Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.
Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.
- Šefas Artūras Butkūnas
- Vadovas Liutauras Čeprackas
- Virtuvės tipas ugnies maisto restoranas
- Adresas Juozapavičiaus g. 13, Vilnius
- Internete www.meat.lt
- Atidarymo metai 2015 m.
- Vienu metu čia telpa 70 sėdimų vietų
- Vidutinė patiekalo kaina karšto – 20 Eur (šalto – 8 Eur)
- Terasa yra
- Pusryčiai yra (savaitgaliais 10:00–14:00)
- Dienos pietūs yra (11:30–15:00)
- Šunims nedraugiški
SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Pirmais projekto metais „MEAT“ buvo įvertintas kaip vienas geriausių didkespnių restoranų Lietuvoje. Pernai metų trisdešimtuke „MEAT“ nebuvo, tačiau šiemet praplėtęs savo koncepciją jis iš naujo buvo įvertintas Gero maisto akademijos narių. Ši vieta išaugo iš savo kūdikystės amžiaus ir evoliucionuoja į kai ką daugiau.
RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. „MEAT“ derina kelis dalykus – jo meniu įtiks akylesniems ir išrankesniems, tačiau tuo pačiu jis yra ir sotus. Išeisi ne paragavęs, o gerai pavalgęs.
Kitas išskirtinumas – „MEAT“ restorane yra didžiausia brandinimo kamera Baltijos šalyse, kuri leidžia vykti mėsos skonių evoliucijai. Lietuviška jautiena joje yra brandinama mažiausiai 28 dienas, o tam tikros jos rūšys – net iki 70 dienų.
MENIU TRUMPAI. „MEAT“ iš mėsos restorano išaugo į ugnies patiekalų restoraną. Tiek mėsos mėgėjai, tiek žuvies ir netgi vegetarai ten jau atrado savo favoritus. Tad nors apie „MEAT“ mėsainius ir didkepsnius kalbos sklinda nuo pat atidarymo 2015 m., šio restorano meniu pastaruoju metu tapo kur kas demokratiškesnis, prieinamesnis (subalansuotos kainos) ir šeimyniškesnis (atsirado vaikiškas pusryčių meniu).
NAUJIENOS. Vėlyvieji savaitgalio pusryčiai prasidėjo „MEAT“ Nidoje ir pagaliau atkeliavo iki Vilniaus: „Mūsų vėlyvieji pusryčiai yra kiaušinių disneilendas. Norėjau praplėsti požiūrį į šį produktą ir nutolti nuo pažįstamų kelių“, – trumpai bruncho valgiaraštį pristato restorano vadovas ir pripažintas šefas Liutauras Čeprackas. Čia galima rinktis tarp Benedikto kiaušinių, paruoštų meksikietiškai, ispaniškai, lietuviškai ir t.t. Yra netgi kiaušinio karis ar kiaušiniai prancūziškai! Kaina – 6–7 Eur.
KULINARINIAI HITAI. Wagyu jautienos ypatingasis „MEAT“ mėsainis – 11 Eur, krevetės, troškintos krosnyje su sviestu – 11 Eur, azijietiškas ir belgiškas brandintos jautienos tartarai – 8 Eur. Beje, vasarą „MEAT“ startuoja su dar trimis visiškai naujais tartarais: „Kaip kurdamas pusryčių meniu žaidžiau su kiaušiniais, taip dabar imuosi tartarų“, – šypsosi L.Čeprackas.
ŠEFAS. Šefas Artūras Butkūnas „MEAT“ virtuvėje sukasi nuo pat restorano atidarymo. O iki to jis dirbo puikiai vertinamame ir visuomet tarp geriausių šalies restoranų reitinguojamame „La Esperanza“ restorane. Liutauras „MEAT“ dalyvauja „executive“ šefo teisėmis. Kasdien ten nebūna, tačiau kartu su Artūru ruošia jo valgiaraštį, prižiūri kokybę ir palaiko restorano kartelę.
ERDVĖ. Restoranas yra įsikūręs šiuo metu smarkiai besikeičiančioje aplinkoje – šalia Vilniaus sporto rūmų ir naujai kuriamo rajono Žalgirio stadiono vietoje. Beje, Liutauras Čeprackas sukūrė restorano įvaizdžio koncepciją ir netgi pats jam parinko baldus. O įgyvendinti interjero idėjas jam padėjo mama, interjero dizainerė Irma Žukienė.
3 KLAUSIMAI ŠEFUI LIUTAURUI ČEPRACKUI
– Kokio talento norėtumėte, kurio neturite?
– Geras klausimas. Manau, norėčiau mokėti gerai piešti.
– Į kurį restoraną Lietuvoje vestumėte atvykusius draugus (be savojo)?
– Pas Marčių į „Džiaugsmą“. Man ten labai patinka.
– Kokie principai vyrauja jūsų virtuvėje, siekiant maksimalaus rezultato?
– Pagrindinis principas – skonis. Svarbiausia yra turėti jo suvokimą.
„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.
„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.