„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė dalijasi receptais, padėsiančiais imtis maisto tausojimo iššūkio.
„Bendrai kalbant apie maisto likučių panaudojimą, galima atrasti begales naujų potyrių – tiek kalbant apie turtingą skonių įvairovę, tiek save pagiriant dėl naujų įgūdžių, paskatinusių branginti laiką ir taupyti. Tačiau svarbiausia – nė neišėjus iš virtuvės galėsite prisidėti prie pasaulį puoselėjančių šio meto iniciatyvų“, – pastebi maisto ekspertė.
Grikių apkepas su mėsa arba be jos
Ingredientai:
- 250 g virtos arba keptos vištienos (galima rinktis kitą mėsą, taip pat gaminti be jos);
- 200 g grikių;
- 100 ml grietinėlės;
- 2 didelės saujos tarkuoto sūrio;
- 2 kiaušiniai;
- 1 morka;
- 1 bulvė;
- 1 svogūnas;
- 2 česnako skiltelės;
- druskos;
- juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Išvirkite grikius pagal instrukciją ant pakuotės.
2. Keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol šis suminkštės. Sudėkite tarkuotą morką, kapotą česnaką – viską pakepinkite porą minučių.
3. Vėliau į atskirą indą suberkite kepintas daržoves, vištieną (arba pasirinktą kitą mėsą), virtus grikius bei tarkuotą bulvę. Taip pat įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę bei įberkite druskos ir pipirų – gerai viską išmaišykite.
4. Krėskite gautą mišinį į sviestu arba aliejumi išteptą kepimo indą ir kepkite apie 30 minučių 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Praėjus pusvalandžiui ant apkepo užberkite tarkuotą sūrį ir dar pakepinkite keletą minučių, kol šis išsilydys.
Makaronai su daržovėmis
Ingredientai:
- 100 g makaronų;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 nedidelė cukinija;
- 2 česnako skiltelės;
- 0,5 stiklinės grietinėlės;
- 1 sauja tarkuoto parmezano;
- šiek tiek aliejaus (kepimui);
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- mėgstamų prieskonių (ypatingai tinka džiovintas bazilikas).
Gaminimas:
1. Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės.
2. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite kapotą česnaką bei smulkiai supjaustytą papriką. Vėliau suberkite nedideliais griežinėliais pjaustytą cukiniją, įpilkite šiek tiek vandens ir uždengus dangčiu viską patroškinkite, kol daržovės suminkštės.
3. Išvirusius makaronus gerai nusunkite ir suberkite į keptuvę šalia daržovių. Supilkite grietinėlę bei suberkite prieskonius. Viską išmaišykite ir palikite papildomoms porai minučių pasitroškinti. Prieš nešant lėkštes ant stalo nepamirškite makaronų apibarstyti parmezano sūriu.