Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, krevetės yra ypač naudingos sportuojantiems žmonėms. Jos turi daug baltymų, padeda palaikyti raumenų tonusą, o taip pat gerina kraujagyslių ir širdies veiklą. Be to, dažnai krevetės vadinamos ir „grožio vitaminais“ – jose esančios medžiagos puikiai palaiko sveiką odos bei plaukų būklę.
„Gurmanų pamėgtos krevetės turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kalio, retinolio, geležies, seleno, mangano, folio rūgšties bei cinko. Tai tikras vitaminų šaltinis. Tik įsidėmėkite, kad nusipirkus, jų nederėtų ilgai laikyti šaldytuve, nes šis maisto produktas turi savybę greitai gesti. Nederėtų jų valgyti ir termiškai neapdorotų, o atitirpinus reikėtų virti ir tik tuomet ragauti“, – patarimų žeria B.Baratinskaitė ir dalinasi pora receptų.
Spagečiai su krevetėmis
Ingredientai:
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 2 šaukštai žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
- 1 šaukštelis maltų kmynų;
- 450 g krevečių;
- 340 g spagečių;
- 4 šaukštai sviesto;
- 3 skiltelės česnako;
- 1/2 šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių;
- 4 šaukštai vištienos sultinio;
- 4 šaukštai baltojo vyno;
- 4 šauktai smulkintų kalendrų;
- citrinos riekelių (patiekimui).
Gaminimas:
1. Į dubenį įpilkite alyvuogių aliejų ir žaliosios citrinos sultis bei suberkite kmynus. Tuomet į šį mišinį dėkite krevetes, uždenkite dubenį ir palikite viską šaldytuve marinuotis apie 4 valandas.
2. Išvirkite makaronus ir juos nusunkite. Tai padarę, įkaitinkite keptuvę iki vidutinės kaitros – išlydykite 2 šaukštus sviesto ir dėkite krevetes. Kepkite, kol jos paraudonuos.
3. Tuomet švarioje keptuvėje išlydykite kitus 2 šaukštus sviesto, įberkite smulkintą česnaką ir saldžiosios paprikos miltelius – kepkite viską apie minutę. Po to supilkite vištienos sultinį ir baltą vyną, mišinį šiek tiek pakaitinkite.
4. Į keptuvę dėkite makaronus, krevetes ir dar šiek viską pakepkite.
5. Patiekite makaronus su krevetėmis papuošę citrinos griežinėliais.
Krevečių mišrainė
Ingredientai:
- 400 g krevečių;
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų;
- 0,5 smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno;
- 2 šaukštai krapų;
- 2 riekelės skrudintos duonos;
- 4 šaukštai majonezo;
- 1 citrina;
- 1 šaukštelis garstyčių.
Gaminimas:
1. Ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, sudėkite krevetes, pašlakstykite jas aliejumi ir pagardinkite druska bei pipirais. Skardą dėkite į iki 200°C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 5–7 minutes, kol jos įgaus ryškesnę spalvą.
2. Imkite didelį dubenį ir jame išmaišykite majonezą ir garstyčias. Į dubenį išspauskite citrinos sultis ir supjaustykite jos žievelę. Šį mišinį pagardinkite druska bei pipirais.
3. Suberkite į dubenį keptas krevetes, raudonąjį svogūną, krapus ir viską išmaišykite.
4. Patiekite krevetes su skrudinta duona.