„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

3 gardūs pietų sumuštiniai: tiks pasiimti į darbą ar į mokyklą

Pandemijos metu žmonės grįžo prie naminio, lengvai bei greitai paruošiamo maisto, todėl klasika tapęs sumuštinis atrandamas iš naujo. „Populiarėja sotesni sumuštiniai, kurie sušildys ir pamaitins, o ne tiesiog atrodys gražiai socialiniuose tinkluose. Tai greitas, universalus ir patogus patiekalas, kuris tampa puikiu pasirinkimu net ir dirbant ar mokantis iš namų“, – teigia maisto tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ autorė Jurgita Vaskel ir dalinasi trijų gardžių pietų sumuštinių receptais.
Sotūs sumuštiniai
Sotūs sumuštiniai / Tinklaraštininkės nuotr.

Nesvarbu, ar dirbate iš namų, biuro, o galbūt sodybos – sumuštinis tampa puikiu pandemijos laikų patiekalu, kuris tinka ir patinka tiek mažiems, tiek dideliems. J.Vaskel vardija, kodėl šiuo metu sumuštinių aktualumas didesnis, negu bet kada anksčiau:

1. Sumuštinį greitai pagaminsite

Jeigu dirbate iš namų, o kartu tenka padėti vaikams su nuotolinėmis pamokomis ir būreliais – maisto gamybai laiko lieka nedaug. Tokiomis dienomis sumuštiniai – tikras išsigelbėjimas.

„Skanų sumuštinį galima pasigaminti vos per kelias minutes: kaip mėgstu juokauti, viena koja žengiant pro duris arba viena ranka rašant elektroninį laišką. Neabejotinai kiekvieno iš mūsų šaldytuve esama sumuštiniams tinkamų produktų. Svarbiausia turėti kokybiškos duonos, o visa kita – jau jūsų fantazijos ir tos dienos nuotaikos vaisius”, – pranešime žiniasklaidai cituojama maisto tinklaraštininkė.

Asmeninio albumo nuotr. /Jurgita Vaskel
Asmeninio albumo nuotr. /Jurgita Vaskel

2. Maistingas sumuštinis ilgam suteiks sotumo

J.Vaskel tikina, kad pastaruoju metu socialiniuose tinkluose populiarėja sotesni ir didesni sumuštiniai, kuriuose dominuoja mėsa, žuvis ir daug skirtingų daržovių.

„Lengvi skrebučiai su plonu sluoksniu užtepėlės ar daigų, kad ir kokie būtų fotogeniški, keliauja į antrą planą. Pastebiu, kad populiarėja ir labai dideli, keliaaukščiai suvožtiniai, kurie tikrai suteiks sotumo ilgam”, – teigia tinklaraštininkė.

„Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius priduria, kad tokiems pietų sumuštiniams verta rinktis porcijines duoneles. „Porcijinės duonelės – tai dvigubos duonos riekelės, kurios sukurtos taip, kad sulaikytų sumuštinio ingredientus jo viduryje. Jie neišbyra ir puikiai laikosi“, – teigia ekspertas.

Vida Press nuotr./Sumuštiniai su lašiša ir špinatais
Vida Press nuotr./Sumuštiniai su lašiša ir špinatais

3. Sumuštinis – paprastas ir nebrangus

Kai pasaulyje daug nežinomybės ir neužtikrintumo, ieškome jau patikrinto ir patikimo maisto. Krizių metu žmonės labiau linksta prie įprasto bei kasdieniško pasirinkimo, kuriuo neretai tampa sumuštiniai.

„Norime, kad maistas suteiktų jaukumo, patiktų visai šeimai, o kartu jo gamybai nereikėtų išleisti daug pinigų. Sumuštinis tam tinka idealiai! Štai, pavyzdžiui, paverskite vakarienės likučius į pietų sumuštinį ir taip sutaupykite. Tarp duonos riekelių gali atsidurti tiek vakarykštė vištiena ar žuvis, tiek bulvių ar tuno salotos, tiek ir mėgstamų uogų ar vaisių likučiai“, – teigia tinklaraštininkė.

4. Sumuštinis patiks net mažiausiems valgytojams

Sumuštinis – universalus patiekalas, kuris patiks net ir patiems išrankiausiems vaikams. Ne veltui sumuštiniai tituluojami priešpiečių dėžutės klasika – jų skonių įvairovė nesuskaičiuojama.

„Mano vaikams patinka paprasti sumuštiniai su keliais ir pažįstamais ingredientais, bet pamažu juos pratinu prie kuo įvairesnių skonių ir kuo didesnio daržovių pasirinkimo. Sumuštiniai geri dar ir dėl to, kad juose daržoves galima nesunkiai integruoti – štai, pavyzdžiui, įvairios žolelės gali atsidurti humuse, o salierai arba agurkai – tuno salotose“, – pataria J.Vaskel.

Tinklaraštininkės nuotr. /Sumuštinis su varškės užtepu
Tinklaraštininkės nuotr. /Sumuštinis su varškės užtepu

3 rudeniški sumuštinių receptai – ir į mokyklą, ir į darbą

Išbandykite maisto tinklaraštininkės J.Vaskel siūlomus sumuštinių receptus, kurie padės nesudėtingai pasitikti rudenį ir įsivažiuoti į rutiną.

Daržovinis sumuštinis su kumpiu

Ingredientai (1 sumuštiniui):

  • 1 daržovinė duonelės;
  • 2 valg. šaukšt. tepamosios varškės;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų šviežių krapų;
  • druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 2 ridikėliai;
  • ½ nedidelės morkos;
  • ¼ raudonos saldžiosios paprikos;
  • ½ trumpavaisio agurko;
  • šviežių špinatų lapelių;
  • 2 riekelės virto kalakutienos kumpio.

Gaminimas:

1. Tepamąją varškę sumaišykite su krapais ir prieskoniais. Aptepkite abi duonelės puseles. Daržoves supjaustykite labai plonais griežinėliais, papriką – juostelėmis. Špinatus nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite.

2. Ant vienos duonelės puselės sluoksniuokite daržoves su kumpio riekelėmis. Apvožkite likusia pusele.

Tinklaraštininkės nuotr. /Sumuštinis su daržovėmis ir kumpiu
Tinklaraštininkės nuotr. /Sumuštinis su daržovėmis ir kumpiu

Vištienos sumuštinis su bri sūriu

Ingredientai (2 sumuštiniams):

keptai vištienai:

150 g vištos krūtinėlės;

  • ¾ arbat. šaukšt. maltų kvapiųjų pipirų;
  • po ½ arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių, tarkuotos citrinos žievelės, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • alyvuogių aliejaus.

sumuštiniui:

  • 2 porcijinės duonelės;
  • 4 valg. šaukšt. grietinėlės sūrio;
  • 1-2 arbat. šaukšt. spanguolių uogienės (pagal skonį);
  • kelios riekelės pelėsinio bri sūrio;
  • salotinių sultenių;
  • po žiupsnelį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Vištos krūtinėlę įtrinkite prieskoniais, apsukite kepimo popieriumi ir padaužykite kočėlu – greičiau iškeps. Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje po 3-4 min. iš abiejų pusių. Palikite atvėsti, supjaustykite.

2. Grietinėlės sūrį sumaišykite su uogiene.

3. Abi duonelių puseles aptepkite grietinėlės sūriu. Ant dviejų puselių dėkite vištienos, bri, salotinių sultenių, pagardinkite prieskoniais. Apvožkite likusiomis puselėmis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Sumuštinis su vištiena
Tinklaraštininkės nuotr. /Sumuštinis su vištiena

Sumuštinis su grūdėtosios varškės, žemės riešutų sviesto bei avinžirnių užtepu

Ingredientai (1 sumuštiniui):

  • 1 nedidelė saldžioji bulvė;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. grūdėtosios varškės;
  • 1 arbat. šaukšt. traškaus žemės riešutų sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. virtų konservuotų avinžirnių;
  • 1 porcijinės duonelės;
  • kelių spalvų cukinijų ir agurkų riekelių;
  • pasirinktos salotos lapų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temepratūros.

2. Į kepimo formą įtieskite folijos ir sudėkite griežinėliais pjaustytą saldžiąją bulvę. Pašlakstykite aliejumi, pasūdykite, pabarstykite pipirais. Kepkite apie 10-12 min., kol suminkštės. Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

3. Varškę sumaišykite su riešutų sviestu ir šakute sutrintais avinžirniais. Pagardinkite druska ir pipirais.

4. Abi duonelės puseles aptepkite užtepu. Ant vienos puselės dėkite salotų, keptų saldžiųjų bulvių, cukinijų bei agurkų riekelių. Apvožkite likusia pusele.

Tinklaraštininkės nuotr. /Sumuštinis su varškės užtepu
Tinklaraštininkės nuotr. /Sumuštinis su varškės užtepu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs