3 grilio patiekalai ieškantiems naujovių: iš Prancūzjos, JAV ir net Tailando

Liepos 11-ąją minima Pasaulio gyventojų diena. Neaprėpiama 8 milijardų žmonių kultūrų bei įpročių įvairovė atsispindi ir virtuvėje – net tradiciniai grilio patiekalai gerokai skiriasi priklausomai nuo šalies ir tradicijų.
Amerikietiškos bulvių odelės „loaded potato skins“
Amerikietiškos bulvių odelės „loaded potato skins“ / Vida Press nuotr.

Grilio vakarėlio paįvairinimui prekybos tinklas „Iki“ pranešime žiniasklaidai siūlo į įprastą meniu įtraukti kitų kraštų virtuvių įkvėptų patiekalų ir kviečia išbandyti tris patiekalus.

Amerikietiškos bulvių odelės „loaded potato skins“

Ingredientai:

  • 4 nedidelių bulvių;
  • 60 ml aliejaus;
  • 2 šaukštelių druskos;
  • 120 g tarkuoto čederio sūrio (tiks ir fermentinis);
  • 6 griežinėlių šoninės, supjaustytų kubeliais;
  • grietinės;
  • svogūnų laiškų.

Gaminimas:

1. Bulvę vieną po kitos perpjaukite išilgai pusiau ir vidų išskobkite. Prie odelės turėtų likti maždaug 0,5 cm storio kraštas. Išskobę minkštimą, pamerkite bulvę į dubenį su vandeniu – taip ji neparuduos.

2. Išskobus visas bulves, išimkite iš vandens ir sudėkite ant skardos. Lengvai apšlakstykite aliejumi ir iš visų pusių pagardinkite druska. Dėkite į grilių tiesiai ant grotelių odele aukštyn, uždenkite ir kepkite maždaug 30 minučių arba kol bulvės suminkštės.

3. Tuomet apverskite jas žnyplėmis ir į kiekvieną bulvę gausiai įdėkite sūrio ir šoninės, uždenkite ir dar kepkite 3-5 minutes. Sūriui išsilydžius, bulves išimkite, ant kiekvienos jų uždėkite grietinės ir pabarstykite svogūnų laiškų. Valgykite dar šiltas.

Vida Press nuotr./Tailandietiškai kepta visa žuvis „Pla Pao“
Vida Press nuotr./Tailandietiškai kepta visa žuvis „Pla Pao“

Tailandietiškai kepta visa žuvis „Pla Pao“

Ingredientai:

  • visos žuvies (tilapijos, jūrų ešerio, upėtakio ar panašios. Ji turėtų būti išdarinėta, tačiau likusi su žvynais);
  • 300-400 g stambios druskos;
  • 1 šaukšto miltų;
  • šaukštelio vandens;
  • 2-3 citrinžolės stiebų;
  • jeigu turite – 1-2 kafiro laimo lapų, tačiau vietoj jų galima naudoti kalendros stiebus, bazilikus, mėtas.

padažui:

  • 6 šaukštų žaliosios citrinos sulčių;
  • 3 šaukštų vandens;
  • 2 šaukštų žuvies padažo;
  • 1 šaukšto cukraus;
  • ½ arbatinio šaukštelio druskos;
  • 12 skiltelių česnako;
  • aitriųjų paprikų pagal norimą aštrumą.

Gaminimas:

1. Tvirtu daiktu, pavyzdžiui, mėsos plaktuku, šiek tiek padaužykite citrinžolės stiebus ir kitus žalumynus, kad jie labiau kvepėtų. Sudėkite į žuvies vidų, citrinžolės paprastai lieka kyšoti iš žuvies burnos.

2. Dubenyje gerai sumaišykite druską, miltus ir vandenį. Druska turėtų tapti šiek tiek drėgna, kad lengvai priliptų prie žuvies. Kruopščiai mišiniu įtrinkite ir apdėkite žuvį – net ir galvą bei uodegą, bei dėkite ant grilio. Geriausia naudoti žuvies kepimui skirtas groteles, bet galite kepti ir be jų, tik versti žuvį reikės atsargiau. Kaitra grilyje turėtų būti nedidelė, bet tolygi.

3. Pagaminkite padažą. Druską, česnaką ir aitriąsias paprikas sutrinkite grūstuvu. Nereikia trinti iki vientisos masės – tik kad neliktų didelių gabalėlių. Šią masę dubenyje sumaišykite su likusiais ingredientais ir maišykite, kol cukrus ištirps.

4. Žuviai iškepti reikės 45-60 minučių. Prieš ją apverčiant, palaukite bent 15-20 minučių, kad druskos pluta jau būtų tvirta. Stenkitės žuvį vartyti kuo mažiau. Ideali iškeptos žuvies vidaus temperatūra turėtų būti 58-63 °C. Jai iškepus, atsargiai nuimkite odą ir patiekite.

5. Patiekite su ryžiais ir padažu.

Vida Press nuotr./Vaisių iešmeliai
Vida Press nuotr./Vaisių iešmeliai

Prancūziški vaisių iešmeliai „brochettes de fruits“

Ingredientai:

  • vaisių, tokių kaip persikai, nektarinai, braškės, ananasai, mangai ir pan.;
  • 180 ml medaus;
  • 1 žaliosios citrinos sulčių;
  • 1 šaukštelio smulkiai pjaustyto šviežio imbiero;
  • ½ šaukštelio malto cinamono;
  • 2 šaukštelių smulkintų šviežių mėtų.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus.

2. Didesnius vaisius pasmulkinkite ir sudėkite į marinatą, palikite bent valandai kambario temperatūroje. Iešmelius pamirkykite vandenyje ir ant jų suverkite vaisius. Kepkite po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės.

3. Patiekite su vaniliniais ledais arba paprastu jogurtu ir apšlakstykite likusiu marinatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis