Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

3 Beatos Nicholson receptai priešpiečiams: tiks ir mokykloje, ir darbe

Į duris ir vėl besibeldžiant rugsėjui, kartu su rudeniu sugrįžta ir dilema, ką gi dėti į priešpiečių dėžutes. Savo patirtimi dalijasi kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, kuri siūlo išbandyti 3 firminius receptus. Jie puikiai tiks ir vaikų priešpiečiams mokykloje, ir suaugusiųjų pasistiprinimui darbe.
Beatos Nicholson užkandžių idėjos
Beatos Nicholson užkandžių idėjos / Dovilės Jakštaitės nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama trijų vaikų mama B.Nicholson pasakoja, kad besirūpindama savo vaikų mityba nesivaiko madų, – nesistengia įkišti to, kas „ant bangos“, bet vaikams nepatinka, nes puikiai žino, kad mažieji tokius priešpiečius vis vien išmes ar išdalins draugams. Todėl savo vyresnėliams dažnai leidžia patiems susikomplektuoti užkandžių dėžutę iš to, ką jie randa namų šaldytuve.

Nereikia griaužti savęs, kad vaikas valgys pietums sumuštinį: jei tik šis bus paruoštas ant geros duonos ir su kokybiška palyda, jūsų sąžinė gali būti rami.

Asmeninio archyvo nuotr. /Beata Nicholson
Asmeninio archyvo nuotr. /Beata Nicholson

„Pati tik paraginu, kad į dėžutę jie įsidėtų bent vieną vaisių, daržovę, leidžiu ir nedidelį desertą pasiimti bei susitepti savo pamėgtą sumuštinį. O sumuštinius, pastebėjau, vaikai mėgsta labai skirtingus. Svarbu tik atrasti, kas kiekvienam patinka, nes duona, ir ypač ruginė, turi daug naudingų angliavandenių, kuriuos taip mėgsta augantys organizmai. Ir tikrai nereikia griaužti savęs, kad vaikas valgys pietums sumuštinį: jei tik šis bus paruoštas ant geros duonos ir su kokybiška palyda, jūsų sąžinė gali būti rami“, – sako B. Nicholson.

Kulinarė dalijasi trimis, kaip pati sako, nestandartinėmis skanių priešpiečių idėjomis – sumuštinių receptais, kurie patiks ir vaikams, ir suaugusiesiems.

Juodos duonos lazdelės su saulėgrąžų užtepėle

Minkšta kmynais gardinta ruginė duona. Šviežia ji gardi tiesiog su sviestu, o su šlakeliu aliejaus paskrudinta orkaitėje primena mūsų visų taip mėgstamą keptą duoną. Dabar pats cukinijų metas, tad B.Nicholson siūlo šalia šių duonos lazdelių pasigaminti sočią cukinijų ir saulėgrąžų užtepėlę.

Ingredientai:

  • Duonos (B.Nicholson naudojo „Vilniaus duonos“ duoną „Močiutės“);
  • 1 vidutinio dydžio cukinija;
  • 2 valg. šaukšt. mirkytų saulėgrąžų sėklų;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 4 valg. šaukšt. tahini pastos arba žemės riešutų sviesto;
  • 0,5 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1–2 valg. šaukšt. medaus arba 4 minkštos datulės;
  • 1 citrinos sultys;
  • 5 saulėje džiovintų pomidorų gabalėliai;
  • saujelė petražolių, bazilikų;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Duonos kraštelius nupjaukite ir supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, pašlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180–190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol apskrus.

2. Į maisto kombainą suberkite gerai nuplautas ir valandą mirkytas saulėgrąžas, nuluptos ir supjaustytos cukinijos gabaliukus, saulėje džiovintus pomidorus, žoleles, krėskite tahini pastos, berkite prieskonius, pilkite aliejų, medų ir citrinos sultis, sužerkite sumaltas saulėgrąžas. Pasūdykite nemažu žiupsniu druskos ir viską sumalkite, kad susidarytų košelė.

3. Uždengę maistine plėvele, šią užtepėlę galite laikyti šaldytuve 2–3 dienas.

Dovilės Jakštaitės nuotr. /Juodos duonos lazdelės su saulėgrąžų užtepėle
Dovilės Jakštaitės nuotr. /Juodos duonos lazdelės su saulėgrąžų užtepėle

Duonos sluoksniuotinis su kalakutiena ir keptomis daržovėmis

Paruoštas iš vakaro toks duonos sluoksniuotinis bus dar skanesnis, tik per naktį jį reikėtų laikyti šaldytuve, sandariai suvyniojus ar uždarius dėžutėje.

Ingredientai:

  • Duonos (B.Nicholson naudojo „Vilniaus duonos“ duoną „Bemielė“);
  • sviesto;
  • karštai rūkyto kalakutienos kumpio;
  • pjaustyto fermentinio sūrio;
  • 2 morkos;
  • 1 cukinija;
  • alyvuogių aliejaus, kepimui;
  • šlakelis balzaminio acto;
  • druskos;
  • pipirų;
  • saujelė gražgarsčių (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Morkas ir cukinijas nuskutame. Supjaustome jas plonais griežinėliais, sudedame į kepimo indą, apšlakstome aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstome druska ir pipirais. Šauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę. Kepame 10–15 minučių, kol suminkštės.

2. Nupjaustome duonos kraštus ir pakočiojame, kad riekė taptų minkštesnė ir plonesnė. Iškočiotą riekę patepame sviestu ir perpjauname įstrižai, kad duona pasidalytų į du trikampius.

3. Ant pirmojo trikampio klojame fermentinio sūrio, ant antrojo dedame kalakutienos kumpelio, ant trečiojo sudedame keptas morkas ir cukinijas, uždedame gražgarsčių lapelių. Uždengiame likusiu trikampiu.

4. Sumuštinį sutvirtiname smeigtuku ir, jei norisi, supjaustome mažesniais gabalėliais, kurie tilptų į turimą sumuštinių dėžutę.

Dovilės Jakštaitės nuotr. /Duonos sluoksniuotinis su kalakutiena ir keptomis daržovėmis
Dovilės Jakštaitės nuotr. /Duonos sluoksniuotinis su kalakutiena ir keptomis daržovėmis

Sveikas desertas su duona

Galiausiai, mėgstantiems pavalgyti saldžiau vaikams B. Nicholson siūlo priešpiečiams patiekti sveikuolišką desertą, kurio pagrindinis ingredientas išties netradicinis: ruginė duona, papildyta skaldytais rugių grūdais.

Ingredientai:

  • Duonos (B.Nicholson naudojo „Vilniaus duonos“ duoną „Rugelis“);
  • geras žiupsnis cinamono;
  • 2 didesni obuoliai;
  • 1 vidutinis bananas;
  • sauja spanguolių.

Gaminimas:

1. Obuolius perpjauname pusiau, išimame sėklytes ir šauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę kepti apie 20 minučių, kol bus minkšti minkštutėliai.

2. Tuo tarpu rankomis sutrupiname duonos riekeles ir pabarstome cinamonu. Nuluptą bananą smulkiai supjaustome.

3. Obuolius sutriname maisto smulkintuvu iki purios konsistencijos, beveik putėsių.

4. Jei valgome namie, sluoksniuojame stiklinėse: dedame šaukštą obuolių tyrės, tada suberiame bananus, pabarstome duonos trupiniais, užberiame kelias spanguoles, vėl šaukštą obuolių, bananų ir duonos trupinių bei spanguolių. Papuošiame likusiais bananais.

5. Jei ruošiame sumuštinių dėžutę, tiks paprastesnis variantas: imame riekę duonos, tepame obuolių tyrę, dedame supjaustytus bananus ir apibarstome spanguolėmis.

Dovilės Jakštaitės nuotr. /Sveikas desertas su duona
Dovilės Jakštaitės nuotr. /Sveikas desertas su duona

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos