3 įdomūs receptai mėgėjams konservuoti: vyšnių pagardas, agurkai su citrina ir šokoladinė slyvienė

Vaisių ir daržovių skonis vasarą – pats ryškiausias. Todėl tikri virtuvės meistrai žino, kaip išsaugoti geriausius gastronominius vasaros prisiminimus. Jei gėrybes ne tik šaldote, bet ir mielai priruošiate pilnus stiklainius ir stiklainėlius atsargų žiemai, jums pravers 3 labai įdomūs receptai.
Slyvienė su šokoladu
Slyvienė su šokoladu / Vida Press nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai pastebi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, nors Lietuvoje galima įsigyti visko – nuo jau paruoštų, marinuotų burokėlių ir raugintų agurkų iki spanguolių džemo, konservuotų kaparėlių, mangų ar imbierų čatnio, konservavimas ir marinavimas yra puiki galimybė eksperimentuoti, leistis į savarankiškas „skonių keliones“.

Mėgstantiems išbandyti savo jėgas ir naujoves, jis siūlo tris skonių derinius. Šie gardėsiai nustebins ir bus skanūs tiek vos pagaminti, tiek išlaikyti ir ilgesnį laikotarpį.

Vyšnių pagardas mėsai ir sūriams

Ingredientai:

  • 500 g vyšnių be kauliukų;
  • 150 g cukraus;
  • 5 valg. šaukšt. obuolių acto;
  • 1 svogūnas;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių.

Gaminimas:

1. Į puodą suberkite vyšnias, cukrų ir susmulkintą svogūną. Leiskite įkaisti iki virimo ir pamaišykite. Tada ant nedidelės ugnies virkite 30–40 min. kol masė sutirštės.

2. Į karštą masę įpilkite actą ir suberkite prieskonius – cinamoną, pipirus, druską, gvazdikėlius, taip pat garstyčias. Nuolat maišydami pakaitinkite dar kelias minutes ir išjunkite viryklę. Pagardą išpilstykite į švarius, orkaitėje iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais. Palikite atvėsti.

Pagamintą vyšnių pagardą geriausia laikyti šaldytuve arba vėsiame rūsyje. Jis tiks ir prie mėsos kepsnių, ir prie įvairių sūrių.

Shutterstock nuotr./Vyšnių pagardas prie mėsos
Shutterstock nuotr./Vyšnių pagardas prie mėsos

Agurkų ir citrinos derinys

Ingredientai:

  • 2 kg šviežių trumpavaisių agurkų;
  • 1 citrina;
  • 3 stiklinės vandens;
  • 3–4 valg. šaukšt. druskos;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 3 valg. šaukšt. 30 proc. acto;
  • sauja krapų.

Gaminimas:

1. Į verdantį vandenį sumeskite griežinėliais supjaustytą citriną, supilkite druską, cukrų ir maišykite kol ištirps. Tada įpilkite actą ir leiskite marinatui atvėsti.

2. Nulupkite agurkus, supjaustykite ir apibarstykite susmulkintais krapais.

3. Užpilkite atvėsusį marinatą ant agurkų ir maždaug parą palaikykite šaldytuve, o tada salotas sudėkite į švarius stiklainius ir užsukite. Paruoštas gėrybes laikykite šaltai – rūsyje arba šaldytuve.

123RF.com nuotr./Agurkų griežinėliai
123RF.com nuotr./Agurkų griežinėliai

Slyvos su šokoladu

Ingredientai:

  • 1 kg supjaustytų slyvų be kauliukų;
  • 500 g uogienei skirto cukraus;
  • 160 g juodojo šokolado.

Gaminimas:

1. Slyvas nuplaukite, supjaustykite ir išimkite kauliukus. Sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir suverskite į puodą. Pakaitinkite iki užvirs, o tada, lėtai maišant, supilkite cukrų. Pavirkite dar 15 minučių (jeigu naudojate ne uogienėms skirtą cukrų – virkite ilgiau, apie valandą, ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydami). Nugriebkite paviršiuje susidarančias putas.

2. Kai virimo laikas baigsis, nuimkite puodą nuo viryklės ir sumeskite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą, išmaišykite, kad jis ištirptų. Palikite masę pusvalandžiui, kad pravėstų.

3. Uogienę išpilstykite į šiltus ir švarius stiklainėlius, tada palikite, kad galutinai atvėstų ir sustingtų. Vėsioje vietoje ši uogienė gali išsilaikyti iki pat Kalėdų ir tapti saldžiu vasaros prisiminimu.

Vida Press nuotr./Slyvienė su šokoladu
Vida Press nuotr./Slyvienė su šokoladu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis