3 cepelinų variacijos: veganiški, su varške ir mėtomis bei saldūs bulvinukai

Šį sekmadienį bus minima vieno žinomiausių lietuviškų patiekalų – cepelinų – diena. Ši diena nuo pat 2014-ųjų minima ne veltui – juk cepelinai dažnai tituluojami lietuviškos virtuvės karaliais, o kartu skatina nemažai diskusijų ir aistrų. Tačiau jei tradiciniai cepelinai pabodo, verta išbandyti šį tą naujo: vietoj tradicinių rinktis saldžiąsias bulves, mėsos įdarą pakeisti vegetarišku.
Renginio akimirka
Cepelinai / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Kaip primena pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, nors lietuviška virtuvė be cepelinų vargiai įsivaizduojama, manoma, kad cepelinai yra visai ne lietuviškos, bet vokiškos kilmės, o jų receptas greičiausiai kilo iš vokiško bulvių patiekalo kartoffelknödel.

Be to, panašius į cepelinus patiekalus galima rasti ir Danijoje, Norvegijoje, Ukrainoje ar Baltarusijoje. Cepelinai Lietuvoje atsirado prieš apytiksliai 150 metų. Svarstoma, kad į Žemaitiją jų receptas galėjo atklysti iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, o kitose Lietuvos dalyse – per Lietuvos žydus.

15min nuotr./Cepelinai
15min nuotr./Cepelinai

„Cepelinai nuo seno gaminami keliais būdais – iš virtų, iš žalių bulvių tešlos arba jas maišant. Įdomu dar ir tai, kad iš skirtingų bulvių gaminami cepelinai turi skirtingus pavadinimus. Pavyzdžiui, Aukštaitijoje iš virtų bulvių pagamintas patiekalas vadinamas ne cepelinais, o didžkukuliais ir yra įdaromas varške. O šiame regione tikrieji cepelinai gaminami iš tarkuotų bulvių“, – teigia ji.

Ne tik su mėsa

Panorus pasigaminti gardžių cepelinų, nebūtina jų ruošti tik su tradicine kiauliena bei tiekti su grietinės ir spirgučių padažą – net tradicines, lietuviškas bulves galima keisti saldžiosiomis.

„Cepelinus galima įdaryti ir kita mėsa: vištiena ar antiena, taip pat grybais, įvairiomis daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, šviežiais ar raugintais kopūstais, žuvimi, ruošti juos su varške, net sojų mėsa ar kitu augalinės kilmės faršu. Norintiems lengvesnės šios patiekalo versijos vietoje grietinės ar kitų riebių padažų patiekti su natūraliu jogurtu, daržovių ar grybų padažu“, – vardija V.Juodkazienė ir dalijasi keliais originaliais receptais.

Mažoji cepelinų versija – saldžiųjų bulvių bulvinukai

Ingredientai:

  • 1–2 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės;
  • 200 g avinžirnių miltų (gaminimui ir papildomai dar kelių šaukštų bulvinukų formavimui);
  • druskos;
  • pipirų (ar kitų prieskonių pagal skonį).

Gaminimas:

1. Bulves supjaustykite į kelias dalis, išvirkite pasūdytame vandenyje, nulupkite ir sutrinkite šakute.

2. Atvėsusią bulvių masę sumaišykite su miltais, pagardinkite druska, pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais. Viską gerai išmaišykite.

3. Ant švaraus stalviršio ar lentelės pabarstykite miltų. Delnais iš bulvių masės formuokite mažus bulvinukus (sumažinta cepelino versija), juos apvoliokite miltuose.

4. Puode užvirkite vandenį, įberkite druskos ir po vieną dėkite bulvių kukulius. Stenkitės, kad vienas su kitu nesuliptų (rinkitės kuo didesnį puodą arba virkite pakaitomis). Kai bulvinukai iškyla – galite juos išimti.

5. Išvirtus bulvinukus galite gardinti sviestu, grietine ar patinkančiu padažu. Puikiai tiks pesto, grybų, pankolių ar pomidorų padažai.

Cepelinai su soja ir vegetarišku „spirgučių“ padažu

Ingredientai:

  • 10 nevirtų ir 3 virtos bulvės;
  • 1 pakuotė sojos „faršo“;
  • 2 svogūnai;
  • gabaliukas šviežios imbiero šaknies;
  • 1 šaukštas lydyto ghee sviesto;
  • graikiško ar kito jogurto be priedų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite, kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite jo daugiau.

2. Įdarui pakepinkite vieną svogūną, į keptuvę dėkite vandenyje išmirkytą soją (vadovaukitės gamintojo nurodymais ant etiketės), pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek pakepinkite.

3. Cepelino masę išplokite, centre dėkite įdaro, paplotėlį sulenkite per pusę, užspauskite ir formuokite cepelinus.

4. Suformuotus cepelinus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite apie 20–25 minutes. Labai svarbu, kad puodas būtų didelis.

5. Imbierą supjaustykite mažais kvadratėliais, kad primintų spirgučių formą. Įkaitinkite ghee sviestą, pakepinkite imbierus, tuomet suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Pagardinkite druska ir pipirais.

6. Cepelinus patiekite su imbieriniu spirgučių padažu arba liesu jogurtu.

Strelkabelka nuotr./Cepelinas su varške
Strelkabelka nuotr./Cepelinas su varške

Cepelinai su varške ir mėtomis

Ingredientai:

  • 10 nevirtų ir 3 virtos bulvės;
  • 200 g norimo riebumo varškės;
  • 1 kiaušinis;
  • 20 g sviesto;
  • 1 šaukštas grietinės;
  • mėtų lapelių;
  • lieso jogurto;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite, kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite krakmolo daugiau.

2. Varškę sutrinkite, dėkite kiaušinį, sviestą, grietinę, druską ir pipirus bei smulkiai sukapotus mėtos lapelius.

3. Suformuokite cepelinus, virkite apie 20–25 minutes.

4. Patiekite su liesu jogurtu arba imbieriniu spirgučių padažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų