Midijos su geltonojo kario padažu
Ingredientai:
- 2 kg midijų;
- 1 arbat. šaukšt. tailandietiškio geltonojo kario;
- 2 valg. šaukšt. žuvies padažo;
- 0,5 l kokosų pieno;
- 2 kg bulvių;
- žaliosios citrinos (laimo);
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- svogūno;
- prancūziško batono;
- aliejaus.
Gaminimas:
1. Svogūną susmulkinti ir apkepinti įkaitintoje gilioje keptuvėje arba puode su alyvuogių aliejumi. Įdėti karį ir maišyti, kol pasiskirstys. Supilti kokosų pieną ir jam užkaitus įpilti 2 valgomuosius šaukštus žuvies padažo, įspausti laimo sultis ir įberti 1 šaukštą rudojo cukraus. Kaitinti, kol padažas sutirštės. Tuomet sudėti midijas ir uždengus pavirti 5 minutes.
2. Su lupena virtas bulves sulaužyti gabaliukais ir apvirti įkaitintame aliejuje, kol jos taps aukso spalvos. Bulves ištraukti iš aliejus ir dėti ant vienkartinio rankšluosčio, kad neliktų aliejaus pertekliaus. Paskaninti bulvių prieskoniais.
3. Kad neliktų gardžiojo padažo, į jį rekomenduojama dažyti prancūziško batono gabaliukus.
Kiaušinio trynių desertas „Zabaione“ su sausainiais
Ingredientai:
sausainiams:
- 50 g lazdyno riešutų;
- 2 kiaušinių baltymai;
- 200 g cukraus;
- 200 g miltų;
- 200 g sviesto.
„Zabaione“ kremui:
- 5 kiaušinių tryniai;
- 80 g baltojo vyno;
- 30 g cukraus.
Gaminimas:
1. Lazdyno riešutus pakepinti iki 210°C įkaitintoje orkaitėje apie 5 min., kad atšoktų luobelės ir būtų lengva jas pašalinti. Riešutus be luobelės sumalti kartu su 100 g miltų. Sudėti sviestą ir dar permalti, kol ingredientai lygiai pasiskirstys.
2. Kiaušinių baltymus išplakti su cukrumi iki baltų putų ir sumaišyti su miltų ir sviesto mase bei likusiais miltais iki vientisos masės.
3. Tešlą šaukštu išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti iki 180°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-12 min.
4. Kremui į prikaistuvį supilti vyną ir dalį cukraus (15 g). Pakaitinti iki 35°C, kol cukrus pradeda tirpti, ir nukelti nuo kaitros. Trynius išplakti su likusiu cukrumi inde, jį dėti ant garų ir plakti dalimis pilant pašildytą vyną. Taip kaitinti iki 85°C, kol kremas pradeda tirštėti. Tuomet indą su kremu statyti į indą su ledukais ir maišant mažinti temperatūrą, kol pasieks maždaug kambario temperatūrą.
5. Gautą „Zabaione“ kremą supilti į taures ir valgyti kartu su iškeptais sausainiais.