Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2020-uosius pasitikite taip, kaip belgai – gausiai ir dosniai

„Pasitikdami naujuosius metus belgai nevaržo savęs ir paskutinę metų dieną švenčia gausiai bei nieko netaupydami“, – tikina restorano „Belgai“ virtuvės šefas Modestas Brazauskas ir pažymi, jog lietuviams, norintiems į 2020-uosius įžengti belgiškai, sėsti į lėktuvą neteks. Vilniuje įsikūrusiame restorane jų lauks tikra puota – gausus įvairių vaišių stalas, daug puikiausių gėrimų ir tikra šventinė nuotaika. Visa tai – degustacinės vakarienės, vyksiančios naujųjų metų išvakarėse, metu.
Restoranas „Belgai“
Restoranas „Belgai“ / Partnerio nuotr.

Apie belgiškosios virtuvės tradicijas bei išskirtinumus ir norą švęsti gausiai kalbamės su restorano „Belgai“ šefu Modestu Brazausku.

Partnerio nuotr./Restoranas „Belgai“
Partnerio nuotr./Restoranas „Belgai“

Belgų virtuvė – skirtingų šalių patirčių katilas

Anot pašnekovo, belgų virtuvė pasaulio kontekste išsiskiria ir yra unikali tuo, kad joje persimaišo skirtingų tautų ir laikotarpių tradicijos. „Yra sakoma, kad belgų gaminami patiekalai turi prancūzišką eleganciją ir vokišką dosnumą. Pačioje Belgijoje maisto kultūros tradicijos skiriasi pagal regionus: flamandams didžiausią įtaką turėjo Nyderlandų virtuvės tradicijos, o štai Valonijos regionui būdingos prancūziškos technikos“, – tikina M.Brazauskas. Tačiau jis pažymi, jog visoje Belgijos karalystės teritorijoje patys populiariausi, visgi, yra mums visiems puikiai žinomi patiekalai, tokie kaip belgiškos bulvytės, vafliai, šokoladas ir, be abejo, midijos.

Partnerio nuotr./Restoranas „Belgai“
Partnerio nuotr./Restoranas „Belgai“

Pasak virtuvės šefo, Belgijoje maisto ruošimas prasideda nuo kruopščiai atrenkamų produktų, o šioje srityje belgai – tikri čempionai. „Dėl puikios geografinės padėties jie naudoja savo patiekalams vietinę, kokybišką produkciją – Šiaurės jūros gėrybes, mėsą, daržoves. Visą pasaulį lepina Briuselio kopūstais, cikorijomis, kurie yra Belgijos kultūros pasididžiavimai. Belgai taip pat suvartoja labai daug bulvių, mėsos, ypač mėgsta triušieną, kiaulieną, veršieną. Itin populiarūs yra žuvies ar mėsos troškiniai – waterzooi, Lježo salotos, flamandiški karbonadai, vištiena su krevetėmis. Trumpai tariant, belgai, įsisavinę tai, ką kaimynai turi geriausio, sukūrė unikalią, savitą ir be galo įdomią kulinarinę tradiciją“, – pasakoja M.Brazauskas.

Partnerio nuotr./Restoranas „Belgai“
Partnerio nuotr./Restoranas „Belgai“

Pasak jo, neatsiejama nuo belgiškos maisto kultūros yra ir alaus kultūra, kurią belgai puoselėja ištisus šimtmečius. Alus ten yra vartojamas ne tik kaip gėrimas, bet ir kaip maisto gamybos dalis – naudojamas troškiniams, sriuboms, padažams gaminti.

Šventės – laikas, kai savęs galima neriboti

Anot M.Brazausko, belgai tiki, kad pats geriausias maistas yra ruošiamas namuose, savoje aplinkoje, taigi ir belgiškų kulinarinių knygų nėra daug. Pačių skaniausių belgiškų patiekalų paragauti galima ne tik prašmatniuose restoranuose, bet ir mažose gatvelėse įsikūrusiose užeigose ar maisto vagonėliuose, ypač mėgstamuose belgų. Na o didžiosios metų šventės – pats puikiausias laikas pasimėgauti nepamirštamais skoniais, kad ir kur nuklystumėte, juk belgai jų metu rengia tikrą puotą ir renkasi savęs neriboti: ragauja daug skirtingų patiekalų, išgeria didelius kiekius alaus, mėgaujasi geriausiais desertais.

Partnerio nuotr./Restoranas „Belgai“
Partnerio nuotr./Restoranas „Belgai“

„Ryškių tradicijų sutinkant Naujuosius nėra, svarbiausia – gera kompanija ir nuotaika. Restoranas „Belgai“ kviečia visus pasitikti 2020-uosius metus belgišku stiliumi – kviečiame jus į tikrų tikriausią puotą: gaminsime daug midijų, belgiškų sūrio kroketų, ragausime įvairios mėsos ir žuvies užkandžių, paukštienos paštetus, salotas su krevetėmis ir dar daug kitų užkandžių“, – kviečia virtuvės šefas.

Partnerio nuotr./Restoranas „Belgai“
Partnerio nuotr./Restoranas „Belgai“

Bilietus į degustacinę vakarienę galima įsigyti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento