Mėsos užkandžiai:
1. Iš šaldytuvo mėsą išimkite tik prieš pjaustymą. Prieš tai pasiruoškite labai aštrų didelį peilį, maistinės plėvelės gabalą ir vidutinio dydžio puodą tvirtomis rankenomis.
2. Ant lygaus paviršiaus patieskite maždaug 60 cm ilgio maistinės plėvelės gabalą. Dėkite ant jos po plonai atpjautą mėsos gabaliuką ir uždenkite maistine plėvele, kad mėsa būtų apgaubta iš viršaus ir apačios. Tada dėkite ant viršaus puodą ir, laikydami už rankenų, spauskite, kiek turite jėgų. Tada apverskite mėsą, esančią maistinėje plėvelėje, ir vėl spauskite, kol mėsa bus labai plona. Atsargiai išimkite mėsą iš plėvelės ir dėkite į lėkštę. Taip pakartokite daug kartų, kol mėsos gabalas bus supjaustytas, o gabalėliai išploti.
3. Ant mėsos užberkite druskos, pabarstykite šviežiai maltų juodųjų pipirų, užpilkite po šlakelį alyvuogių aliejaus.
4. Patiekite su gražgarstėmis ir parmezano drožlėmis (jas galite gauti tiesiog patarkavę parmezano gabaliuką bulvių skustuku).
1. Įkaitinkite keptuvę, kad rūktų dūmai. Didkepsnį apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite po 2 min. iš abiejų pusių. Išėmus pabarstykite druska, pipirais ir leiskite 5 minutes pastovėti.
2. Susismulkinkite papriką nedideliais dydžio kvadratėliais. Supjaustykite didkepsnį gabaliukais ir sumaukite ant iešmelių – pirmiausia mėsa, tada paprikos kvadratėlis, galiausiai kaparis.
1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus su česnaku iki minkštumo. Sudėkite kepenėles ir pamaišydami kepkite apie 10 minučių.
2. Supilkite grietinėlę, pašildykite iki grietinėlė užvirs. Šliūkštelėkite brendžio, pamaišykite, nukaiskite, suberkite čiobrelius, pipirus ir druską ir išmaišykite.
3. Sutrinkite masę trintuvu iki tyrės, supilkite į indą ir atvėsinkite. Laikykite šaldytuve.
4. Valgykite užsitepę ant duonos ar skrebučių.
1. Kepenis sumalkite, sumaišykite su vištienos faršu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais, druska ir žolelėmis. Batono pluteles nupjaukite, o minkštimą išmirkykite piene, gerai nuspauskite ir sudėkite į kepenų masę, smulkiai įtarkuokite svogūną. Viską labai gerai išmaišykite.
2. Pailgą kepimo formą pašlakstykite aliejumi. Pievagrybius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į formos dugną, ant viršaus supilkite kepenų masę. Formą statykite į didesnį kepimo indą, pripiltą iki pusės vandens.
3. Paštetą kepkite 160 laipsnių orkaitėje 1–1,5 valandos. Ar paštetas iškepęs, galite patikrinti įbedę medinį pagaliuką: jei ištrauktas yra švarus, neaplipęs, galite imti iš orkaitės. Paštetą atvėsinkite formoje ir tik tuomet išimkite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
Žuvies ir jūrų gėrybių užkandžiai:
1. Visus ingredientus, išskyrus lašišą, susmulkinkite iki vientisos masės.
2. Lašišos filė oda į apačią įdėkite į stiklinį arba keraminį indą. Gauta burokėlių mase padenkite lašišos filė viršų, tuomet uždenkite kepimo popieriumi ir maistine plėvele. Paslėkite ir dėkite į šaldytuvą 24–48 val.
3. Praėjus numatytam laikui nuplaukite burokėlių masę nuo lašišos ir gerai nusausinkite. Į stalą tiekite supjaustytą plonytėmis riekelėmis, jei norisi, su jums patinkančia duona.
1. Išdarinėkite krevetes – labai svarbu išpjauti juodus siūlus iš krevetės nugaros ir priekio. Nuplaukite ir gerai nusausinkite. Užtarkuokite 1 žaliosios citrinos žievelę, užberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
2. Į elektrinį trintuvą (blenderį) sudėkite nuluptą mangą, česnaką, čili, kuminą ir ciberžolę, išspauskite žaliosios citrinos sultis (ragaukite ir pradžiai išspauskite vieną) – viską sutrinkite iki vientisos masės.
3. Krevetes apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir užmaukite ant iešmelių. Patikrinkite, ar iešmeliai telpa į keptuvę, jeigu ne – patrumpinkite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje 2–3 minutes.
4. Patiekite ant stalo su visais iešmeliais, ant kurių kepė, ir padažo indeliais šalia.
1. Žuvį smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su baltymais. Suberkite prieskonius ir, įstačius į didesnį indą su ledu, trinkite maišikliu, plona srovele pildami grietinėlę. Kai masė pasidarys vienalytė ir puri, suberkite šaldytas daržoves (neatšildykite!). Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
2. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu pateptą pašteto formą, uždenkite aliuminio folijos lakštu, įstatykite į skardą su vandeniu ir apie 40 min. kepkite 190`C karštumo orkaitėje. Ataušinkite iki kambario temperatūros ir per naktį laikykite šaldytuve.
3. Prieš patiekdami išverskite iš formos ir apibarstykite žalumynais.
Daržovių užkandžiai:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.
2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).
3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.
1. Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite bei sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
2. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų.
1. Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palaikykite 4–7 valandas. Vandenį nupilkite, avinžirnius perskalaukite ir užpilkite šviežiu. Virkite 2 valandas.
2. Į išvirtus ir atvėsusius avinžirnius supilkite alyvuogių aliejų, sezamų pastą tahini, česnaką, prieskonius, įspauskite citrinos sultis, sudėkite džiovintus pomidorus. Viską labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.
3. Patiekite su duonele ar daržovių lazdelėmis.
1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite 1,5 cm kubeliais.
2. Keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, suberkite burokėlių kubelius, pagardinkite žiupsneliu druskos, kepkite apie 3 minutes, apliekite juoduoju balzaminiu actu, kepkite dar apie 14–17 minučių, kol burokėliai suminkštės, tada į keptuvę sudėkite medų ir kepkite dar apie 2 minutes, kol medus karamelizuosis ir tolygiai padengs burokėlių kubelius. Patraukite keptuvę į šalį ir leiskite burokėliams atvėsti.
3. Švarioje keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, kepkite su juo šalavijo lapus apie 30 sekundžių iš kiekvienos pusės, kol šalavijo lapeliai taps traškūs. Išimkite iš keptuvės ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad aliejus nuvarvėtų. Pabarstykite druska.
4. Prancūziško batono riekeles paskrudinkite karštoje orkaitėje, gruzdintuvėje arba sausoje keptuvėje.
5. Aptepkite riekeles ožkų pieno sūriu (arba kitu mėgstamu), ant viršaus dėkite karamelizuotus burokėlių kubelius ir po du skrudintus šalavijo lapus.
Mėgaukitės drauge su širdžiai maloniais žmonėmis!
Pastaba: jei po ranka neturite šviežio šalavijo ar, galbūt, jo nemėgstate, pakeiskite jį keliais rukolos lapeliais. Žinoma, jų kepti nereikia, tiesiog gardinkite sumuštinukus šviežiais. Taip pat galima gardinti ir džiovintu raudonėliu, čia jis taip pat labai tiks. Kaip jau minėjau, vietoje ožkų pieno sūrio galite naudoti bet kokį kitą mėgstamą tepamą sūrį – natūralų, o gal su žolelėmis ar česnaku.
1. Kalafiorus padalykite į nedidelius žiedynus. Apvoliokite miltuose, tuomet pamirkykite išplaktame kiaušinyje ir apvoliokite džiūvėsėliuose. Taip paruoštus kalafiorus dėkite į šaldytuvą.
2. Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Apie 10 min. patroškinkite piquillo su pomidorais, vynu ir vyno actu, įberkite šiek tiek cukraus, druskos ir pipirų. Kai viskas išsitroškins, sutrinkite iki vientisos masės.
3. Įkaitinkite puode skrudinimui skirtą aliejų ir meskite kalafiorų gabalėlius, kepkite, kol švelniai pagels. Išėmę pabarstykite druska, pipirais. Patiekite su pasigamintu padažu.
1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3–4 centimetrų juostelėmis. Tuomet įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite morkas. Supilkite baltąjį vyną ir troškinkite tol, kol vynas išgaruos. Į keptuvę pilkite sojos padažą ir medų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite dar apie 10 minučių.
2. Įdėkite supjaustytas alyvuoges ir pakepinkite viską dar kelias minutes.
3. Troškintas morkas ir alyvuoges pabarstykite šviežiomis mėtomis.
1. Baklažaną supjaustykite išilgai per visą ilgį, sudėkite į pasūdytą vandenį ir palikite maždaug 10 minučių. Vėliau išimkite ir nusausinkite.
2. Baklažano juosteles apkepinkite iš abiejų pusių ir sudėkite ant popierinių rankšluosčių.
3. Varškę sumaišykite su feta, išspauskite česnako pagal skonį ir sudėkite smulkiai supjaustytus džiovintus pomidorus, krapus ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę įsukite į keptas baklažano juosteles.
Sūrio užkandžiai:
1. Prieš formuojant lazdeles, šaldytai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 20 min.
2. Tuo metu paruoškite sūrį. Sutarkuokite jį kuo smulkiau – taip jis geriau lips prie tešlos. Suberkite į dubenį, ten pat berkite ir druską bei česnakų miltelius (ar sutrintas česnako skilteles) ir labai gerai išmaišykite.
3. Pasiruoškite švarų, lygų paviršių ir vienodu sluoksniu berkite ant jo pusę tarkuoto sūrio, o tada ant jo vienu sluoksniu sudėkite jau kiek atšilusius tešlos lakštus. Tuomet ant jų viršaus berkite likusį sūrį ir pernelyg nespausdami šiek tiek pakočiokite kočėlu – svarbu, kad sūris kuo geriau priliptų.
4. Labai aštriu peiliu pjaustykite tešlą maždaug 1 cm pločio juostelėmis, o tada kiekvieną jų kelis kartus persukite. Sudėkite šias lazdeles ant sausos medinės lentelės ir dėkite dar pusvalandžiui į šaldytuvą.
5. Išdėliokite atšalusias lazdeles ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol lazdelės taps auksinės spalvos. Valgykite iškart, kitai dienai netaupykite, nes lazdelės skaniausios šviežios.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Sūrius išpakuojame ir dedame ant kepimo popieriaus. Sūrių viršų patepame aliejumi, užbarstome supjaustytais česnakais ir rozmarinais. Kepame apie 15–20 minučių. Patiekiame karštą su džiūvėsiais arba duonos lazdelėmis.
1. Sūrį sutarkuokite tarka, sudėkite į dubenį ir įmuškite kiaušinius, įberkite druskos bei viską išplakite.
2. Įberkite šiek tiek miltų ir pamaišykite. Likusius miltus berkite palengva, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą. Tuomet rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens ir iš paruoštos masės formuokite nedidelius rutuliukus.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite suformuotus rutuliukus. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad jie viduje būtų minkšti, kepkite iki tamsios spalvos.
4. Iškeptus sūrio rutuliukus išimkite iš keptuvės ir padėkite ant popierinių rankšluosčių nusausinimui. Paruoštus sudėkite į iškylos krepšelį.
Nesaldūs kepiniai:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 210 C°.
2. Sviestą ištirpinkite ant lengvos ugnies. Leiskite atvėsti.
3. Virtuvine šluotele paplakite kiaušinius. Supilkite į juos tirpintą sviestą.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Maišydami, po truputį suberkite į kiaušinių mišinį. Įmaišykite ir grietinę.
5. Lašišą supjaustykite labai smulkiais kubeliais, įmaišykite į tešlą drauge su citrinos žievele ir kapotais krapais. Pagardinkite druska, pipirais.
6. Į sviestu pateptas madlenų formeles, dėkite po šaukštą tešlos, bet tik tiek, kad prisipildytu 3/4 formelės. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 min.
7. Mėgaukitės dar šiltais arba atvėsusiais pyragėliais.
1. Mieles puodelyje užpilkite cukrumi ir šiltu vandeniu. Pusvalandžiui pastatykite šiltai. Kai pasirodys iškilusi „kepurėlė“, mieles sumaišykite ir kartu su druska supilkite į miltus. Išminkykite tešlą ir palikite ją kilti.
2. Grybus pamirkykite. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite iki auksinės spalvos ant sviesto keptuvėje. Kopūstus nusunkite ir kartu su grybais sudėkite į keptuvę. Maišydami patroškinkite apie 15 minučių.
3. Tešlą iškočiokite maždaug iki 1 cm storio. Puodeliu „išpjaukite“ apskritimus. Ant jų šaukštu dėkite įdaro ir perlenkę lipdykite norimos formos bandeles. Pyragėlius 15 minučių pastatykite šiltai.
4. Kepimo skardą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais (kad kepiniai nepriliptų), sudėkite pyragėlius, aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę.
5. Kepkite apie pusvalandį. Galima valgyti ir karštus, ir šaltus. Taip pat šie pyragėliai tinka prie sultinių ir sriubų.
1. Miltus gerai sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Sukapokite sviestą ir sudėkite į mišinį. Pirštų galiukais ištrinkite sviestą, kol mišinys bus purus.
2. Susmulkinkite alyvuoges ir kartu su sūriu sudėkite į mišinį. Gerai išmaišykite.
3. Sumaišykite pieną su vandeniu ir supilkte į mišinį. Minkykite, kol tešla taps tąsi. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir ant jų iškočiokite tešlą iki 2 cm storio apskrito gabalo.
4. Kepimo indą (jei reikia) ištrinkite sviestu ir įdėkite paruoštą tešlą į jį. Įpjaukite peiliu kelis rėžius, apšlakstykite paviršių pienu ir apibarstykite parmezano sūriu.
5. Pašaukite į iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 minutes arba kol paviršius paruduos.