Maisto gamintojai pastebi – pasaulio skonių įkvėpti maisto produktai populiarėja ne vienerius metus iš eilės, o pastaruoju metu susidomėjimas skonio kelionėmis tik dar labiau auga.
Pamažu grilio sezonas mums tampa kur kas daugiau, negu šašlykas, užkandamas rieke duonos.
„Egzotiškų pasaulio šalių skonių paieškos populiarėja jau keletą metų iš eilės – vartotojai vis labiau linkę išbandyti naujoves ne tik restoranuose, bet ir namuose. Tai atsispindi ir svarbiausiose grilio kategorijose – mėsos ir duonos gaminiuose. Štai pastaroji Lietuvoje jau keletą metų stebi pokyčius: tokie gaminiai kaip daržoviniai paplotėliai, mėsainių bandelės atranda vietą ant daugelio lietuvių stalo. Todėl pamažu grilio sezonas mums tampa kur kas daugiau, negu šašlykas, užkandamas rieke duonos. Šalia mėsainių ar dešrainių bandelių lentynose atsiranda vis daugiau tokių kepinių kaip tortilijos, lavašai ar poliarinės duonelės. Tikėtina, kad tokie gaminiai bus ypač populiarūs šį sezoną“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.
Šašlykai kitu formatu
Šiemet daugelis maisto tendencijų prognozuotojų vieningai sutaria, kad Viduržemio jūros regiono ir Artimųjų Rytų virtuvės bus itin populiarios. Kartu su jomis į populiarumo viršūnę atkeliauja vadinamosios „plokščios“ duonos.
„Lavašai ir tortilijos – tai lietuviams jokia naujiena, tačiau šiemet šių duonos gaminių populiarumas turėtų dar labiau išaugti. Tokios Viduržemio jūros regionų šalys kaip Libanas, Turkija, Izraelis ir Sirija puoselėja gilias šių duonų kepimo tradicijas, todėl Artimųjų Rytų virtuvių populiarėjimas skatins eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius. Daugumoje šių kultūrų plokščiosios duonos valgomos skirtingai – sukamos, vyniojamos ar tiesiog plėšomos, mirkant į skirtingas užtepėles. Todėl yra daugybė būdų, kaip jas galima pritaikyti ir atrasti unikalių, autentiškų skonių“, – sako T.Aleknavičius.
Jei grilio sezono neįsivaizduojate be šašlykų, šiemet išbandykite šašlykų ir tortilijų derinį, kuris primins kebabą, atkeliavusį tiesiai iš Stambulo gatvių šurmulio.
Tortilijose su daržovėmis patiekiamas kiaulienos šašlykas
Ingredientai (2 porcijoms):
- 2 didelės tortilijos;
- 400 g kiaulienos sprandinės šašlyko;
- 1 nedidelis raudonasis svogūnas;
- 1 skiltelė česnako;
- 0,5 nedidelės raudonosios paprikos;
- 0,5 baklažano;
- 4 arbat. šaukšt. natūralaus jogurto;
- 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
- 2 arbat. šaukšt. smulkintų šviežių petražolių;
- 2 arbat. šaukšt. smulkintos šviežios kalendros;
- sauja granatų sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. kumino;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pasiruoškite mėsą. Jeigu neturite grilio, šašlykus kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje arba orkaitėje su grilio funkcija, pervėrę juos specialiais mediniais pagaliukais.
2. Pasiruoškite padažą. Trintuve išplakite jogurtą, citrinos sultis, petražoles, kalendras, česnaką, žiupsnį druskos ir pipirų. Jei masė tirštoka, įpilkite šiek tiek vandens.
3. Įkaitintoje keptuvėje arba grilyje pakepkite riekelėmis supjaustytą baklažaną ir papriką, svogūną, apšlakstytus alyvuogių aliejumi. Kai daržovės suminkštės, pagardinkite jas druska ir maltu kuminu.
4. Ant tortilijų dėkite keptą mėsą, keptas daržoves. Viską apšlakstykite baltuoju padažu. Papuoškite likusiomis šviežiomis petražolėmis ir kalendromis bei granatų sėklomis. Susukite ir gardžiuokitės.
Klasikinius mėsainius keičia egzotiškesni
Mėsainį siejame su amerikietiškos virtuvės klasika, tačiau šiemet ir šis grilio karalius pasiduoda eksperimentai: nuo Tolimųjų Rytų iki Pietų Amerikos – mėsainiai šiemet bus kitokie.
Jeigu šį sezoną norite nukeliauti į Tolimuosius rytus, išbandykite korėjiečių virtuvės įkvėptą mėsainį su jų populiariausiu ingredientu – aštriais raugintais kopūstais, dar žinomais kaip kimčiai (angl. kimchi).
Mėsainis su aštriaisiais kimčiais
Ingredientai (2 porcijoms):
- 2 mėsainių bandelės su sezamais;
- 300 g maltos jautienos;
- 2 valg. šaukšt. kimčių;
- 2 juostelės rūkytos šoninės;
- 1 mažas svogūnas;
- 3 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 1 česnako skiltelė;
- 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- žiupsnelis čili pipirų.
padažui:
- 2 valg. šaukšt. majonezo;
- 1 arbat. šaukšt. pomidorų padažo;
- 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių;
- 0,5 arbat. šaukšt. aštrios čili pastos;
- 0,5 arbat. šaukšt. Vursterio (Vorčesterio) padažo;
- šlakelis citrinos sulčių;
- česnakų ir svogūnų miltelių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Sumaišykite mėsą su soja, sezamų aliejumi, smulkintu svogūnu ir česnaku bei ruduoju cukrumi. Formuokite nedidelius paplotėlius ir kepkite grilyje arba orkaitėje apie 8 min. (priklausomai nuo to, kaip iškeptą mėsą mėgstate).
2. Pagaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus.
3. Paskrudinkite šoninės juostelės, o tuomet pakepkite mėsainių bandeles, kol apskrus. Ant jų dėliokite šoninės juosteles, kimčius, iškeptą maltinuką ir gausiai apliekite padažu. Puoškite sezamų sėklomis.
Dešrainių renesansas
Nuo maisto vagonėlių iki garsių restoranų – dešrainiai išgyvena tikrą renesansą. Kokybiška bandelė ir dešrelė tampa puikiu pagrindu kulinariniams eksperimentams.
„Prieš valgant dešrainio bandelė turėtų būti švelniai paskrudinta, palaikant kiekvieną bandelės pusę ant griliaus apie vieną minutę. Jei neskaičiuojate kalorijų, patepkite bandelę sviestu. Tai padės jums išgauti itin gardžią tekstūrą, skonį ir išvaizdą“, – pataria T.Aleknavičius.
Ne viena tauta savinasi dešrainio išradimą, tačiau dažniausiai juose naudojamos dešrelės būna vokiškos, todėl už pagrindinį šio patiekalo ingredientą turėtumėme būti dėkingi jiems. Jeigu šį sezoną bent skonio potyriais norėtumėte nukeliauti į šurmuliuojantį Berlyną, išbandykite tikrą tradicinį vokišką dešrainį.
Tradicinis vokiškas dešrainis
Ingredientai (2 porcijoms):
- 2 dešrainių bandelės;
- 2 karštai rūkytos „Bratwurst“ dešrelės;
- 2 valg. šaukšt. majonezo;
- 1 valg. šaukšt. garstyčių;
- 1 arbat. šaukšt. citrinų sulčių;
- 50 g raugintų kopūstų;
- 2 arbat. šaukšt. traškių kepintų svogūnų;
- 4 marinuoti agurkėliai;
- 1 nedidelis svogūnas;
- gabalėlis sviesto;
- žiupsnelis cukraus.
Gaminimas:
1. Apkepkite dešreles grilyje arba gerai įkaitintoje keptuvėje, kol jos gražiai apskrus. Taip pat paskrudinkite ir dešrainių bandeles.
2. Gamindami padažą sumaišykite 2šaukštus majonezo ir 2 šaukštus garstyčių bei įspauskite 1 šaukštelį citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite.
3. Keptuvėje su gabalėliu sviesto ir žiupsniu cukraus lėtai maišydami pakepinkite riekelėmis supjaustytą svogūną, kol pradės karamelizuotis.
4. Bandeles ištepkite padažu, tada dėkite dešreles, ant viršaus raugintus kopūstus, smulkiai pjaustytus marinuotus agurkėlius, karamelizuotus svogūnus, viską apibarstykite traškiais svogūnais ir apliekite dar trupučiu padažo.