2 šaltos baltosios sriubos – turkiška ir bulgariška

Klasikinė lietuviška šaltsriubė, žinoma, yra šaltibarščiai, kurių spalva mes didžiuojamės ir stebiname ja svečius iš užsienio. Tačiau nemažai žmonių mėgsta ir kefyro ar jogurto pagrindo sriubas, kurių niekas ryškiai nenuspalvina. Kviečiame išbandyti dvi nelietuviškas šaltas, baltas sriubas – viena atkeliavo iš Bulgarijos, kita iš Turkijos.
Šalta sriuba
Šalta sriuba / „Scanpix“ nuotr.

Bulgariška agurkų sriuba

Ingredientai:

  • 2–3 g trumpavaisiai agurkai;
  • 500 ml natūralaus jogurto;
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos;
  • 2–3 valg. šaukšt. smulkiai sukapotų šviežių krapų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnis druskos;
  • 1 sauja graikinių riešutų, itin smulkiai sukapotų ar sumaltų (galite ir nedėti);
  • šalto virinto vandens.

Gaminimas:

1. Agurkus supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite į didelį dubenį, sudėkite ir trintą česnaką, krapus, druską, graikinius riešutus (jei šiuos naudojate). Supilkite aliejų ir išmaišykite.

2. Jogurtą suplakite šakute, kad taptų vientisas ir ne toks tirštas. Supilkite į dubenį ant agurkų, vėl gerai pamaišykite. Pagal norimą sriubos tirštumą įpilkite vandens, tačiau per daug neatskieskite – sriuba turi būti gana tiršta. Paragaukite ir, jei trūksta, įberkite dar druskos.

3. Dubenį su paruošta sriuba dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Tiekite šaltą.

Astos Černės nuotr./Bulgariška agurkų šaltsriubė – Tarator
Astos Černės nuotr./Bulgariška agurkų šaltsriubė – Tarator

Turkiška šalta jogurto sriuba

Ingredientai:

  • 500 ml natūralaus jogurto, geriausiai – turkiško ar graikiško;
  • 2 trumpavaisiai agurkai;
  • 1 nubrauktas arbat. šaukšt. druskos;
  • kelios šakelės šviežių krapų;
  • keli lapeliai šviežių mėtų;
  • 1 česnako skiltelė, sutrinta;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Nulupkite agurkus ir supjaustykite išilgai į 4 dalis, o tada – plonais gabaliukais. Sumaišykite su druska ir palikite, kol ruošime jogurtą.

2. Įpilkite jogurtą į dubenį. Plakdami įpilkite maždaug stiklinę vandens (pagal mėgstamą tirštumą) ir gerai išmaišykite.

3. Sudėkite į jogurto plakinį agurkus, česnaką, susmulkintus krapus ir mėtas. Išmaišykite ir apšlakstykite aliejumi.

4. Valgykite atšaldytą. Jei norisi dar gaiviau, tinka ir į sriubą įmesti ledo gabaliukų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Turkiška jogurto šaltsriubė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Turkiška jogurto šaltsriubė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis