Lašišos kepsniai medaus-garstyčių marinate
Ingredientai:
- 4 lašišos pjausniai su oda;
- žiupsnis druskos;
- žiupsnis juodųjų pipirų;
- 2 valg. šaukšt. garstyčių, idealiai tinka Dižono;
- 1 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Pagaminkite marinatą: dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir išsukite iki vientisos masės. Mišinys turi būti saldžiarūgštis su ryškiai juntamomis garstyčiomis. Jei norite, koreguokite marinato skonį pagal savo norus.
2. Kiekvieną lašišos pjausnį iš abiejų pusių aptepkite marinatu ir palikite pusvalandžiui šaldytuve pasimarinuoti.
3. Paruoškite kiekvienam kepsneliui po dvigubą folijos lapą, ištepkite vidinę pusę aliejumi. Ant folijos gabalėlio dėkite pjausnį, pabarstykite druska, pipirais ir užlankstykite foliją it voką. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite „vokelius“ su pjausniais apie 15–20 min.
4. Iškepusius kepsnelius, kuriems nebereikės jokio papildomo padažo, patiekite su citrinos riekelėmis ir lengvomis šviežiomis salotomis.
Lašiša su cukinijų, grietinėlės ir vyno padažu
Ingredientai:
- 4 lašišos pjausniai su oda;
- 1 didelis svogūnas;
- 1 jauna cukinija;
- 2 skiltelės česnako;
- 100 ml baltojo vyno (galima keisti daržovių sultiniu);
- 2 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 200 ml riebios grietinėlės;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 didelis žiupsnis druskos;
- 1 didelis žiupsnis juodųjų pipirų;
- 1 žiupsnelis baltųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, česnaką susmulkinkite.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, česnaką ir pakepinkite maždaug porą minučių – kol pakvips ir suminkštės.
2. Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais, dėkite į keptuvę su svogūnais. Kepkite 5 minutes. Supilkite vyną (arba sultinį) ir sojų padažą, užvirkite. Supilkite grietinėlę, dar kartą užvirkite, sumažinkite ugnį ir dar troškinkite 5 minutes.
3. Kol daržovės troškinasi, kitoje keptuvėje su trupučiu aliejaus iškepkite lašišos kepsnius. Prieš kepdami žuvį pabarstykite druska, pipirais ir kepkite po 3–4 min. iš abiejų pusių (priklausomai nuo kepsnių storio).
4. Lašišą patiekite su pagamintu padažu, jei norite, šalia galite paruošti ir mėgstamų šviežių žalėsių salotų.
Kepta lašiša su garstyčių-grietinėlės padažu
Ingredientai:
- 4 gabaliukai lašišos filė;
- 200 g neriebios grietinėlės;
- 200 ml daržovių sultinio;
- 1 valg. šaukšt. švelnių garstyčių;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 skiltelė česnako;
- didelis žiupsnis druskos;
- žiupsnelis šviežių krapų;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- šlakelis aliejaus.
Gaminimas:
1. Lašišos gabaliukus įtrinkite druskos, pipirų, citrinos sulčių, kapotų krapų ir traiškyto česnako mišiniu.
2. Lašišą sudėkite į aliejumi pateptą nedidelį kepimo indą. Grietinėlę sumaišykite su sultiniu ir garstyčiomis, šiuo padažu užpilkite lašišą.
3. Pašaukite indą su lašiša į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
4. Žuvį patiekite su ryžiais arba bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.