Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

3 itin skirtingi patiekalai su raugintais kopūstais: kroketai, blynai su bulvėmis ir netgi tortas

Lietuviška virtuvė vargiai įsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną. Patiekalai iš raugintų kopūstų mėgstami ir plačiai paplitę ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Skamba neįtikėtinai, tačiau iš raugintų kopūstų galima iškepti net ir tortą!
Blyneliai su raugintais kopūstais
Blyneliai su raugintais kopūstais / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė, raugintus kopūstus galima vadinti lietuviškų patiekalų klasika, tačiau verta su jais ir paeksperimentuoti, nes patiekalai iš raugintų kopūstų mėgstami ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Keli paprasti receptai ir visa šeima prie stalo gali leistis į skonio kelionę po Vokietiją, Austriją, Čekiją ar net JAV, kur išeiviai iš Europos yra sukūrę savitų valgių.

Pasak B.Baratinskaitės, patiekalai iš raugintų kopūstų yra lengvai paruošiami ir nereikalauja išskirtinių įgūdžių. Maisto gamybos ekspertė siūlo išmėginti 3 receptus, o vienas iš jų – torto. Ar išdrįsite?

Bavariški raugintų kopūstų kroketai

Šis Vokietijos Bavarijos regione itin populiarus užkandis dažnai patiekiamas įvairiose šventėse, tokiose kaip „Oktoberfest“.

Ingredientai:

  • 4 bulvės;
  • 1 smulkiai supjaustytas svogūnas;
  • 400 g nusunktų raugintų kopūstų;
  • 3 kiaušiniai;
  • 70 g miltų;
  • 80 g duonos trupinių arba džiūvėsėlių;
  • žiupsnelis kmynų sėklų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus.

Gaminimas:

1. Išvirkite nuskustas ir kubeliais supjaustytas bulves.

2. Išvirtas bulves perdėkite į didelį dubenį ir sutrinkite, tada leiskite atvėsti 5–10 minučių. Į bulves įmaišykite svogūnus, nusunktus raugintus kopūstus, kiaušinį, druską, pipirus, kmynus, miltus ir džiūvėsėlius, kad susiformuotų tirštas mišinys.

3. Į vieną dubenėlį įberkite miltų, į kitą – duonos trupinių ar džiūvėsėlių. Išplakite du kiaušinius ir supilkite į trečią dubenį.

4. Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje, gruzdintuvėje ar puode. Paimkite kupiną šaukštą bulvių ir kopūstų mišinio, suformuokite rutuliuką ir apvoliokite miltuose. Tada aptepkite kiaušiniu ir apvoliokite džiūvėsėliuose. Suformuotus rutuliukus kepkite aliejuje mažomis partijomis po 2–4 minutes, kol gražiai pagels. Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių ir patiekite karštus.

Vida Press nuotr./Bulvių ir raugintų kopūstų kroketai
Vida Press nuotr./Bulvių ir raugintų kopūstų kroketai

Sotūs raugintų kopūstų ir bulvių blynai

Ingredientai:

  • 500 g raugintų kopūstų;
  • 6–7 nedidelės bulvės;
  • 1 svogūnas;
  • 1 kiaušinis;
  • 70 g kvietinių miltų;
  • 60 ml pieno;
  • aliejaus.

Gaminimas:

1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite. Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Sumaišykite su bulvių tarkiu.

2. Nuplaukite raugintus kopūstus ir patroškinkite, kad šiek tiek suminkštėtų. Tada suverskite į dubenį, įpilkite pieno, įberkite miltų, įmuškite kiaušinį ir viską gerai sumaišykite. Į masę supilkite bulvių ir svogūno mišinį, pamaišykite. Įberkite druskos ir pipirų.

3. Keptuvėje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų, dėkite po truputį masės ir kepkite blynus iš abiejų pusių, kol apskrus.

4. Blynus lėkštėje galima pabarstyti šviežiais krapais. Patiekite su grietine.

Vida Press nuotr./Blyneliai su raugintais kopūstais
Vida Press nuotr./Blyneliai su raugintais kopūstais

Šokoladinis raugintų kopūstų tortas

B.Baratinskaitė juokauja, kad kai kur šis tortas vadinamas tiesiog „Neklausk“, nes kepėjai dažnai slepia ingredientą, dėl kurio šis pyragas tampa išskirtinis. Daugelis galvoja, kad išskirtinį skonį ir tekstūrą suteikia ne kopūstai, o kokosai.

Ingredientai:

biskvitui:

  • 150 g sviesto;
  • 300 g cukraus;
  • 3 kiaušiniai;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinės ekstrakto;
  • 280 g kvietinių miltų;
  • 50 g kakavos miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 stiklinė vandens;
  • 100 g raugintų kopūstų (nusunktų ir susmulkintų).

kremui:

  • 300 g sviesto;
  • 120 g juodojo šokolado;
  • 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 480 g cukraus pudros;
  • 0,3 stiklinės pieno.

Gaminimas:

1. Raugintus kopūstus reikėtų perplauti vandeniu ir smulkiai supjaustyti peiliu.

2. Į vieną dubenį suberkite ir sumaišykite sausus ingredientus – kakavos miltelius, miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Gerai išsijokite.

3. Plakikliu minkštą sviestą gerai išsukite su cukrumi. Toliau plakdami po vieną įmuškite kiaušinius. Plakite, kol masė pasidarys puri ir lengva. Toliau maišant tešlą svarbu nepermaišyti: plakiklį naudokite tik sviestui, kiaušiniams ir cukrui išsukti, o toliau darbuokitės plakimo šluotele ir mentele.

4. Tuomet masę reikia sumaišyti su sausais ingredientais – berkite 1/3 sausų ingredientų, tada pusę vandens. Paskui įmaišykite dar 1/3 sausų ingredientų, tada supilkite likusį vandenį. Galiausiai sumaišykite likusius sausus ingredientus, vanilę ir raugintus kopūstus.

5. Kepimo formą ištepkite sviestu arba įtieskite kepimo popierių. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros, pašaukite biskvito tešlą ir kepkite apie 40 min.

6. Kremui išsukite minkštą sviestą su lydytu šokoladu ir vanilės ekstraktu, dėkite cukraus ir vėl gerai išsukite. Pilkite pieną ir plakite, kol kremas taps lygus ir purus. Tepkite kremą tarp atvėsusių perpjautų biskvitų ir ant viršaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas