„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

3 būdai sėkmingai išvirti kiaušinį be lukšto: nebūtinai net reikės acto

Žiema – pats metas eksperimentams virtuvėje ir kulinarinių įgūdžių tobulinimui. Vienas jų, padarysiantis įspūdį artimiesiems ir leisiantis visai nebrangiai paruošti prašmatnius pusryčius, – be lukšto virti kiaušiniai.
Kiaušinis
Kiaušinis / Partnerių nuotr.

Priešingai nei gali pasirodyti, juos pagaminti nėra sunku, sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė ir pranešime žiniasklaidai dalijasi patarimais.

Ir su actu, ir be – 3 metodai išvirti kiaušinį be lukšto

Virtas kiaušinis be lukšto (angl. „poached egg“) dažnai tampa vėlyvųjų pusryčių žvaigžde. Ruošiami ne tik madingieji „Benedikto“ kiaušiniai, bet taip paruošti jie derinami su salotomis, avokado skrebučiu, įvairiais kitais sumuštinių priedais, jie labai skanu su keptomis bulvėmis ir smidrais.

„Visa esme – kaušinis turi būti su išvirtu baltymu, o jo viduje esantis trynys turi išlikti skystas. Jie ant lėkštės ar sumuštinio perkeliami sveiki, ir tik tada perpjovus peiliu ar šakute ant patiekalo išsilieja auksinis trynys.

Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai
Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai

Norint juos sėkmingai paruošti, reikia naudoti kuo šviežesnius kiaušinius. Taip pat reikėtų juos iš anksto išimti iš šaldytuvo – tai jau bus gera pradžia, padedanti pamatus sėkmei“, – sako G. Urbonavičiūtė. Tuomet kiaušinį be lukšto galima išvirti vienu iš trijų būdų.

Su actu. Užvirinkite vandenį, įpilkite acto (litrui vandens – šaukštas acto), šaukštu sukurkite sūkurį ir įmuškite kiaušinį. Maždaug po 3–4 minučių išimkite juos kiaurasamčiu.

Su maistine plėvele. Į stiklinę ar puodelį įtieskite maistinę plėvelę, įmuškite į ją kiaušinį ir suriškite kraštus – padarykite maišelį. Įdėkite į verdantį vandenį, maždaug po 3–4 minučių kiaušinis bus paruoštas.

Su mažais dubenėliais. Kiaušiniams virti panaudokite mažus dubenėlius – pavyzdžiui, skirtus serviravimui ar „creme brulle“ kepimui. Į juos įmuškite kiaušinius ir įdėkite į verdantį vandenį. Virkite apie 4 minutes.

Turkiški be lukšto virti kiaušiniai česnakiniame jogurto padaže

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 1 puodelio graikiško jogurto, 1-2 česnako skiltelių, 2 kiaušinių, 3 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus, 1-2 šaukštų acto (nebūtina), 2 šaukštelių raudonosios paprikos dribsnių.

Gaminame:

  1. Dubenėlyje sumaišykite kambario temperatūros jogurtą ir česnaką, įberkite žiupsnelį druskos ir gerai išplakite. Jogurto mišinį padalykite į du dubenėlius ir kol kas atidėkite į šalį.
  2. Išvirkite abu kiaušinius be lukšto.
  3. Paruoškite alyvuogių aliejaus padažą. Nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies pašildykite alyvuogių aliejų ir įdėkite paprikos dribsnių.
  4. Išvirtus kiaušinius be lukšto perkelkite į paruoštus dubenėlius su jogurtu ir apšlakstykite pašildytu aliejumi. Patiekite su mėgstama duona.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau