Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 kepiniai be gliuteno ir pieno produktų: grikių duona, picos padas ir nesudėtingas braunis

Gliuteno ir pieno produktų netoleravimas daliai žmonių gali lemti prastą savijautą. Žinoma, patį netoleravimo faktą turi nustatyti specialistai. Pasitaiko, jog žmogus ir be jokių tyrimų nutaria, jog galbūt jausis geriau nevartodamas gliuteno ir pieno produktų – tai jų pasirinkimas. Kokie bebūtų motyvai, net ir atsisakius išties nemažų produktų grupių, vis dar galima mėgautis kepiniais bei desertais, tik kiek kitokiais, nei įprastieji.
Grikių duona
Grikių duona / 123RF.com nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, įtarus, jog netoleruojate glitimo ir pieno produktų, patariama išbandyti iki 60 dienų trunkančią dietą be jų.

„Iš savo valgiaraščio reikia išbraukti kviečius, rugius, miežius, speltą ir kartais avižas. Taip pat vertėtų atsisakyti ir visų pieno produktų. Sudėtingiausia tai, kad tuomet būtina atsakingai skaityti pusgaminių sudėtis, nes ypač gliutenas gali įeiti į tokius produktus, apie kuriuos iki šiol nesusimąstėte – pavyzdžiui, jis aptinkamas maltos mėsos gaminiuose, sultinio kubeliuose ar padažuose. Dėl to gliuteno ir pieno netoleruojantiems žmonėms patariama dažniau gamintis maistą namuose, pasirenkant jiems saugius ingredientus“, – sako maisto gaminimo specialistė.

Išsiilgusiems tikros naminės duonos, sočios picos ar paprasto ir greito deserto, ekspertė žeria receptų be gliuteno ir pieno produktų trejetuką.

Naminė grikių duona

Daugelis galvoja, kad iškepti duoną be gliuteno ir pieno produktų yra „misija neįmanoma“. Iš tikrųjų tai yra daug paprasčiau, negu atrodo.

Ingredientai:

  • 300 g nekepintų žaliųjų grikių;
  • 1 arbat. šaukšt. kmynų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 sauja mėgstamų sėklų;
  • alyvuogių aliejaus (kepimo formai patepti).

Gaminimas:

1. Iš vakaro užmerkite grikius šiltame, bet ne verdančiame vandenyje.

2. Ryte, po maždaug 12 valandų, perskalaukite grikius šaltu vandeniu, tuomet sudėkite juos į smulkintuvą ir gerai sumalkite iki vientisos masės. Suberkite sėklas, kmynus ir druską – viską išmaišykite.

3. Kepimo skardą ištepkite alyvuogių aliejumi ir į ją supilkite duonos tešlą.

4. Kepkite iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Grikių duona
Tinklaraščio archyvo nuotr./Grikių duona

Picos padas be gliuteno

Ingredientai:

  • 250 ml avinžirnių miltų;
  • 150 ml vandens;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Visus picos pado ingredientus sumaišykite dubenyje.

2. Kepimo popieriumi išklokite apvalią arba stačiakampę skardą – kokią pasirinksite, tokios formos picą ir turėsite. Tuomet į ją supilkite tešlą ir kepkite iki 190 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min.

3. Ištraukite skardą iš orkaitės ir apverskite picos padą apskrudusiu viršumi į apačią. Tada pagardinkite picą pomidorų padažu, mėgstamais ingredientais ir dar šiek tiek pakepinkite.

4. Norintiems savarankiškai pasirūpinti ne tik picos padu, bet ir naminiu pomidorų padažu, prireiks vos trečdalio skardinės konservuotų luptų pomidorų, poros skiltelių česnako, pagal skonį džiovintų baziliko ir raudonėlio prieskonių bei druskos ir pipirų. Viską gerai sutrinkite smulkintuvu, o gautą padažą tepkite tiesiai ant picos pagrindo.

Braunis be gliuteno ir pieno

Ingredientai:

  • 115 ml kokosų miltų;
  • 3 kiaušiniai;
  • 125 ml kerobo miltelių;
  • 130 ml tirpinto kokosų sviesto;
  • 100 ml klevų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

1. Sumaišykite visus ingredientus – tai galite daryti rankomis arba elektriniu trintuvu (blenderiu).

2. Į kepimo popieriumi išklotą formą supilkite tešlą ir kepkite iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Galite kartkartėmis į tešlą įsmeigti dantų krapštuką – kai prie jo neprilips tešla, būsite užtikrinti, kad braunis iškepė.

Vida Press nuotr./Baunis
Vida Press nuotr./Baunis

3. Ištraukę iš orkaitės leiskite brauniui bent 30 min. atvėsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas