Kaip rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai, progų maistui gamtoje toli ieškoti nereikia – galima paruošti savaitgalio pietus namo terasoje, įsidėti gardžių užkandžių dienos žygiui, pasiimti skanėstų išvykai ar paruošti grilio patiekalų draugų susibūrimui.
„Nors grilio patiekalų pasirinkimas labai didelis, žiemą verčiau rinkitės greitai paruošiamus, laiko patikrintus patiekalus – pamėgtas dešreles, marinuotus šašlykus, keptų daržovių iešmelius, vištienos kepsnius, mėsainius, dešrainius ar mėgstamą žuvį“, – pataria prekybos tinklo maisto ekspertė Vilma Juodkazienė. Ji taip pat primena, kad valgant lauke reikėtų nebijoti ir aštresnių patiekalų bei aštriais prieskoniais pagardintos mėsos – toks maistas padės dar labiau sušilti. Nepamirškite ir šildančio padažo – pavyzdžiui, barbekiu, aitriųjų paprikų, salsos arba adžikos.
Jūsų dėmesiui – 2 puikūs receptai:
Klasikinis čili troškinys
Ingredientai:
- 500 g jautienos faršo;
- 400 g konservuotų pomidorų savo sultyse;
- 400 ml sultinio arba vandens;
- 1 skardinė konservuotų raudonųjų pupelių;
- 1 skardinė konservuotų kukurūzų;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 aitrioji paprika (jei mėgstate aštriau, galite naudoti daugiau);
- 1 didelis svogūnas;
- 2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 valg. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- 1 valg. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
- 2 skiltelės česnako;
- 0,5 arbat. šaukšt. mairūno;
- druskos;
- pipirų;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Puode įkaitintame aliejuje pakepinkite kubeliais pjaustytą svogūną, tada sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką ir čili pipirą, suberkite maltą aitriąją ir saldžiąją papriką. Pakepkite kelias minutes, kol prieskoniai paskleis aromatą.
2. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką ir maišydami pakepkite dar apie 5 minutes, kol paprika suminkštės. Tuomet sudėkite maltą jautieną ir maišydami kepkite apie 5 minutes, kol mėsa gražiai apskrus.
3. Į puodą supilkite konservuotus pomidorus su skysčiu, sultinį arba vandenį, įdėkite pomidorų pastą, džiovintą mairūną, cukrų, pagardinkite druska ir pipirais. Troškinį užvirkite ir uždengę puodą troškinkite apie 30 minučių, vis pamaišydami.
4. Galiausiai, sudėkite pupeles ir kukurūzus ir pavirkite dar 10 minučių, galite įpilti vandens ar sultinio, jei troškinys atrodo per tirštas.
5. Išvirusį troškinį palikite pastovėti 10–15 minučių, skanaukite pagardintą grietine ir smulkintais žalumynais, tarkuotu sūriu, užkąsdami tortilija ar skrebučiais su česnaku.
Dešrelės šoninės marškinėliuose
Ingredientai:
- 10 šviežių dešrelių;
- 10 griežinėlių šaltai rūkytos šoninės;
- 1 šlakelis alyvuogių aliejaus;
- mėgstamų daržovių (paprikų, pievagrybių, kukurūzų burbuolių);
- druskos;
- maltų juodųjų pipirų;
- paprikos miltelių.
Gaminimas:
1. Patiekalui paruošti naudokite medinius iešmelius, juos iš anksto – apie 30 minučių – pamirkykite šaltame vandenyje. Ant iešmelio užmaukite dešrelę ir apsukite ją šonine.
2. Daržoves supjaustykite ir pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, raudonosios paprikos milteliais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
3. Viską kepkite ant griliaus, kol dešrelės ir daržovės gardžiai apskrus.