį, obuolių actą, druską, cukrų, pipirus. Užkaitinkite ir kaitinkite, kol druska ir cukrus ištirps. Šį mišinį užpilkite ant arbūzų, visiškai atvėsinkite, dėkite į šaldytuvą, leiskite pastovėti 3–4 dienas.

Vida Press nuotr./Marinavimui paruošti arbūzai
Vida Press nuotr./Marinavimui paruošti arbūzai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų