Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2 receptai pasiilgusiems tradicinių patiekalų: suvalkietiški barščiai su ausytėmis ir aukštaitiški žagarėliai

Ryškia spalva traukiantys šaltibarščiai ir cepelinai su mėsa - pirmieji patiekalai, šaunantys į galvą daugeliui lietuvių, kai yra paklausiami apie tradicinę lietuvišką virtuvę. Tačiau, ar tikrai būtent šie patiekalai yra tikrosios lietuviškos virtuvės pažibos?
Žagarėliai
Žagarėliai / Fotolia nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, tai – viso labo mitas. „Esame pripratę lietuvišką virtuvę tapatinti su šaltibarščiais, didžkukuliais, nepamirštame ir bulvių plokštainio – kugelio. Tai patys populiariausi valgiai, žinomi kiekvienam lietuviui. Pasakojimai apie juos eina iš kartos į kartą“, – teigia maisto ekspertas.

Jis atkreipia dėmesį, jog didžiausia sumaištis norint atskirti, kurie patiekalai yra autentiški lietuviški, o kurie atkeliavę iš svetur, kyla dėl to, kad daugelio šalių virtuvės tradicijos kuriasi maišantis įvairioms kultūroms. Tai galioja ir mūsų šaliai: lietuviai visuomet sąveikaudavo su aplinkinėmis tautomis ir valstybėmis, todėl pas mus galima rasti daug rusiškos, gudiškos, taip pat ir žydiškos maisto kultūros tradicijų.

Be to, senais laikais patiekalai gerokai skyrėsi ir priklausomai nuo regiono. Kviesdamas neįsikibti tik šaltibarščių, kugelio ir cepelinų, ragindamas įvertinti iki šiol išlikusią senųjų patiekalų įvairovę, A.Poleninas siūlo namuose išbandyti porą receptų.

Suvalkietiški barščiai su „ausytėmis“

Ingredientai:

  • 3 rauginti vidutinio dydžio burokėliai;
  • apie 700 g jautienos su kaulais;
  • prieskoninių daržovių;
  • citrinų sulčių;
  • pipirų;
  • lauro lapų;
  • 3 l vandens.

„ausyčių“ tešlai:

  • 1 stiklinė kvietinių miltų;
  • 1 kiaušinios;
  • vandens;
  • žiupsnelis druskos.

„ausyčių“ įdarui:

  • 100 g džiovintų grybų;
  • šiek tiek svogūno;
  • 1 arbat. šaukšt. sviesto;
  • 1 kiaušinio baltymas;
  • pipirų;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Burokėlius supjaustome kubeliais, užpilame citrinų sultimis, palaikome apie valandą.

2. Tuo metu ruošiame sultinį. Jautieną su kaulais užpilame vandeniu, įdedame lauro lapų ir verdame apie 1 val. Jeigu susidarys putos, jas nugriebiame. Išvirus mėsai, sultinį reikėtų perkošti per sietelį, sudėti burokėlius, įdėti druskos, pipirų, galima įdėti saliero, pastarnoko pagal skonį.

3. Kol verda barščiai, pradedame gaminti „ausytes“. Paruošiame tąsią tešlą, ją plonai iškočiojame ir pjaustome mažais kvadratais.

4. Keptuvėje pakepiname grybus, svogūnus. Kai atvėsta, įmaišome kiaušinio baltymą. Kiek atvėsusį įdarą sudedame ant tešlos kvadratų, kampelius užlankstome ir formuojame „ausytes“. Įsitikinę, kad įdaras pro nebėga pro šonus, dedame jas į pasūdytą verdantį vandenį ir laukiame, kol iškils, tuomet išgriebiame ir dedame į jau išvirusius barščius.

123rf.com nuotr./Barščiai su ausytėmis
123rf.com nuotr./Barščiai su ausytėmis

Aukštaitiški žagarėliai

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai;
  • 3 valg. šaukšt. riebesnės grietinės;
  • 2 nepilni valg. šaukšt. cukraus;
  • 1,5 stiklinės miltų (gali reikėti ir daugiau);
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

1. Į dubenį mušame kiaušinius, sudedame grietinę, supilame miltus ir įberiame cukrų. Viską gerai išmaišome ir pradedame minkyti tešlą.

2. Gerai išminkę, dedame ją vienai valandai į šaldytuvą, kad pastovėtų.

3. Ištraukę paskirstome mažesnėmis porcijomis ir plonai kočiojame. Iškočioję pjaustome stačiakampėmis juostelėmis, tuomet juostelę įpjauname per vidurį ir vieną tešlos galą išverčiame į kitą pusę.

4. Dedame į įkaitintą aliejų ir verdame iš abiejų pusių, kol žagarėliai paruduos. Jei norisi daugiau saldumo, iškepusius žagarėlius galima pabarstyti cukraus pudra.

Laidos kūrėjų nuotr. /Žagarėliai
Laidos kūrėjų nuotr. /Žagarėliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais