„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

2 originalūs nesaldžių košių receptai: tiks net pietums ar vakarienei

Spalio 10-ąją minima Pasaulinė košės diena. Tikra laimė, jog šįkart tai laisvadienis, tad galima išsivirti ne tik paprastutės, bet ir sudėtingesnės, prabangesnės košės. Taip taip, šis patiekalas tikrai tinka ne tik pusryčiams, bet ir pietums ar vakarienei. O kokią košę virti, saldžią ar „rimtą“, telieka jūsų pasirinkimas.
Košė
Košė / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, Lietuvoje iš įvairių kruopų visada buvo gaminami tiek kasdieniai, tiek šventiniai patiekalai. Visgi, populiariausias kruopų patiekalas – įvairios košės. Kaip teigia ekspertė, nuo seno populiarios perlinių kruopų, grikių ar miežių košės, tačiau pastaruoju metu tarp vis labiau populiarėja ir bolivinės balandos, kurių tėvynė – Pietų Amerika ar iš Afrikos atkeliavęs kuskusas.

Pasak ekspertės, košės dažniausiai valgomos pusryčiams. Tačiau tinkamai paruoštas šis patiekalas gali tapti ir maistingais, pietumis, vakariene. Be to, įvairių kruopų košės – sveikos ir maistingos. Žinoma, ieškant sveikiausių pasirinkimų reikėtų rinktis pilno grūdo kruopas: tokie produktai užtikrina sotumo jausmą, lėtesnį energijos įsisavinimą ir sklandesnę žarnyno veiklą.

Ir su uogomis, ir su mėsa

Maisto ekspertė įsitikinusi ,kad patinkančią košę gali atrasti kiekvienas, svarbu nebijoti eksperimentuoti, išbandyti įvairias košių rūšis, ieškoti naujų ingredientų, kuriais galima praturtinti mėgstamų kruopų skonį. Kaip teigia V.Juodkazienė, košes galima ruošti tiek saldžiai, tiek pikantiškai.

Prie avižų ar jų dribsnių nuostabiai tinka cinamonas.

„Košes galite gardinti pačiais įvairiausiais ir labiausiai mėgstamais ingredientais. Tereikia pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, avižinę košę galite pagardinti įvairiausiomis šviežiomis arba džiovintomis uogomis, vaisiais, riešutais, medumi, netgi šokoladu. Prie avižų nuostabiai tinka ir cinamonas. Norint išgauti vis kitokį šios košės skonį – ją galite virti ne tik paprastame piene, bet ir kokosų, sojų ar migdolų augaliniuose gėrimuose“, – teigia ji.

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

Mėgstantiems sūriau, avižinę, grikių, bolivinės balandos, perlinių kruopų, kukurūzų, bulguro ar kitą mėgstamą košę ekspertė siūlo gardinti keptu kiaušiniu, įvairiausiais žalumynais, pavyzdžiui, špinatais ar lapiniais kopūstais (kale), taip pat įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis: baziliku, krapais ar petražolėmis. Į košę galima įmaišyti ir keptų daržovių: svogūnų, morkų, paprikų, netgi saldžiosios bulvės ar moliūgo, mėgstamų grybų.

Avižinę arba grikių košę galima panaudoti kepant blynus ar ruošiant troškinius.

Mėgstantieji sočiau košę gali derinti ir su pačia įvairiausia mėsa. Pavyzdžiui, nuo pietų ar vakarienės likusia kepta kiauliena, vištiena ar jautiena, bei žuvimi, kepta šonine, kumpiu ar konservuotu tunu. O norintieji intensyvesnio kruopų skonio košes virti gali ne tik pasūdytame vandenyje, bet ir sultinyje.

Vida Press nuotr./Avižinė košė
Vida Press nuotr./Avižinė košė

Jeigu nuo pusryčių, pietų ar vakarienės stalo liko košės likučių – ne bėda. Ekspertė sako, kad avižinę arba grikių košę galima panaudoti kepant blynus ar ruošiant troškinius.

V.Juodkazienė siūlo eksperimentuoti ir dalijasi receptų dvejetu.

Kukurūzų košė su avinžirniais ir grybais

Ingredientai:

  • 250 g greitai paruošiamų kukurūzų kruopų;
  • 1 l vandens;
  • 20 g sviesto;
  • 500 g pievagrybių;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • 0,25 arbat. šaukšt. raudonųjų paprikų miltelių;
  • 240 g virtų avinžirnių;
  • žiupsnelis maltos ciberžolės;
  • 2–3 šakelės šviežių čiobrelių;
  • 200 g graikiško jogurto.

Gaminimas:

1. Į verdantį vandenį įberkite šaukštelį druskos ir maišydami mediniu šaukštu po truputį supilkite kukurūzų kruopas. Košę, nesustodami maišyti, virkite apie 2–3 minutes. Kai išvirs, įdėkite sviesto, išmaišykite ir uždenkite.

2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite supjaustytus pievagrybius ir kepkite, kol nugaruos iš jų išsiskyręs vanduo. Pagardinkite pievagrybius druska, pipirais, paprikos milteliais ir žiupsneliu šviežių čiobrelių. Viską išmaišykite, dar minutėlę pakepinkite ir perkelkite grybus į lėkštę.

3. Į tą pačią keptuvę suberkite virtus avinžirnius, įberkite druskos, pipirų bei ciberžolių ir, vis pamaišydami, pora minučių pakepinkite juos aukštoje kaitroje.

4. Keptus grybus su avinžirniais suberkite ant kukurūzų košės, apibarstykite likusiais čiobreliais ir viską patiekite su graikišku jogurtu.

Avižinė košė su keptu kiaušiniu, laiškiniais svogūnais ir moliūgų sėklomis

Ingredientai:

  • 120 g avižinių dribsnių;
  • 0,25 arbat. šaukšt. druskos;
  • 50 g laiškinių svogūnų;
  • 2 valg. šaukšt. moliūgų sėklų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 400 ml vandens;
  • 40 g tarkuoto parmezano;
  • 1 arbat. šaukšt. sviesto.

Gaminimas:

1. Puode užvirkite 300 ml vandens, suberkite avižas, įberkite druskos ir virkite apie 7 minutes, kol košė sutirštės. Nukelkite puodą nuo viryklės ir į avižas įmaišykite sūrį bei sviestą.

2. Keptuvėje įkaitinkite 4–5 šaukštus vandens, įmuškite kiaušinius ir kepkite juos 2–3 minutes, tuomet supilkite likusį vandenį ir kepkite-virkite dar kelias minutes, kol trynys taps jūsų mėgstamo kietumo.

3. Avižų košę patiekite dubenėliuose, ant viršaus įkomponuokite po keptą kiaušinį ir apibarstykite susmulkintais laiškiniais svogūnais bei gvildentomis moliūgų sėklomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“