Tyrės gali būti ruošiamos iš įvairiausių uogų, vaisių ir daržovių. IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pastebi, kad geriausia jas gaminti iš vaisių ir uogų, kurios turi pakankamai minkštimo. Įpusėjusi vasara Lietuvoje – puiki proga pasinaudoti puikiai sunokusiomis gamtos gėrybėmis, juk žiemą jų tikrai pasiilgsime!
Konditerijoje tyrės dažniausiai naudojamos gaminant įvairius kremus, užpilus ar įdarus, taip pat puošiant patiekalus. Konditerė pataria būtinai išmėginti mėlynių tyrę, kurią galėsite panaudoti gaminant pieniškus kokteilius, pudingus, tortus ar tiesiog paskanauti karštą dieną.
Ingredientai:
- 1 puodelis mėlynių;
- 1 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinų sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- 2 valg. šaukšt. vandens;
- cinamono;
- kardamono.
- Gaminimas:
1. Sudėkite visus ingredientus į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
2. Jei tyrės nenaudosite gaminant tortą ar pyragą, tuomet įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui, kad gauta masė šiek tiek atšaltų. Jei planuojate šia tyre pertepti tortą – tai darykite iškart, kad tyrė gražiai įsigertų į pagamintą skanumyną.
Aviečių tyrė
Viena svarbiausių ir skaniausių vasaros uogų – avietė. Šiose uogose gausu vitamino C, magnio ir geležies. Avietėse taip pat daug antioksidantų, manoma, kad jos itin gerina apetitą. Naudingų savybių ši uoga turi nemažai, todėl verta pasmaguriauti ir pasigaminti aviečių tyrę, kurią taip pat galėsite išsaugoti žiemai.
Ingredientai:
- 1 kg aviečių;
- 400 g cukraus.
Gaminimas:
1. Uogas, įpylus truputį vandens, lėtai kaitinkite, kol išsiskirs sultys. Tuomet gautą uogų masę pertrinkite per tinklelį ir sumaišykite su cukrumi. Kaitinkite tol, kol cukrus ištirps.
2. Karštą tyrę supilstykite į 0,5 l ar šiek tiek mažesnės talpos stiklainius, palikite atvėsti pusvalandžiui ir sandariai uždarykite.
Jeigu norite kažko saldesnio, pagamintą aviečių tyrę galite sumaišyti su karštu šokoladu.
Ingredientai:
- 200 g juodojo šokolado;
- 200 g pieno;
- 120 g grietinėlės;
- 100 g aviečių tyrės.
Gaminimas:
1. Į puodą supilkite pieną, grietinėlę ir viską užvirkite.
2. Šokoladą įdėkite į atskirą indą ir per koštuvą ant jo pilkite karštą pieno ir grietinėlės mišinį. Palikite minutei pastovėti ir tuomet supilkite aviečių tyrę.
3. Viską gerai išmaišykite elektriniu plakikliu. Karštą šokolado ir aviečių plakinį išpilstykite į desertines taures. Galite papuošti šviežiomis avietėmis.
Bruknių ir obuolių tyrė
Bruknės – visiems gerai žinomos uogos, iš kurių verdamos gardžios uogienės. Rugpjūtį, kai jos ima nokti bei pasirodo pirmieji švieži obuoliai, verta pasigaminti bruknių ir obuolių tyrės, kuri gali sulaukti ir žiemos.
Ingredientai:
- 2 l bruknių;
- 1,5 g obuolių;
- 1,5 kg cukraus;
- 1 apelsino žievelė.
Gaminimas:
1. Bruknes su cukrumi virkite ant mažos ugnies tol, kol cukrus visiškai ištirps.
2. Sudėkite stambiai tarkuotus obuolius ir kubeliais supjaustytą apelsino žievelę. Virkite apie 15–20 minučių.
3. Dalį, kurią norėsite suvalgyti iškart, dėkite į šaldytuvą, o likusią masę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.