Taip pat skaitykite: Medžiagų apykaitą spartinanti dieta. Labai veiksminga!
Pavyzdžiui, lapkočiai su jogurto padažu – nekaloringas, virškinimą gerinantis užkandis. Gabalėliais supjaustytų salierų galima dėti į daržovių salotas, sriubas, o jų sultis maišyti su kitų daržovių sultimis.
1. Daržoves išvirkite. Bulves ir kiaušinį supjaustykite kubeliais, kopūsto žiedynus išskirkite, salierų stiebus susmulkinkite.
2. Viską gerai išmaišykite. Ant viršaus užkrėskite majonezo ir pabarstykite šviežiai maltais pipirais, jei reikia, pagal skonį pasūdykite.
1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite žiedais. Keptuvėje arba puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Pakepinkite svogūnus, sudėkite migdolus ir švelniai paskrudinkite. Supilkite vyną, sultinį, pomidorus, sudėkite laurų lapelius ir ant mažos ugnies pavirkite 20 min.
2. Tuo metu nuplaukite, nusausinkite menkių filė ir supjaustykite į 8–12 gabalėlių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Čiobrelius nuplaukite, nukratykite, nuskabykite lapelius. 5 min. iki sriubai išverdant suberkite čiobrelius. Ten pat sudėkite žuvį ir uždengus dar patroškinkite.
3. Salierus nuplaukite, supjaustykite kubeliais. Ryžius pagal nurodymus ant pakuotės virkite sūdytame vandenyje. Kai praeis pusė virimo laiko, sudėkite salierus ir toliau virkite ant mažos ugnies.
4. Sriubą išpilstykite į dubenėlius. Atskirai patiekite ryžius su salierais.
1. Nuskuskite ir supjaustykite bulves, sutarkuokite burokėlį ir virkite pasūdytame vandenyje.
2. Supjaustykite svogūną, salierus, saldžiąją papriką ir keletą minučių apkepkite daržoves keptuvėje ant aliejaus. Paskui viską sudėkite į puodą.
3. Sriubą virkite, kol daržovės išvirs. Prieš tiekdami, pagardinkite ją grietine.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Salierų stiebus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite žiedais. Agurką nulupkite. Jį ir pomidorus supjaustykite gabalėliais.
2. Viską sykiu su plautomis bei nusausintomis gražgarstėmis sudėkite į lėkštę ir užpilkite padažu iš nurodytų produktų.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
- Nuplautą, nuluptą saliero gumbą sutarkuokite šiaudeliais.
- Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepinkite, kol taps skaidrūs. Sudėkite tarkuotus salierus, suberkite kmyninius kuminus, maišydama kepinkite dar kelias minutes.
- Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, žiupsnį cukraus. Supilkite sultinį, baltąjį vyną, sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių.
- Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu, išpilstykite į serviravimo dubenėlius. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio.
1. Svogūnus nulupti ir supjaustyti, išvalyti paprikas. Pomidorus, paprikas, salierų ir petražolių šaknis supjaustyti kubeliais, žaliąją dalį susmulkinti žirklėmis.
2. Viską, išskyrus actą, sudėti į puodą ir ant mažos ugnies virti apie 2 val. Galiausiai supilti actą, sudėti česnakus. Karštą mišrainę išpilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti.
1. Salierus nuplaukite, susmulkinkite. Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais. Pievagrybius nulupkite, susmulkinkite.
2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, apkepinkite svieste, pasūdykite, pagardinkite pipirais, muskatais, suberkite salierus, pievagrybius ir apie 10 min. pakepinkite.
3. Svogūnų ir pievagrybių troškinį sukrėskite į puodą su sultiniu, smulkinta vištiena ir bulvėmis ir apie 20 min. pavirkite.
4. Masę nukelkite nuo ugnies, suberkite smulkintus kiaušinius, sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išplakite elektriniu plakikliu.
5. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir sumaišykite su ryžių koše.
6. Į dubenėlius pilkite sriubos ir krėskite po 2 šaukštus ryžių košės.
1. Riešutus užpilkite obuolių sultimis ir palikite 20 minučių pastovėti. Sūrį smulkiai sutarkuokite.
2. Nuplautus obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite stambiais kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Nuplautus salierų lapkočius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite griežinėliais. Sumaišykite su obuoliais, iš sulčių išgriebtais ir gerai nuvarvintais riešutais bei čederiu.
4. Paruoškite padažą: dubenėlyje gerai išsukite jogurtą su majonezu. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Atsargiai įmaišykite su šlakeliu citrinos sulčių standžiai išplaktą kiaušinio baltymą. Sukrėskite ant salotų ir atsargiai išmaišykite.
5. Tiekite salotų lapais ištiestose lėkštelėse.
1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Sviestą išsukite iki purumo, po vieną sumuškite kiaušinius, įberkite druskos, po šaukštą miltų ir viską sukite tol, kol sudėsite visus ingredientus.
2. Kumpį ir saliero lapkotį supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į tešlą.
3. Dėkite gautą tešlą į keksiukų formą, apibarstykite viršų keliais kumpio kubeliais ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20-30 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Salierus susmulkinkite. Česnaką sutrinkite.
2. Avižinius dribsnius 15 min. pamirkykite sultinyje.
3. Visus produktus suberkite į gilų dubenį, sumaišykite, kad gautųsi vientisa tešla, ir jau galite kepti.
Recepto autorė Jovita Simanaitytė
1. Kriaušes supjaustykite (galite perpjauti pusiau arba pjaustyti stambesnėmis riekelėmis). Grūdėtąją varškę gerai nuvarvinkite ir sutrinkite su paprasta varške.
2. Paprikas ir saliero stiebą smulkiai supjaustykite ir įmaišykite į varškės kremą, paskaninkite žalumynais, pipirais, druska bei citrinų sultimis. Varškės kremą sudėkite ant kriaušių puselių arba sluoksniuokite su kriaušių riekelėmis.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Salierą nulupkite, supjaustykite šiaudeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Sūrį supjaustykite plonais griežinėliais, ananasus nusausinkite. Viską sudėkite į lėkštę.
2. Majonezą, jogurtą ir ananasų sirupą gerai sumaišykite, paskaninkite druska ir pipirais.
3. Padažą pilkite ant salotų, pabarstykite graikiniais riešutais ir, jeigu norite, žalumynais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Sriuba. Išverkite stiprų vištienos sultinį. Tam reiks 3-5 vištienos šlaunelių ir įvairių daržovių.
- Išvirusį sultinį perkoškite per sietelį, nuo kauliukų nuimkite mėsą.
- Morkas, salierus, bulves, svogūną, česnaką supjaustykite mažais, plonais kubeliais.
- Obuolius supjaustykite kuo plonesniais kvadratėliais, kad verdant jie „ištirptų“.
- Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, nulupkite odeles.
- Alyvuogių aliejuje apkepkite pjaustytas morkas, salierus, svogūnus, česnaką, bulvių kubelius, kelis šviežios aitriosios paprikos griežinėlius.
- Sudėkite pjaustytus obuolius, pomidorus, rūkytų lašinių odelę ir dar porą minučių apkepkite, supilkite „stiprų“ vištienos sultinį.
- Sudėkite nuimtą nuo kauliukų mėsą.
- Užvirkite, nugraibykite atsiradusias putas. Įberkite žiupsnelį ciberžolės, tada sriuba įgaus gražią spalvą.
- Paskaninkite druska, cukrumi, šviežiai maltais pipirais ir virkite ant nedidelės ugnies maždaug 30-40 minučių.
- Prieš patiekdami leiskiite sriubai 15-20 minučių „pailsėti“.
- Smulkiai supjaustykite šviežio baziliko lapelius, sumaišykite su tarkuotu „Parmezano“ sūriu.
- Serviruojame. Į dubenį pilame sriubytę, gausiai pabarstome sūrio ir baziliko mišiniu.
- Skanaukite su šilta, balta duona, tokia kaip „Ciabatta“.
- Rekomendacijos. Pomidorus naudokite naminius, aromatingus, gerai prinokusius. Priešingu atveju į sriubą įdėkite pomidorų pastos. Nulupus nuo obuolių ir pomidorų odeles jų neišmeskite, bet sudėkite verdant sultinuką. Pjaustant, įvairių daržovių atraižas neišmeskite, jas galite dėti į indelį ir laikyti šaldiklyje, verdant sultinius jas panaudosite. Obuolius supjaustykite kuo ploniau, jie turi sriuboje „ištirpti“. Neužmirškite lašinukų odelės, ji suteiks gardaus skonio ir aromato. Gaminkite su meile ir gera nuotaika!
Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“
1. Puodelyje su verdančiu vandeniu ištirpinkite sultinio kubelius, suberkite dribsnius ir uždengusios dangčiu apie 40 min. pabrinkinkite.
2. Citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis.
3. Salierą nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve.
4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste, suberkite tarkuotus salierus, juos kiek patroškinkite.
5. Avižinius dribsnius nusunkite, sudėkite į gilesnį indą, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, sukrėskite atvėsintą svogūnų masę, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, citrinos žievelėmis ir sultimis.
6. Iš paruoštos masės rankomis formuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje arba orkaitėje.
7. Tiekite su grietine ir svogūnų laiškais.
1. Salierų gumbus nulupkite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais ir sumeskite į puodą su sultiniu.
2. Obuolį nulupkite, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis ir sumeskite į tą patį puodą. Įberkite druskos, įmeskite kelis laurų lapelius ir troškinkite apie 30 min.
3. Nupilkite vandenį, daržoves dar šiek tiek pavirkite ant mažos ugnies, kad išgaruotų drėgmė, įdėkite sviestą ir iki vientisos masės išplakite.
4. Grietinėlę išplakite iki standžios masės ir atsargiai įmaišykite į salierų tyrę.
5. Tiekite su atvėsintais skrudinto kumpio gabalėliais. Toks garnyras tiks prie mėsos patiekalų.
1. Bulves nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite gabalėliais ir suberkite į puodą su sultiniu. Sudėkite sojų faršą.
2. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite svieste, kol apskrus.
3. Salierą nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į svogūnų masę ir vis pamaišydama kepkite apie 15 min.
4. Keptas daržoves suverskite į puodą su bulvėmis ir sojų faršu, įmeskite kelis laurų lapelius ir virkite ant vidutinės ugnies apie 25 min., tada sriubą nukelkite nuo ugnies, išgriebkite laurų lapelius ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
5. Galiausiai supilkite sojų padažą, grietinėlę ir sriubą dar kartą pakaitinkite. Tiekite su sojų pupelių daigais.
- Supjaustykite gabalėliais kopūstą, saliero šaknį, susmulkinkite paprikas, svogūnus (vieną pasilikite), saliero lapus. Morkas sutarkuokite.
- Visas daržoves ir prieskonius užliekite 3 litrais vandens ir virkite 30 minučių.
- Likusį svogūną susmulkinkite ir apkepinkite aliejuje. Vėliau supilkite pomidorų pastą ir dar patroškinkite kelias minutes.
- Viską perpilkite į sriubą ir dar šiek tiek pavirkite maždaug 5-7 minutes. Pagardinkite žalumynais.
- Druskos nedėkite, jeigu trūks sūrumo, pagardinkite šlakeliu sojos padažo.
1. Bulves ir salierą nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sudėkite į verdantį sūdytą vandenį, įmeskite laurų lapelių, kvapniųjų ir juodųjų pipirų, žiupsnelį žuvies prieskonių ir virkite, kol daržovės suminkštės.
2. Svogūnus smulkiai sukapokite, apkepkite su sviestu ir supilkite į sriubą. Pavirkite dar kelias minutes. Sriubą supilkite į elektinę trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės, įspauskite pusės citrinos sulčių. Sriubą supilkite atgal į puodą, įpilkite grietinėlės. Jei sriuba per tiršta, galite praskiesti virintu vandeniu ar įpilti daugiau grietinėlės. Nuolat maišydami užvirkite.
3. Krevetes atitirpinkite, apšlakstykite likusiomis citrinos sultimis, apibarstykite pipirais, druska ir 10–15 minučių pamarinuokite.
4. Keptuvėje išlydykite sviestą, apkepkite smulkintą česnaką, sudėkite krevetes ir kelias minutes vartydami kepkite – tik ne per ilgai, nes sukietės.
5. Į lėkštes supilkite sriubą ir įdėkite po dvi ar tris krevetes. Galite pabarstyti mėgstamais žalumynais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Bulves nuskuskite, nuplaukite, sutarkuokite rupia trintuve, sukrėskite į indą ir nupilkite susidariusį skystį.
2. Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste, kol dailiai apskrus. Atvėsinusi suverskite į tarkuotas bulves.
3. Salierus nuplaukite, smulkiai supjaustykite ir taip pat suberkite į tešlą.
4. Kiaušinius išplakite iki standžių putų, sudėkite į tešlą. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite.
5. Įkaitintuose riebaluose iškepkite blynelius.
6. Tiekite su skrudinta šonine arba varškės ir česnakų kremu. Jį paruošite labai paprastai: varškę išsukusi su grietine, smulkintais česnakais ir šviežiais kapotais žalumynais.
Bulves, svogūną ir salierą sutarkuokite, įmuškite kiaušinį, sudėkite druską, miltus, išmaišykite ir kepkite aliejuje.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
Taip pat skaitykite: 10 jogos pozų, dirbantiems sėdimą darbą