Visi žino, jog pomidorų rūšių yra tikrai ne viena, tačiau iš tiesų jų visa gausybė. Pavyzdžiui, kaip rašoma „Maximos“ pranešime žiniasklaidai, vien šis tinklas prekiauja 46 skirtingų rūšių pomidorais.
Mitybos specialistai pomidorus vertina dėl gausybės šiose daržovėse esančių naudingųjų medžiagų. Be to, 100 g pomidorų yra tik 18 kalorijų. Pomidoruose yra organizmui vertingos folio rūgšties, vitaminų B6, A, C, E, K, taip pat – mineralų ir elektrolitų.
Maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad patiekalų iš pomidorų galima pasigaminti lengvai ir greitai bei siūlo 3 vasariškus receptus, kurie padės atsigaivinti.
Šalta pomidorų sriuba su kefyru
Ingredientai:
- 1 kg pomidorų;
- 2 l kefyro;
- keliios šakelės krapų;
- ryšulėlis svogūnų laiškų;
- 1 skiltelė česnako;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles, sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilkite kefyrą.
2. Sudėkite susmulkintus svogūnų laiškus, krapus, prieskonius, įspauskite česnaką. Išmaišykite ir ragaukite.
Pomidorai su pelėsiniu sūriu
Ingredientai:
- 5 dideli pomidorai;
- 70-80 g pelėsinio sūrio;
- 3 valg. šaukšt. lydyto sviesto;
- 0,5 stiklinės džiūvėsėlių;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų bazilikų;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- po žiupsnelį druskos ir pipirų.
Gaminimas:
1. Pomidorus perpjaukite per pusę.
2. Paruoškite prieskonius – sumaišykite baziliką, cukrų, druską ir pipirus. Prieskonių mišiniu pabarstykite pomidorus.
3. Sumaišykite džiūvėsėlius su lydytu sviestu ir sutrupintu pelėsiniu sūriu, uždėkite masę ant pomidorų.
4. Paruoštas pomidorų puseles sudėkite į kepimo skardą, uždenkite folija ir pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę. Kepkite 5 minutes.
Šis užkandis skanus tiek šiltas, tiek šaltas.
Pomidorų ir mocarelos salotos
Ingredientai:
- 250 g pomidorų;
- 250 g mocarelos sūrio;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. balzaminio acto;
- druskos;
- pipirų;
- keli šviežio baziliko lapeliai;
- šiek tiek kedrinių pinijų.
Gaminimas:
Pomidorus ir mocarelos rutuliuką supjaustykite riekelėmis. Išdėliokite lėkštėje vieną ant kito, apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, užberkite druskos ir pipirų, baziliko lapelių ir kedrinių pinijų.