Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2022-ųjų gastronomijos tendencijos Milane: pica keičiasi, bet lieka populiariausia

Vienas mėgstamiausių patiekalų pasaulyje – pica – dar labiau išpopuliarėjo pandemijos metu. Ir jei gastronomijoje ieškote inovacijų, tai būtent šio produkto gamyboje jų daugiausia, nes karantininės namų improvizacijos persikėlė ir į profesionalias virtuves. Italijoje vykusioje tarptautinėje svetingumo verslų parodoje „Host Milano“ buvo ryškūs trys raktažodžiai: forma, ingredientai ir spalvos.
Picos svetingumo verslų parodoje „Host Milano“
Picos svetingumo verslų parodoje „Host Milano“ / „kitchen Rules“ nuotr.

Apie tai specialiai iš Milano portalui 15min rašo maisto konsultantės, „kitchen RULES“ įkūrėjos, Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė.

Formų žaidimas

Lietuvoje vis dar paplitusi apskrita forma – tik viena kita picerija siūlo stačiakampių picų, o dar rečiau aptiksime vietų, kur atskiras gabalėlis parduodamas kaip užkandis.

„Host Milano“ tendencijos leidžia manyti, kad ateityje daugės skubančių pietautojų, pakeliui prigriebusių picos gabaliuką išsinešti: ilgainiui pica taps ne tik atskiru, prie staliuko valgomu patiekalu, bet ir greita užkanda. Stačiakampės formos kepinį patogiau supakuoti ir lengviau užkandžiauti, keliaujant gatve ar prisėdus ant suolelio.

Gastronomijos agentūros „kitchen Rules“ konsultantės I.Vaičiūnaitė ir J.Viltrakienė, tik ką parvykusios iš Milano, pastebėjo, kad dauguma picų įrangos gamintojų parodoje pristatė metrines stačiakampes picas. „Tai padeda spręsti švaistymo problemą. Jei picerija kepa tik apskritas picas, dažniausiai siūlo nuo vieno iki trijų fiksuotų picų dydžių. Užsisakysiu mažą – liksiu gurgiančiu pilvu. Užsisakysiu didelę – visos neįveiksiu ir likučiai keliaus į šiukšlių dėžę. Tuo tarpu picerijoje, kuri kepa metrines picas, galiu paprašyti kad ir 10 cm gabaliuko, kurį visą ir suvalgysiu. O gal šį kartą net kelių skirtingų skonių, suteikiančių visišką sprendimo laisvę“, – pasakoja specialistės.

„kitchen Rules“ nuotr. /Picos svetingumo verslų parodoje „Host Milano“
„kitchen Rules“ nuotr. /Picos svetingumo verslų parodoje „Host Milano“

Dar vienas būdas keisti formą – gaminti iš kitokios tešlos. Naujovių mėgėjai picą užminko lyg ruošdamiesi kepti fokačiją, kuri vadinama klasikinės picos pussesere: skiriasi jų formos, gamybos technologijos bei priedai. Ant fokačijos įprastai dedama mažiau ingredientų, todėl ji iškyla, ir kepinys atrodo panašesnis į duoną.

2022 m. gastronominės prognozės rodo, kad pica žengs lygiagrečiai su fokačija. Fokačijos tešlą užmaišyti žymiai paprasčiau – šią užduotį įveiks ir pradedantysis namų kepėjas. Jos išorė traški, o vidus – minkštas ir porėtas. Beje, tai populiariausia duona Italijoje, pateikiama prie salotų, šiltų patiekalų ir puikiai tinkanti sumuštiniams.

Neįprasti ingredientai

Parodoje „Host Milano“ pica pristatyta kaip itin spalvingas, akį traukiantis ir apetitą žadinantis patiekalas. „Senomis tradicijomis jau mažai ką nustebinsi, tad čia pica – eksperimentinis pagrindas, ant kurio galima dėti įvairius ingredientus ir žaisti su jų deriniais“, – įspūdžiais dalijasi I.Vaičiūnaitė ir J.Viltrakienė.

Viena ryškiausių 2022 metų tendencijų – termiškai neapdorotų ingredientų derinimas prie kepto picos pado.

Viena ryškiausių 2022 metų tendencijų – termiškai neapdorotų ingredientų derinimas prie kepto picos pado. Vienas pavyzdžių – sevičė, iš Lotynų Amerikos atkeliavęs šviežios, citrinų sultyse marinuotos žuvies ar jūrų gėrybių patiekalas. Picai ypač tinka krevečių sevičė.

Visos neįprastos idėjos – tai kitų metų rezoliucija. Norite užkeptos picos su įvairiaspalviais daržovių kaspinais – prašom; avokado gvakamolės – kodėl gi ne; liofilizuotų gėlių, vaisių, riešutų – o taip! Svarbiausia nutaikyti proporcijas, kad skonis būtų subalansuotas, o vaizdas stebintų ir viliotų. Ypač nuotraukose, kurios dominuoja tiek užsakant maistą į namus, tiek socialinių tinklų platformose.

„kitchen Rules“ nuotr. /„kitchen Rules“ konsultantės Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė parodoje „Host Milano“
„kitchen Rules“ nuotr. /„kitchen Rules“ konsultantės Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė parodoje „Host Milano“

Pica gali būti sveikesnė

Jau antrus metus auga dailiau atrodančių picų pasiūla. Kodėl? Šio patiekalo dažnai užsakoma į namus, todėl nuotraukose jis turi atrodyti patraukliai. Panašu, kad tai veikia, nes picų retkarčiais užsimano net ir sveikuolišką mitybą propaguojantys žmonės. Todėl picerijų šefai ieško būdų, kaip pagrindinius ingredientus pakeisti sveikesniais ar papildyti picą maistingesniais priedais: kvietinius miltus keičia pilnagrūdžiai, avižiniai ar ruginiai, naudojamos sėklos.

„Parodoje „Host Milano“ visose šio verslo atstovų ekspozicijose buvo tamsių picų bei fokačijų, kurios kepamos naudojant būtent kvietinių miltų alternatyvas“, – pastebi gastronomijos specialistės.

„kitchen Rules“ nuotr. /Picos svetingumo verslų parodoje „Host Milano“
„kitchen Rules“ nuotr. /Picos svetingumo verslų parodoje „Host Milano“

Įranga, kuri atstoja žmonių rankas

„O kas keps?“ – vienas dažniausiai aptariamų klausimų: visa picų pramonė evoliucionuoja, permąstomas kiekvienas gamybos proceso žingsnis. Didėjanti automatizuotų įrenginių pasiūla padeda užtikrinti kokybės stabilumą, kurį sunku kontroliuoti, jei vyksta nuolatinė darbuotojų kaita.

Investicijos į technologijas atsiperka su kaupu, nes žmogiškųjų resursų trūkumas ir atlyginimai auga nevaldomu greičiu.

„Nemažai procesų gali atlikti įrenginiai. Ne paslaptis, jog investicijos į technologijas atsiperka su kaupu, nes žmogiškųjų resursų trūkumas ir atlyginimai auga nevaldomu greičiu. Nieko nebestebina tešlos minkymo, kildinimo, sudalinimo prietaisai, tačiau įrenginiui galima patikėti ir daugiau užduočių – pvz., picos išsukimą. Taip pat pravartu rinktis krosnį su laikmačiu, kad netektų nuolat sekti kepimo eigos ir būtų lengviau išvengti švaistymų “, – apie „Host Milano“ naujoves pasakoja „kitchen Rules“ konsultantės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas