20 patiekalų vasariui: nuo keptų pastarnokų iki baklažanų šnicelių

Prasidėjo paskutinis žiemos ir trumpiausias metų mėnuo, vasaris. Nors jo pavadinimas ir siejasi su vasara, dar teks pakentėti šaltį (o gal atvirkščiai – pasimėgauti juo ir sniegu?). Jei maitinatės sezoniškai, aruodai po truputį tuštėja, tačiau ir iš vietinių ingredientų galima gaminti pačių įvairiausių patiekalų. O jei mielai perkate ir nevietines gėrybes, tada galimybių daugybė!
Kepti pastarnokai su medumi ir lazdyno rieštutais
Kepti pastarnokai su medumi ir lazdyno riešutais / Strelkabelka nuotr.
Daržovių blyneliai
Receptas: Nebrangūs įvairių daržovių blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 4.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Visas daržoves sutarkuokite ir sudėję į audinį nuspauskite jų sultis. Į daržovių tarkius įmuškite kiaušinius, įdėkite krakmolo, paskaninkite žiupsneliu druskos, išmaišykite ir dėkite į keptuvę kepti.

2. Šiuos blynus galima kepti kaip keletą didelių per visą keptuvę ar kaip nedidelius blynelius. Jeigu norisi, juos galima kepti net vaflių keptuvėje. Keptuvėje pakaks kepti po 4 minutes iš kiekvienos pusės ant nedidelės kaitros ar kol blynai gražiai paruduos.

Į šiuos blynus galite įdėti ir kitokių mėgstamų daržovių. Blynus dar labiau paskaninsite grietinės ir sezoninių žalumynų padažu.  

 

Suskleisti
Keptuvėje kepti burokėliai
Receptas: Žemoje temperatūroje keptuvėje kepti burokėliai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
2.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 5.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Mairūnas: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių)
Sviestas: 1.00 valg. š. (lydyto)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite kartu su sviestu į keptuvę.

2. Česnako skilteles supjaustykite griežinėliais.

3. Įjunkite minimalią viryklės kaitrą ir kepkite burokėlius uždengę ir retkarčiais pamaišydami 1–1,5 val., arba kol suminkštės. Sudėkite česnakus ir kepkite dar 5–7 minutes. Tada burokėlius pagardinkite druska, pipirais, supilkite balzamiko actą, padidinkite kaitrą ir kepkite, kol balzamiko actas nugaruos.

4. Prieš patiekiant, apibarstykite burokėlius mairūnais.

Taip kepti galite bet kokias šaknines daržoves – morkas, salierus, pastarnokus, petražolės šaknis, taip pat pankolius. Žoleles naudokite mėgiamas – čiobrelius, raudonėlius, petražoles, šalavijus ir t.t.

Suskleisti
Bulguro salotos su burokėliais ir kiaušiniais
Receptas: Ryškiaspalvės bulguro salotos su burokėliais ir kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt. (virti su odele)
Vanduo: 2.00 st.
Krapai: 1.00 vnt. (ryšelis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Bulgur kruopos: 1.00 st. (stambių arba smulkių)
Vyno actas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (itin tyro)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (nebūtinai)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, sudėkite į puodą, supilkite vandenį ir užvirkite. Virkite keletą minučių.

2. Kruopas sudėkite į dubenį. Užpilkite 1½ stiklinės verdančio burokėlių nuoviro, įberkite druskos.

3. Burokėlių gabaliukus ir likusį nuovirą palikite kitiems patiekalams gaminti. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite stovėti 80 minučių. Tada kruopas nuvarvinkite, jei jos nesugėrė viso skysčio.

4. Antrą burokėlį supjaustykite kubeliais.

5. Krapus smulkiai sukapokite. Išvirkite kiaušinius.

6. Burokėlius, actą ir aliejų sutrinkite elektrine trintuve, įmaišykite garstyčias, pipirus ir didžiąją dalį krapų. Burokėlių masę įmaišykite į bulgurą.

7. Patiekite apibarstę likusiais krapais ir smulkintomis petražolėmis kartu su pjaustytais kiaušiniais.

Suskleisti
Kepti pastarnokai su medumi ir lazdyno rieštutais
Receptas: Kepti pastarnokai su medumi ir lazdyno rieštutais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Pastarnokas: 400.00 g
Morkos: 400.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Citrinos sultys: 4.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Medus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutraiškytos)
Lazdynų riešutai: 100.00 g
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelės šviežių)
Kaip gaminti

1. Nuskutame pastarnokus ir morkas. 5 minutėms sumetame į verdantį vandenį, nukošiame. Daržovių nebūtina apvirti, bet man taip skaniau. Galite ir tiesiai kepti orkaitėje.

2. Visus ingredientus, išskyrus riešutus, sumaišome. Gauta mase užpilame pastarnokus ir morkas, permaišome viską, kad tolygiai pasidengtų.

3. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 30–40 min., arba kol iškepa.

4. Lazdyno riešutus sausai pakepiname keptuvėje, atvėsiname, nulupame odelę ir užberiame ant iškeptų daržovių.

Suskleisti
Burokėlių rizotas
Receptas: Burokėlių rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 20
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt. (maži)
Druska: 200.00 g (burokėlių kepimui)
Vištienos sultinys: 250.00 ml
Sviestas: 30.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, smulkiai supjaustytas)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkiai supjaustyta)
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelių lapeliai)
Ryžiai: 100.00 g (specialių rizotui)
Vynas: 50.00 ml (sauso baltojo)
Ožkų pieno sūris: 3.00 valg. š. (šviežio)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą įberkite 3–4 cm druskos sluoksnį. Įdėkite burokėlius ir kepkite apie 50–60 minučių, arba kol iškepa. Atvėsinkite, nulupkite odelę. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, o kitus susmulkinkite iki vientisos masės virtuviniu kombainu.

2. Užvirinkite vištienos sultinį ir palikite jį virti ant pačios mažiausios ugnies.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus, česnaką ir čiobrelius. Kepkite 2–3 minutes, kol daržovės pasidarys permatomos. Suberkite ryžius, maišydami kepkite apie 3 minutes. Supilkite baltąjį vyną ir palaukite, kol jis beveik išgaruos. Nepamirškite vis pamaišyti.

4. Tuomet įpilkite samtį sultinio, periodiškai vis maišykite. Kai sultinio jau beveik nelieka, įpilkite dar vieną samtį ir t.t. Virkite apie 20 minučių, kol ryžiai išverda. Ryžiai turi būti al dente, t.y. šiek tiek kietoki.

5. Kai ryžiai jau bus beveik išvirę, įpilkite paskutinį samtį sultinio, sudėkite burokėlių masę ir dar šiek tiek pavirkite. Galiausiai sudėkite ožkos sūrį ir išmaišykite. Ir palikite rizotą šiek tiek „pailsėti“, kad susigulėtų visi skoniai.

6. Dėkite į lėkštes, apibarstykite burokėlių kubeliais ir papuoškite šviežiais čiobreliais.

Suskleisti
Salotos su ropėmis ir obuoliais
Receptas: Salotos su ropėmis ir obuoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 52
Receptas
Ingredientai
Ropė: 1.00 vnt.
Obuoliai: 1.00 vnt. (1-2)
Morkos: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 15.00 žiupsnelis
Grietinė: 1.00 valg. š. (pagal skonį arba majonezas)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sutarkuokite obuolius, morką, ropę supjaustykite šiaudeliais.
  2. Viską sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais bei majonezu ar grietine. Papuoškite žalumynais.
Suskleisti
Troškintos ropės su prieskoniais
Receptas: Troškintos ropės su prieskoniais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Ropė: 4.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (augalinis - pagal skonį)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 1.00 st. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Ropes supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į indą, apšlakstykite aliejumi,  supilkite vandenį ir uždengę troškinkite orkaitėje, kol suminkštės.
  2. Patiekite paskaninę druska, cukrumi, kardamonu, pipirais, muskato riešutu.
Suskleisti
Lavašo lazanija
Receptas: Lavašo lazanija
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt. (lakštas)
Parmezano sūris: 100.00 g
Mocarelos sūris: 100.00 g
Faršas: 500.00 g (jautienos - faršo padažui)
Pomidorai: 200.00 ml (konservuotų trintų - faršo padažui)
„Vusterio padažas“:(faršo padažui) 1.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š. (faršo padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (faršo padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (faršo padažui)
Morkos: 1.00 vnt. (faršo padažui)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto - faršo padažui)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto - faršo padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - faršo padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - faršo padažui ir baltajam padažui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui - faršo padažui)
Pienas: 300.00 ml (300 - 400 ml - baltajam padažui)
Sviestas: 50.00 g (baltajam padažui)
Miltai: 4.00 valg. š. (baltajam padažui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (riešuto - baltajam padažui)
Kaip gaminti
  1. Paruoškite faršo padažą. Smulkiai supjaustykite svogūną, sutrinkite česnaką, sutarkuokite morką. Pakepinkite viską keptuvėje, kol gražiai pagels.
  2. Sukrėskite į keptuvę faršą. Pagardinkite raudonėliais, bazilikais, pipirais, pagal skonį pasūdykite. Nuolat pamaišydami apkepkite.
  3. Sukrėskite trintus pomidorus, pomidorų pastą, Vusterio padažą. Dar šiek tiek patroškinkite. Padažas turi būti gana tirštas.
  4. Paruoškite baltąjį padažą. Keptuvėje išlydykite sviestą. Intensyviai maišydami pamažu suberkite miltus. Maišykite, kol gausite vientisą masę.
  5. Tada iš lėto pilkite pieną taip pat intensyviai maišydami. Patroškinkite, kol padažas sutirštės. Pagardinkite muskatu, įberkite pagal skonį druskos.
  6. Lavašą supjaustykite pailgais lakštais (kad būtų kaip lazanijos lakštai), išklokite vienu sluoksniu kepimo indo dugną.
  7. Toliau lakštus su faršo, baltuoju padažu ir tarkuotais sūriais sluoksniuokite, kol lakštai baigsis.
  8. Viršutinį sluoksnį apšlakstykite baltuoju padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Suskleisti
Suktinukai su vištiena
Receptas: Suktinukai su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 15
Receptas
Ingredientai
Pita: 1.00 vnt.
Vištiena: 400.00 g (virtos)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Persikai: 4.00 vnt. (konservuotų)
Ožkų pieno sūrelis: (tepamo) 1.00 vnt.
Salotos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 1.00 puodelis (indelis natūralaus)
Sūris: 4.00 vnt. (plokštelės lydyto)
Kaip gaminti
  1. Gerai išvirtą vištieną supjaustykite pailgomis juostelėmis, pakepinkite keptuvėje svieste, užberkite šaukštelį cukraus ir viską gerai išmaišykite.
  2. Salotą nuplaukite, nusausinkite rankšluostiniu popieriumi, suplėšykite stambesniais gabalais ir sumaišykite su natūraliu jogurtu.
  3. Pitą perpjaukite per pusę. Jei duona storesnė, padalykite į tris dalis.
  4. Konservuotus persikus nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu ir supjaustykite griežinėliais.
  5. Kedrines pinijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, sumaišykite su ožkų pieno sūriu, pagal skonį berkite čiobrelių.
  6. Ant pitos tepkite ožkų pieno sūrio, išdėliokite salotas ir vištienos gabalėlius, sūrio plokšteles ir persikus.
  7. Duoną susukite voleliu ir šiek tiek apskrudinkite orkaitėje.
Suskleisti
Perlinių kruopų sriuba
Receptas: Perlinių kruopų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 84
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (Sultiniui;kalakutų krūtinėlių kaulų su trupučiu mėsos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Sultiniui)
Morkos: 1.00 vnt. (Sultiniui ir sriubai 2 morkos)
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai ir sriubai gabaliukas (apie 100 g) saliero šakniagumbio)
Petražolės: 1.00 vnt. (sultiniui kelios šakelės ir sriubai šaknis)
Porai: 1.00 vnt. (sriubai)
Perlinės kruopos: 75.00 g (Sriubai)
Čiobreliai: 10.00 g (sultiniui kelios šakelės)
Laurų lapai: 1.00 vnt. (sultiniui)
Druska: 1.00 arbat. š. (sriubai; pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (sriubai; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia užmerkite kruopas – išbrinkusios greičiau išvirs.

2. Kaulus sudėkite į skardą ir 30 min. kepkite 200oC karštumo orkaitėje. Ataušinkite, nupjaustykite suminkštėjusius mėsos gabaliukus. Apskrudusius kaulus sudėkite į didelį puodą ir įpilkite vandens, kad apsemtų. 

3. Paruoškite sultiniui skirtas prieskonines daržoves: svogūnus nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis. Morkas supjaustykite griežinėliais, salierų stiebus – nedideliais gabaliukais. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, įmeskite į ryšulėlį surištus prieskoninius žalumynus ir laurų lapelį.

4. Sultinį užvirinkite neuždengtame puode, nugraibykite putas, uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite 1,5 val. Paskui sultinį nukoškite ir supilkite į švariai išplautą puodą.

5. Sultinį vėl užvirinkite, sudėkite mirkytas kruopas, sriubai skirtas susmulkintas daržoves, kubeliais supjaustytą kalakutieną, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite dar 35 min.

Suskleisti
Grikių apkepas su šonine
Receptas: Grikių apkepas su šonine
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.7 / 96
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 375.00 g
Varškė: 400.00 g
Kiauliena: 300.00 g (parūkyta šoninė)
Grietinė: 150.00 g (riebi)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Grikius nuplaukite ir nuvarvinkite sietelyje. Suberkite į puodą su 3 stiklinėmis verdančio sūdyto vandens ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių, kol vanduo išgaruos.

2.Kiaulienos šoninę supjaustykite kubeliais ir maišydami pakepinkite keptuvėje be riebalų. Sukrėskite į puodą su grikiais ir išmaišykite. Svogūną nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite įkaitintame svieste ir sukrėskite į varškę.

3.Supilkite grietinę, pasūdykite, pabarstykite pipirais, mairūnais, malta saldžiąja paprika ir gerai išmaišykite. Į sviestu pateptą molinį kepimo indą dėkite sluoksnį grikių masės, ant jo – varškės ir vėl grikių masės.

4.Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Lazanijos suktinukai be mėsos
Receptas: Paprastesni, ir sveikesni suktinukai lazanijos suktinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 8
Receptas
Ingredientai
Lazanijos lakštai: 10.00 vnt. (labiausiai tinka švieži, o jei naudojate džiovintus, išvirkite juos ir atvėsinkite)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Špinatai: 3.00 sauja (didelės)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Rikotos sūris: 250.00 g
Parmezano sūris: 70.00 g (smulkiai sutarkuoto)
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (rutuliukai, sutarkuoti burokine tarka)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė sutrintų)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 sauja (papuošimui (nebūtinai))
Kaip gaminti

1. Lazanijos lakštus supjaustykite ar sukarpykite virtuvinėmis žirklėmis maždaug 7 cm pločio ilgomis juostelėmis.

2. Į nedidelę ovalią ar keturkampę kepimo formą supilkite konservuotus pomidorus, berkite žiupsnį druskos, pipirų, įspauskite skiltelę česnako, suberkite cukrų, įpilkite šaukštą aliejaus ir gerai išmaišykite, o tada tolygiai paskirstykite per visą dugną.

3. Į keptuvę supilkite likusį aliejų, o kai jis įkais, suberkite špinatus, įspauskite likusias česnako skilteles ir pakepinkite, kol špinatai sukris, susidariusios sultys išgaruos. Kai špinatai šiek tiek pravės, išverskite juos ant medinės lentelės ir dideliu peiliu šiek tiek pakapokite.

4. Į erdvų dubenį dėkite rikotą, berkite tarkuotą parmezaną, suverskite špinatų masę, pasūdykite, įberkite pipirų, paragaukite, ar netrūksta skonio.

5. Ant plokščio sauso paviršiaus tieskite lazanijos juosteles, kiekvieną jų aptepkite įdaro mase ir kruopščiai suvyniokite bei vieną greta kito stačius dėliokite į paruoštą formą su pomidorų padažu-patalu.

6. Kai visi ritinėliai bus išrikiuoti, apibarstykite jų viršų tarkuota mocarela.

7. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol viršus bus gražiai paskrudęs. Jei naudojate, patiekdami papuoškite plėšytais bazilikų lapeliais.

Pastaba: jei norite, į kepinamus špinatus galite įtarkuoti šiek tiek cukinijos, įdaras bus dar gaivesnis ir lengvesnis.

Suskleisti
Baklažanų „šnicelis“
Receptas: Baklažanų „šniceliai“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 65
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 g (vidutinio dydžio, supjaustyti išilgai apie 1–1,5 cm riekėmis)
Druska: 1.00 valg. š. (rupios)
Miltai: 0.50 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 60.00 ml
Džiūvėsiai: 3.00 st. (maltų; arba panko – jie traškesni)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (nutarkuotos)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų)
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Česnakai: 2.00 skiltelės (didelės, susmulkintos)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.

2. Supjaustytas baklažano riekes išdėliokite ant kepimo skardos (gali prireikti dviejų) ir iš abiejų pusių apibarstykite jas rupia druska. Palikite pastovėti apie 20 min.

3. Per tą laiką pasiruoškite 3 dubenis: viename sumaišykite miltus su trupučiu druskos ir žiupsniu pipirų. Kitame suplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su pienu. Trečiame dubenyje sumaišykite džiūvėsius, citrinos žievelę, raudonėlius ir petražoles, česnakus ir čili bei šiek tiek druskos ir pipirų.

4. Popieriniu rankšluosčiu nubraukite nuo baklažanų riekelių druskos perteklių. Pabarstykite abi puses miltais ir kiekvieną jų pavilgykite kiaušinio plakinyje, tada įspauskite abi puses į džiūvėsių mišinį, kad kuo daugiau pastarųjų priliptų.

5. Įkaitinkite gilią keptuvę, įpilkite aliejaus. Kepkite baklažanų puseles iš abiejų pusių maždaug po 3–4 minutes, arba kol gražiai paruduos. Išimkite baklažanų riekeles ir klokite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Taip iškepkite visus likusius baklažanų šnicelius.

6. Pašaukite baklažanus į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, arba kol šniceliai bus minkštučiai viduje ir labai traškūs išorėje.

7. Patiekite su bulvių koše ir daržovėmis.

Suskleisti
Kibinai su varške ir saulėje džiovintais pomidorais
Receptas: Kibinai su varške ir saulėje džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.7 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 600.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 tešlai ir 1 aptepimui)
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros, minkšto sviesto; tešlai)
Grietinė: 300.00 g (tešlai ir dar 2,5 šaukšto įdarui)
Varškė: 500.00 g (įdarui)
Saulėje džiovinti pomidorai: 10.00 vnt. (smulkiai supjaustytų; įdarui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; įdarui)
Kaip gaminti

Iš recepte nurodyto ingredientų kiekio pasigaminsite 16–20 kibinukų (priklausomai nuo blynelio dydžio). Šiuos kibinus galima daryti ir su mėsos įdaru (labai mėgstame su kalakutienos faršu, o su riebia kapota mėsa – ne), tačiau šįkart pasidalysime kibinų su labai skaniu varškės ir saulėje džiovintų pomidorų įdaru receptu, jie akimirksniu dingsta nuo pietų stalo.

1. Į dubenį suberkite miltus su žiupsniu druskos ir sudėkite minkštą, gabaliukais sugnaibytą sviestą. Viską kartu gerai išmaigykite trupindami tarp rankų pirštų, kol miltai ir sviestas taps smulkiai birūs, be didesnių sviesto gabalėlių.

2. Viduryje mišinio padarykite duobutę, į ją sudėkite grietinę ir įmuškite kiaušinius. Viską sumaišykite ir minkykite tešlą tol, kol visiškai neliks miltų. Padėkite tešlą 30 min. į šaldiklį arba valandai į šaldytuvą.

3. Per tą laiką pasidarykite įdarą: varškę sumaišykite su grietine ir smulkiai pjaustytais saulėje džiovintais pomidorais ir viską išmaišykite su žiupsniu druskos.

 

4. Įkaitinkite orkaitę iki 190C laipsnių temperatūros.

5. Išimkite tešlą iš šaldiklio ar šaldytuvo, gnybkite po gabalėlį ir rankomis suformuokite blynelį, į jo vidurį dėkite po gerą šaukštą įdaro (priklausomai nuo kibinų blynelio dydžio), perlenkite pusiau ir išorinį kraštą pradžiai suspauskite ir paskui gražiai užraitykite.

6. Kibinus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į orkaitę 20–30 min., kol gražiai paruduos.

 

Suskleisti
Marokietiškas baklažanų „tagine“
Receptas: Aromatingas marokietiškas baklažanų troškinys „tagine“
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didesnis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (susmulkintas)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (nuluptas ir supjaustytas)
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Sultinys: 125.00 ml (arba vandens)
Mėtos: 2.00 žiupsnelis (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Baklažanus supjaustykite maždaug 1 cm pločio griežinėliais ir tuos griežinėlius perpjaukite pusiau. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinkite baklažano riekeles, kol jos šiek tiek apskrus, bet liks kietokos.

2. Kitame puode (arba tagine inde, arba troškintuve) pakaitinkite likusį šaukštą aliejaus ir apkepinkite svogūnus. Kai jie suminkštės, suberkite česnakus ir dar trumpai pakepinkite. Tada supilkite citrinos sultis, sudėkite pjaustytą pomidorą, įberkite papriką, šafraną cukrų, pagardinkite druska ir pipirais (galite ir aitriąja paprika), sudėkite džiovintus abrikosus, supilkite sultinį ir užvirinkite. Sudėkite apkepintus baklažanus, juos švelniai panardinkite į skystį ir uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 15-20 minučių, kol baklažanai bus minkšti. Tada atidengę puodą dar patroškinkite kelias minutes, kad padažas šiek tiek sutirštėtų, nugaruotų.

3. Patiekite su kuskusu, pagardinkite jogurtu ir mėtų lapeliais.

Suskleisti
Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
Receptas: Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
3.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (Dorada)
Pomidorai: 300.00 g (slyviniai)
Druska: 2.00 arbat. š. (žuviai ir daržovėms)
Rozmarinai: 5.00 g (šakelė - žuviai ir daržovėms)
Aliejus: 4.00 arbat. š. (iš akies - žuviai įtrinti)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (švieži - saujelė)
Morkos: 4.00 vnt. (didesnės)
Citrinos: 1.00 vnt. (Laimos)
Salierai: 1.00 vnt. (0,5)
Bolivinė balanda (kynva): pakaks ir 100 g 200.00 g
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (daržovėms)
Kalendros: 1.00 valg. š. (sėklos - daržovėms)
Kaip gaminti

  Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.

  1.  Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau  atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).   
  2. Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min. 
  3. Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite  aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
  4. Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
  5.  Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
  6. Išvikrite bolivines balanadas.    
  7. Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos.  Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.

Receptas iš tinklaraščio Ievos receptai

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis