3 įdomios falafelių variacijos: praturtinti sezamais, cukinijomis ar burokėliais

Falafeliai – Artimųjų Rytų virtuvės pasididžiavimas, dabar populiarus visame pasaulyje. Dėl ypatingo skonio šiuos avinžirnių maltinukus yra pamėgę ne tik vegetarai ar veganai, bet ir mėsos mėgėjai. Be to, falafeliams nereikia jokių įmantrių ingredientų, nes svarbiausias šio patiekalo akcentas – tinkamai parinkti prieskoniai.
Falafeliai
Falafeliai / Shutterstock.com nuotr.

Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, falafeliai pastaruoju metu išgyvena tikrą aukso amžių, tačiau šis patiekalas atsirado prieš daugelį metų.

Tiesa, falafelių istorija – paini, o jų kilmė nėra visiškai aiški. Sakoma, kad falafeliai greičiausiai atsirado Egipte ir buvo įkvėpti indiškos virtuvės valgių. Sklando legenda, kad panašius į falafelius patiekalus šioje šalyje valgydavo dar IV a. Tiesa, tuomet falafeliai buvo gaminami visai ne iš avinžirnių, o fava pupelių. Teigiama, kad būtent iš šių pupelių rūšies pavadinimo kilo ir patiekalo „falafeliai“ vardas.

Manoma, kad šį patiekalą labiausiai išpopuliarino Jemene gyvenę žydai, kurie falafelių rutuliukus pradėjo tiekti pitoje. Dėl paprasto pagaminimo bei puikaus skonio falafeliai Artimuosiuose Rytuose greitai tapo tradiciniu gatvės maistu, kuris laikui bėgant išpopuliarėjo ir visame pasaulyje.

Falafelių pagrindą sudaro avinžirniai, o kartais pupelės, tai puikus būdas į kasdienį meniu įtraukti daugiau augalinio maisto.

„Šiuo metu falafeliai tradiciniu maistu laikomi ne tik Egipte, bet ir Sirijoje, Libane, Turkijoje, Jordanijoje, Izraelyje. Kadangi jų pagrindą sudaro maistingieji avinžirniai, o kartais ir pupelės, tai puikus būdas į kasdienį meniu įtraukti daugiau augalinio maisto. Dažniausiai šis patiekalas gaminamas iš jau minėtų avinžirnių, šviežių priekoninių žolelių, tokių kaip petražolės, kalendros, krapai, taip pat svogūnų, česnakų, ir, žinoma, maltų prieskonių: kumino, kalendros, kajeno pipirų. Visi šie ingredientai yra sumalami, tuomet į tešlą pridedama šiek tiek miltų, suformuojami nedideli kamuoliukai ir verdami aliejuje“, – teigia V.Juodkazienė.

Strelkabelka nuotr./Falafeliai su priedais
Strelkabelka nuotr./Falafeliai su priedais

Nebijokite eksperimentuoti

Namuose pasigaminus falafelių masę, iš karto jų kepti nebūtina. Tereikia ją įsukti į maistinę plėvelę ar uždaryti į sandarų indą. Paruošta masė šaldytuve gali stovėti apie 4 dienas, o pasigaminę tokių šio patiekalo „paruoštukų“ ilgai netruksite norėdami šeimai pagaminti greitą, tačiau maistingą vakarienę.

Nors tradiciškai falafeliai gaminami iš avinžirnių, ruošdami jų masę galite drąsiai eksperimentuoti: pridėti burokėlių, cukinijų, moliūgų, kitų daržovių, tarpusavyje maišyti įvairiausius mėgstamus, net ir pačius netikėčiausius prieskonius. Taip falafeliai įgaus ne tik netradicinio skonio, bet ir spalvingai atrodys lėkštėje.

Vida Press nuotr./Falafeliai su burokėliais
Vida Press nuotr./Falafeliai su burokėliais

Falafeliai dažniausiai patiekiami su daržovių salotomis: agurkų, pomidorų ir svogūnų, alyvuogėmis. Neatsiejama šio patiekalo dalis ir įvairiausi padažai ar užtepėlės, pradedant tradiciniu humusu ir baigiant švelniu jogurtiniu padažu. Mėgstantieji sočiau falafelius dažnai renkasi valgyti pitoje arba patiekia juos su šviežia duonele.

Vida Press nuotr./Pitos
Vida Press nuotr./Pitos

Ir nors, pasak maisto ekspertės, tradiciškai falafeliai kepami verdančiame aliejuje, norintiems pasigaminti sveikesnę šio patiekalo versiją juos kepti patariama orkaitėje. Tik šiuo būdu ruošiant falafelius reikėtų kartkartėmis apversti – taip jie iškeps tolygiai.

V.Juodkazienė dalijasi trimis falafelių su priedais receptais.

Sezamų falafeliai su humusu ir graikiška duonele

Ingredientai:

  • 500 g virtų avinžirnių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 mažas svogūnas;
  • 4 valg. šaukšt. šviežių petražolių;
  • ¼ arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų prieskonių;
  • 4 valg. šaukšt. sezamų sėklų;
  • 1 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino prieskonių;
  • ¼ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 50 g viso grūdo miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

Gaminimas:

1. Avinžirnius nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į elektrinį trintuvą. Taip pat suberkite smulkintą svogūną, česnaką bei petražoles ir viską sutrinkite.

2. Į gautą masę suberkite sezamų ir kalendrų sėklas, įberkite kumino, pipirų, aitriųjų paprikų prieskonių bei druskos, supilkite alyvuogių aliejų ir dar kartą viską sutrinkite – nesijaudinkite, jei liks stambesnių gabalėlių.

3. Paruoštą falafelių masę suberkite į dubenį ir šaukštu įmaišykite miltus, iš anksto sumaišytus su kepimo milteliais.

4. Iš paruoštos masės suformuokite mažus kamuoliukus ir išdėliokite kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi.

5. Pašaukite falafelius į orkaitę, įkaitintą iki 190 °C, ir kepkite apie 15 minučių.

graikiškai duonelei:

  • 400 g miltų;
  • 10 g sausų mielių;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 200 ml šilto vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Į dubenį suberkite cukrų bei sausas mieles ir užpilkite 50 ml šilto vandens. Palaukite 10 minučių, kol mielės suputos.

2. Į švarų dubenį suberkite miltus, įberkite druskos, išmaišykite, o po to supilkite suputojusį mielių mišinį, alyvuogių aliejų ir likusį šiltą vandenį. Išminkykite tešlą iki vientisos masės, tuomet dubenį su tešla uždenkite maistine plėvele ar medžiaginiu rankšluosčiu ir palaukite apie 40 minučių.

3. Kai tešla iškils, dar kartą išminkykite tešlą, padalinkite ją į 8 lygias dalis ir suformuokite kamuoliukus. Palikite juos uždengtus dar 15 minučių, o kai jie dar šiek tiek iškils, kiekvieną kamuoliuką iškočiokite iki apskrito blynelio.

4. Orkaitėje įstatykite kepimo popieriumi išklotą skardą ir įkaitinkite iki 250 °C.

5. Kai skarda įkais, išdėliokite joje suformuotą tešlą ir kepkite apie 3–4 minutes – kol pradės pūstis. Tuomet duoneles apverskite ir kepkite dar porą minučių. Iškeptas duoneles laikykite uždengtame inde, kad nesukietėtų.

humusui:

  • 1 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
  • 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 300 g virtų avinžirnių;
  • ¼ arbat. šaukšt. druskos;
  • ¼ arbat. šaukšt. kumino;
  • žiupsnelis aitriosios paprikos prieskonių;
  • 2–3 valg. šaukšt. vandens;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Į elektrinį trintuvą supilkite sezamų pastą bei citrinų sultis, suberkite smulkintą česnaką ir viską sutrinkite. Tuomet į trintuvą suberkite nuskalautus bei nusausintus avinžirnius ir sutrinkite juos iki vientisos masės. Įberkite druskos, kumino, aitriųjų paprikų prieskonių ir dar šiek tiek patrinkite. Galiausiai, įpilkite šiek tiek vandens, vėl patrinkite, tuomet įpilkite dar vandens ir vėl patrinkite – pilkite vandenį ir trinkite tol, kol humusas taps vientisas.

2. Paruoštą humusą sudėkite į nedidelį dubenėlį ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

padažui:

  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • 4 valg. šaukšt. šviežių petražolių;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

Į nedidelį dubenėlį suberkite smulkintas petražoles, supilkite alyvuogių aliejų, įberkite žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite.

salotoms:

  • 1 avokadas;
  • 1 citrinos sultys;
  • 1 sauja salotų ir violetinių kopūstų lapų.

Gaminimas:

1. Avokadą nulupkite, išimkite kauliuką, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apšlakstykite citrinos sultimis.

2. Į salotų indą suberkite nuplautus ir nusausintus salotų bei kopūstų lapus, suberkite avokado gabalėlius ir viską išmaišykite.

Cukinijų falafeliai

Ingredientai:

  • 200 g cukinijų;
  • 400 g virtų avinžirnių;
  • 2 a. š. druskos;
  • ½ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų kalendrų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 mažas svogūnas;
  • ½ aitriosios paprikos;
  • 50 g šviežių petražolių;
  • 50 g jaunų špinatų lapelių;
  • 50 g miltų;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų sėklų;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 200 g jaunų lapinių burokėlių.

padažui:

  • 50 g virtų avinžirnių;
  • 1 arbat. šaukšt. sezamų pastos tahini;
  • 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 valg. šaukšt. smulkinto raudonojo svogūno;
  • 250 ml jogurto.

Gaminimas:

1. Cukinijas sutarkuokite, įberkite druskos, išmaišykite ir palaukite apie 10 minučių, kol išsiskirs skystis. Vandens perteklių nupilkite, o cukinijas išgręžkite, suvynioję į medžiaginį rankšluostį.

2. Į elektrinį trintuvą suberkite nuplautus ir nusausintus avinžirnius, cukinijas, susmulkintą svogūną, petražoles bei špinatus. Visus šiuos ingredientus trinkite, kol gausite grubios tekstūros masę. Tuomet įberkite druskos, pipirų, kalendros prieskonių, suberkite susmulkintą aitriąją papriką, miltus, sezamų sėklas ir viską gerai išmaišykite šaukštu.

3. Iš gautos masės suformuokite storas lazdeles, išdėliokite jas kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę.

4. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 20 minučių.

5. Kol falafeliai kepa, paruoškite padažą. Į maisto trintuvą supilkite sezamų pastą bei citrinų sultis, suberkite nuplautus bei nusausintus avinžirnius ir viską sutrinkite. Tuomet įberkite druskos, suberkite svogūnus ir šaukštu įmaišykite jogurtą. Kol nenaudojate, padažą laikykite šaldytuve.

6. Iškepusius falafelius įvyniokite į nuplautus lapinio runkelio lapus ir patiekite su šaltu padažu, graikiška duonele bei mėgstamomis šviežiomis daržovėmis – puikiai tiks kopūstai, kukurūzai arba agurkai.

Burokėlių falafeliai su jogurtiniu padažu

Ingredientai:

  • 350 g virtų avinžirnių;
  • 200 g virtų burokėlių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 svogūnas;
  • 1 valg. šaukšt. sezamų sėklų;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų kalendrų sėklų;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • ½ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • 3 valg. šaukšt. speltų miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 3 valg. šaukšt. džiūvėsėlių;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

padažui:

  • 250 ml jogurto;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 valg. šaukšt. šviežių kalendrų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 citrinos sultys.

garnyrui:

  • 100 g geltonųjų paprikų;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 50 g jaunų špinatų lapelių;
  • 30 g raudonųjų kopūstų;
  • 2 valg. šaukšt. šviežių kalendrų;
  • 4 didelės graikiškos duonelės.

Gaminimas:

1. Avinžirnius nuskalaukite šaltame vandenyje, nusausinkite, suberkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite. Į gautą masę suberkite susmulkintus burokėlius, svogūną, česnaką, sezamų bei kalendrų sėklas, dar kartą patrinkite, tuomet įberkite druskos, pipirų, suberkite džiūvėsėlius, miltų ir kepimo miltelių mišinį ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

2. Falafelių masę apie 20 minučių palaikykite šaldytuve.

3. Iš atvėsusios masės suformuokite kamuoliukus, išdėliokite juos skardoje, išklotoje kepimo popieriumi. Kiekvieną kamuoliuką prispauskite delnu, suformuodami maždaug 2 cm storio diskelį. Apšlakstykite falafelius alyvuogių aliejumi, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 190 °C, ir kepkite apie 20 minučių.

4. Kol falafeliai kepa, paruoškite padažą. Į dubenį supilkite jogurtą, citrinos sultis, suberkite smulkintą česnaką ir kalendras, įberkite šiek tiek druskos ir viską išmaišykite.

5. Patiekite falafelius ant graikiškos duonelės su smulkintomis daržovėmis ir jogurto padažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis