Nepabijokite eksperimentų – kartais tereikia naujų natų marinate, kad kepsnys atsiskleistų visiškai naujais skoniais! Bandykite ir ragaukite, skanaus!
KIAULIENAI, JAUTIENAI
- Specialia trintuve sutrinkite 3 skilteles česnako, apliekite 2 šaukštais balzaminio acto. Įberkite po šaukštelį džiovintų raudonėlių ir čiobrelių, po 0,5 šaukštelio džiovintų peletrūnų ir kuminų. Išmaišykite.
- Nulupkite ir susmulkinkite 2 svogūnus. Į dubenį įberkite žiupsnį druskos ir maltų juodųjų pipirų, 3 šaukštus šviežių kapotų čiobrelių, raudonėlių, bazilikų ir kt. Sudėkite svogūnus ir išsukite mediniu šaukštu. Įpilkite stiklinę šviežių obuolių sulčių, 2 šaukštus aliejaus, išmaišykite.
- Sumaišykite 100 ml tekilos, 4–5 šaukštus skysto medaus, 5 šaukštus grūdėtųjų garstyčių, 3 šaukštus aliejaus. Įberkite smulkintų šviežių čiobrelių, maltų baltųjų pipirų, druskos, dar sykį išmaišykite.
- 1,5 stiklinės tamsiojo alaus sumaišykite su 3–4 šaukštais grūdėtųjų garstyčių. Įkrėskite tarkuotų šviežių imbierų, įberkite 2 šaukštus rudojo cukraus, smulkintų svogūnų, patrinkite mediniu grūstuvu.
- Iš nedidelės skardinės į dubenį sukrėskite savo sultyse konservuotus smulkintus pomidorus ir sugrūskite mediniu grūstuvu, kad gautumėte tyrę. Įpilkite 4 šaukštus viskio, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, smulkintų svogūnų, dar sykį viską sugrūskite. Sukrėskite ant mėsos.
PAUKŠTIENAI
- Lygiomis dalimis sumaišykite baltąjį stalo vyną ir gazuotą mineralinį vandenį. Pagal skonį įberkite smulkintų šviežių prieskoninių žolelių (čiobrelių, mairūnų, raudonėlių, petražolių), 3 smulkintus svogūnus, žiupsnį druskos, išmaišykite.
- Paukštienos gabalėlius gausiai apibarstykite tarkuotais imbierais, džiovintų Provanso žolių mišiniu. Apšlakstykite šviežių apelsinų ir konservuotomis svarainių sultimis, aliejumi, suspauskite (skystis mėsą turi vos semti).
- Dubenyje sumaišykite po 2 šaukštelius maltų kmyninių kuminų ir cinamono, po šaukštelį maltos kalendros ir saldžiosios paprikos. Įpilkite 2 šaukštus aliejaus, įkrėskite 2 šaukštus skysto medaus, gerai išsukite. Įmaišykite 3–4 trintas česnako skilteles, 1 citrinos sultis, žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Tyrele aptepkite mėsą.
- Saują šviežių smulkintų mėtų mediniu šaukštu ištrinkite su šaukštu rudojo cukraus ir šaukšteliu druskos. Sudėkite ant smulkintos mėsos, pavoliokite ją rankomis. Gausiau pašlakstykite pasukomis, palikite pusdienį pasimarinuoti.
- Mediniu grūstuvu sugrūskite 3 saujas šviežių bruknių. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos, šaukštą malto cinamono, įdėkite 2–3 šaukštus smulkiai tarkuotų imbierų, išmaišykite.
ŽUVIAI
- 150 ml baltojo sauso vyno suplakite su 5 šaukšteliais žolelių trauktinės. Apšlakstykite maltais juodaisiais pipirais ir druska pabarstytas žuvis.
- Stiklinę nesaldinto kokosų pieno sumaišykite su 0,5 stiklinės baltojo sauso vyno, 2 šaukštais aliejaus ir tokiu pat kiekiu šviežių citrinų sulčių. Įberkite 2 šaukštelius džiovintų kalendrų, žiupsnį aitriųjų paprikų, įmeskite 2 smulkintas česnako skilteles, 3 šviežio imbiero riekeles, viską gerai išsukite. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos ir išmaišykite.
- Į 100 ml natūralaus jogurto įmaišykite 2 šaukštus indiškų žuvų prieskonių, 2 trintas česnakų skilteles.
- Sumaišykite 2 šaukštelius grūdėtųjų garstyčių, šaukštelį tarkuotų citrinų žievelių, 3 šaukštus vynuogių sėklų aliejaus, 2 šaukštus citrinų sulčių, 3 trintas česnakų skilteles, porą žiupsnių druskos.
- 3 trintas česnakų skilteles sumaišykite su 0,5 apelsino sultimis, keliomis kalendrų sėklomis, šaukštu austrių padažo ir 4 šaukštais aliejaus.
DARŽOVĖMS
- Sugrūskite kelias česnakų skilteles, sumaišykite su druskos kristalais, maltais juodaisiais pipirais, citrinų sultimis.
- Smulkintas daržoves gausiai pabarstykite šviežiomis smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, apšlakstykite klevų sirupo, druskos ir apelsinų arba svarainių sulčių mišiniu.
- Imbiero šaknį nulupkite, rupiai sutarkuokite, sudėkite į prikaistuvį. Įpilkite 100 ml vandens, kelis šaukštus citrinų sulčių, pagal skonį įberkite rudojo cukraus, druskos ir pakaitinkite, kol pastarieji produktai ištirps. Palikite atvėsti.
- Sumaišykite 3 šaukštus aliejaus, po kelis šlakelius austrių ir aitriųjų paprikų padažo, 2 trintas česnakų skilteles, šlakelį balzaminio acto. Jei reikia, pagal skonį pasūdykite.
- Sumaišykite po 2 šaukštus balzaminio acto ir sezamų arba migdolų aliejaus. Įlašinkite kelis lašus tabasko padažo, pasūdykite ir gausiai įberkite šviežių smulkintų bazilikų.
Keli patarimai
- Druska traukia iš mėsos sultis. Kad kepsnys nebūtų sausas, sūdykite valandą prieš kepant.
- Į mėsos marinatus tinka pilti įvairių rūšių aliejus: alyvuogių, vynuogių sėklų, sezamų, ryžių branduolių ir kt. Riešutų aliejai mėsai suteikia savitą prieskonį.
- Prieš dedant mėsą ant grotelių ar veriant ant iešmų, prieskonius nuo jos reikia nubraukti peilio nugarėle ar medine mentele.
- Marinuotas žuvis galima dėti ant aliejumi pateptų grotelių ar folijos padėklų, kepti suvyniotas į foliją.
- Su daržovėmis ant iešmų ar grotelių tinka kepti šviežius nesmulkintus pievagrybius.
- Baklažanus, prieš šlakstant marinatu, reikia pabarstyti druska (nebus kartūs), po 10 min. nuplauti tekančiu vandeniu ir nusausinti.