Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 išskirtiniai pomidorų receptai: ruošiame džemą, traškučius ir šaldome

Švieži, gerai prinokę pomidorai stebina ne tik savo skoniu, bet ir įmantriomis formomis bei spalvomis. Jų derlius šiemet pasipylė gana anksti, tačiau prisirpusiais gražuoliais galime mėgautis ir ankstyvą rudenį. Jei jau prigaminote gausybę pomidorų patiekalų, gal metas išmėginti ir šį tą egzotiškesnio? Ypač, kad rezultatu džiaugsitės ir tada, kai pomidorų sezonas bus pasibaigęs.
Įvairių spalvų pomidorai
Įvairių spalvų pomidorai / Vida Press nuotr.

„Šiais metais pomidorai gausiai sirpo ir mūsų tiekėjų, ir pirkėjų šiltnamiuose ir daržuose. Ir nors, rodos, šių vaisių jau galėjome atsivalgyti į valias, gausus pasirinkimas ir įvairios, net įmantrios jų rūšys vilioja gaminti iš pomidorų vėl ir vėl. Štai keletas nekasdieniškų patiekalų“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.

Šaldyti pomidorai

Taip išsaugoti pomidorai puikiai tiks sriuboms, troškiniams ir kitiems karščiu apdorojamiems patiekalams. Tiesiog leiskite pomidorams gerai atitirpti ir mėgaukitės.

Ingredientai:

  • pomidorai.

Priemonės:

  • šaldymo maišeliai;
  • šiaudeliai.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pomidorus gerai nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite. Nuimkite stiebelį ir išpjaukite pomidoro „šaknį“. Supjaustykite raudonžandį į skilteles. Sudėkite jas ant kepimo skardos odele žemyn, tuomet apvyniokite visą skardą maistine plėvele ir įdėkite į šaldiklį.

2. Kai pomidorai visiškai sustings, perdėkite juos į šaldymo maišelius. Labai svarbu, kad juos užspaudžiant, maišeliuose neliktų oro. Jį iš maišelių iki galo ištrauksite į vieną maišelio kraštą įdėję šiaudelį, užspaudę maišelį iki pat šiaudelio ir atsargiai jį ištraukę, kad oras vėl nepatektų į vidų. Toks šaldymo būdas leidžia mėgautis ne į vieną masę sušalusiais pomidorais.

Vida Press nuotr./Šaldyti pomidorai
Vida Press nuotr./Šaldyti pomidorai

Saldus pomidorų džemas

Ingredientai:

  • 1 kg pomidorų (labiausiai tinka slyviniai);
  • 400 g cukraus;
  • 120 ml vandens;
  • 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 1 cinamono lazdelė;
  • 3 česnako skiltelės;
  • plati juostelė citrinos žievelės.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pomidorų viršūnėlėje įpjaukite nedidelį „x“. Tada sudėkite pomidorus į didelį puodą verdančio vandens ir palaikykite apie 3 minutes. Po to pomidorus iš karšto vandens greitai išimkite ir sudėkite juos į šaltą vandenį, o kad jis būtų dar šaltesnis galite įdėti ledukų.

2. Pomidorams kiek atvėsus, nulupkite jų odeles, perpjaukite perpus ir išimkite sėklų masę (jos neprireiks). Likusius pomidorus smulkiai supjaustykite.

3. Tuomet visus paminėtus ingredientus sudėkite į didelį puodą ir virkite ant stipriai įkaitintos ugnies iki masė pradės „burbuliuoti“, tada sumažinkite ugnį iki vidutinio kaitrumo.

4. Viską virinkite apie valandą nuolat pamaišydami arba kol padažas pradės įgauti tirštą ir spindinčią konsistenciją.

5. Iš ruošiamo džemo išimkite cinamono lazdelę, česnako skilteles ir citrinos žievelę. Dar kaitinkite apie 10 minučių, kol jis taps tirštas. Tačiau jei džemas bus vis dar skystokas, virkite toliau, kas 10 minučių patikrindami jo konsistenciją.

6. Sutirštėjusią masę išpilstykite į sterilius stiklainius. Kai ji atvės, galite sudėti į šaldytuvą – džemas nesuges apie mėnesį. O norėdami džemu mėgautis ir ilgiau, prieš stiklainius pripildydami, 5 minutėms juos sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir taip dezinfekuokite.

7. Indus su džemu laikykite tamsioje bei vėsioje vietoje – taip džemas išsilaikys net metus.

Strelkabelka nuotr./Geltonųjų pomidorų džemas su rūkyta paprika
Strelkabelka nuotr./Geltonųjų pomidorų džemas su rūkyta paprika

Pomidorų traškučiai

Ingredientai:

  • pomidorų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • parmezano sūrio;
  • Provanso žolelių prieskonių.

Gaminimas:

1. Pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais, iš abiejų pusių patepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite prieskoniais. Tuomet sudėkite juos ant kepimo grotelių į orkaitę, įkaitintą iki 135°C laipsnių ir kepkite 2,5–3 valandas. Tiesa, po grotelėmis orkaitėje būtinai padėkite kepimo skardą, išklotą aliuminio folija ar kepimo popieriumi, nes kitaip užtruks orkaitės valymas.

2. Keletą minučių prieš pomidorų traškučius išimant iš orkaitės, apibarstykite juos smulkiai tarkuotu parmezano sūriu ir kepkite toliau, iki sūris ištirps.

3. Išėmę traškučius iš orkaitės, juos gerai atvėsinkite ir mėgaukitės lengvai paruošiamu, gardžiu užkandžiu.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Džiovinti pomidorai
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Džiovinti pomidorai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?