Kaip pranešime žiniasklaidai teigia prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič, Naujųjų metų išvakarėse galima ne tik išsikelti naujus tikslus, bet ir atskleisti savo kulinarinį talentą.
Pasak maisto ekspertės, šventinis stalas neįsivaizduojamas be deserto, kuris gali suteikti naujų skonio pojūčių, tapti pagrindine šventės puošmena. „Naujųjų metų desertai turi būti ne tik skanūs, gražūs ir lengvai pagaminami, bet ir originalūs. Juk šią dieną žmonės tikisi kažko neįprasto, tad norint nustebinti svečius, reikia pasitelkti kūrybiškumą arba eiti šiek tiek paprastesniu keliu – prikelti senus receptus naujam gyvenimui“, – sako ji ir pateikia kelių originalių desertų receptus.
Naminiai „Rafaelo“ saldainiai
Ingredientai:
- 100 g baltojo šokolado;
- 50 g kokoso drožlių;
- saujelė migdolų;
- vaflių lakštų.
Gaminimas:
1. Migdolus užliekite vandeniu ir palikite 20 minučių.
2. Vaflių lakštus įvyniokite į maistinę plėvelę ir sutrinkite į mažus trupinėlius.
3. Ištirpinkite baltąjį šokoladą – dubenėlį su juo uždėkite ant puodo ir kaitinkite iki tol, kol šokoladas suskystės. Maždaug du trečdalius ištirpinto šokolado sumaišykite su keliais šaukštais vaflių trupinių.
4. Imkite po gabalėlį šokolado-vaflių masės ir formuokite rutuliukus. Į jų vidų įdėkite migdolo riešutą be luobelės. Viską reikia daryti itin greitai, nes šokoladas per visą šį laiką turi išlikti karštas.
5. Pagamintus rutuliukus pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą. Vėliau juos išimkite ir pamirkykite likusiame skystame šokolade bei apvoliokite kokoso drožlėse.
Greiti šokoladinio kremo triufeliai
Ingredientai:
- 100 g juodojo šokolado;
- 100 g šokoladinio kremo;
- 50 g pieno arba grietinėlės;
- šiek tiek kakavos arba smulkintų sausainių, papuošimui.
Gaminimas:
1. Puode trumpai pašildykite pieną, o šokoladą ištirpinkite.
2. Į dubenėlį su ištirpintu šokoladu supilkite pieną ir gerai išmaišykite. Į gautą masę dėkite šokoladinį kremą ir taip pat gerai išmaišykite. Dubenėlį pridenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą – turite tiek atšaldyti, kad masė visiškai sustingtų.
3. Sustingusią masę išimkite iš šaldytuvo ir pradėkite formuoti kiek didesnius už lazdyno riešutą triufelius. Kiekvieną apvoliokite kakavoje arba smulkintų sausainių trupiniuose.
4. Paruoštus triufelius dėkite į šaldytuvai valandai atvėsti. Išėmę juos iš šaldytuvo patiekite ant Naujųjų metų stalo.
Itališkas pieno ir grietinėlės desertas su spanguolėmis
Ingredientai:
- 300 ml riebios grietinėlės;
- 150 ml pieno;
- 50 g cukraus;
- 15 g vanilinio cukraus;
- 8 g želatinos;
- 5 g šviežio baziliko lapelių;
- 250 g spanguolių.
Gaminimas:
1. Užpilkite želatiną 50 ml šalto virinto vandens ir palaukite pusvalandį, kol išbrinks.
2. Puode apie 10 minučių pakaitinkite grietinėlę kartu su pienu, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Supilkite viską į išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišykite, kol ji visiškai ištirps. Gautą masę supilstykite į formeles ir pastatykite į šaldytuvą.
3. Tuomet paruoškite padažą iš spanguolių ir bazilikų. Šiuos ingredientus kartu su saujele cukraus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir įpilkite į kiekvieną lėkštelę. Paruošus panakotos desertus papildomai galite papuošti mėtos lapeliu.