Sportas gyvai

3 mitybos specialistės receptai: ir metantiems svorį, ir ieškantiems naujų idėjų

Sertifikuota sveikos mitybos specialistė Ieva Lukoševičienė atšventė socialiniuose tinkluose įkurtos savo paskyros „Svorio metimo maratonas“ jau antrąjį gimtadienį ir gali pasigirti tūkstančiais sekėjų. Moterų grupėms rengdama svorio metimo maratonus ji siekia, kad kuo daugiau žmonių lieknėtų sveikiau ir lengviau.
Ieva Lukoševičienė ir jos gaminti patiekalai
Ieva Lukoševičienė ir jos gaminti patiekalai / Asmeninio albumo nuotr.

Pagal specialybę ergoterapeutė Ieva dar studijų laikais ėmė domėtis sveika mityba – tiesiog dėl savęs. Baigė ne vienus sveikos mitybos kursus, nuolat tobulina žinias. Asmeninėje paskyroje su draugais ir pažįstamais visada dalydavosi įdomesniais receptais ir atradimais, kaip gyventi sveikiau. Žinoma, nuolat sulaukdavo komentarų, kad laikas tai parodyti ir didesniam žmonių ratui.

Pati numetusi dešimt kilogramų, Ieva sako išmokusi labai svarbių dalykų. „Sveika mityba nėra griežta dieta. Tai nėra amžinas savęs ribojimas ir baimė, kad tau nieko negalima. Reikia išmokti balansuoti ir mėgautis gyvenimu, o ne bijoti kąsnio ne pagal mitybos planą“, – pasakoja. Jau kurį laiką ji rengia svorio metimo maratonus moterims.

Asmeninio albumo nuotr. /Ieva Lukoševičienė
Asmeninio albumo nuotr. /Ieva Lukoševičienė

„Kai pati jį mečiau, supratau,kad dažniausiai labai trūksta palaikymo iš aplinkinių – draugų, š eimos, bendradarbių. Norint atsikratyti papildomų kilogramų tai yra itin svarbu. Todėl į svorio metimo maratoną susibūrusioms moterims, turinčioms bendrą tikslą, daug lengviau siekti rezultato. Kai ateina sunkesnių etapų, jos viena kitą supranta ir palaiko, visoms pažįstami ir pakilimai, ir nuopuoliai. Didžiulis skirtumas, kai tą sunkų kelią eini vienas ir kai – su komanda.“

Mano pasiūlymas – rinktis sveikesnius produktus, ruošti iš jų sveikesnius patiekalus ir lieknėti sveikai.

Sutvarkytą mitybą specialistė vadina visa ko pagrindu: galima daug sportuoti, tačiau jei mityba netvarkinga – gero rezultato nebus. Galima netgi nesveiką maistą valgant numesti papildomų kilogramų, nes organizmui užtenka sudaryti kalorijų deficitą. „Bet ar taip numetęs svorio jausiesi gerai? Vargu, nes trūks maistinių medžiagų, todėl kentės oda, plaukai, nagai, miegas, bendra savijauta, – dėsto. – Mano pasiūlymas – rinktis sveikesnius produktus, ruošti iš jų sveikesnius patiekalus ir lieknėti sveikai. Man patinka perdaryti įprastus, gerai žinomus receptus. Pavyzdžiui, nėra sunku įprastus kvietinius miltus, kurie neduoda organizmui nieko naudingo, pakeisti avižų ar kokosų miltais – o tai jau ir baltymų, ir skaidulų šaltinis. Sviestą paprastai keičiu kokosų aliejumi arba lydytu sviestu. Bulves blynams – moliūgais, džiūvėsėlius – gysločių luobelėmis. Tokiuose patiekaluose – daug mažiau kilokalorijų, bet naudos jie teikia daugiau. O lieknėti su skaniu maistu – kur kas lengviau.“

Kijevo kotletai

Pasiilgote Kijevo kotletų? Traškūs, skanūs ir be nuodėmės. Viename tokiame kotlete – 240 kcal.

Ingredientai:

  • 500 g maltos vištų šlaunelių mėsos;
  • druskos ir prieskonių, pagal skonį;
  • 20 g šalto sviesto;
  • 1 kiaušinis;
  • 20 g gysločių luobelių;
  • maltos saldžiosios paprikos.

Gaminimas:

1. Mėsą Ieva pagardina druska, mėgstamais prieskoniais ir išmaišo. Mėsą ir sviestą padalija į keturias lygias dalis. Atskirame dubenėlyje išplaka kiaušinį. Kitame – gysločių luobeles sumaišo su malta paprika. Suformuoja pailgą kotletą, į vidų deda gabalėlį sviesto.

2. Kotletus apvolioja gysločių luobelėse, tada – kiaušinio plakinyje ir vėl gysločio luobelėse. Sudeda ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

3. Kepa 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Asmeninio albumo nuotr. /Kijevo kotletai
Asmeninio albumo nuotr. /Kijevo kotletai

Moliūgų blyneliai

Pasak Ievos, nesaldžius blynelius skaniausia valgyti su natūraliu jogurtu! Vienoje porcijoje – 310 kcal.

Ingredientai:

  • 400 g moliūgo;
  • 1 svogūnas;
  • 100 g mocarelos;
  • 1 kiaušinis;
  • druskos ir prieskonių, pagal skonį;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 50 g kukurūzų miltų;
  • 5–7 g lydyto sviesto arba kokosų aliejaus (kepti).

Gaminimas:

1. Moliūgą, svogūną ir mocarelą Ieva stambiai sutarkuoja. Įmuša kiaušinį, deda druskos, prieskonių, įspaudžia česnako. Supila kukurūzų miltus.

2. Viską išmaišo ir kepa blynelius gerai įkaitintoje keptuvėje su lydytu sviestu arba kokosų aliejumi.

Asmeninio albumo nuotr. /Moliūgų blyneliai
Asmeninio albumo nuotr. /Moliūgų blyneliai

Sausainiai „varškiukai“

Ne per saldūs, su daug baltymų, be cukraus ir glitimo. Skanūs ir karšti,
ir atvėsę. Iš tokio kiekio išeina apie 22 sausainius, viename – 70 kcal.

Ingredientai:

  • 360 g varškės (tinka ir liesa, ir pusriebė; arba pusė tokios, pusė tokios);
  • stevijos, pagal skonį;
  • 60 g kokosų aliejaus;
  • 7 g kepimo miltelių;
  • 70 g kokosų miltų;
  • 100 g ryžių miltų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia Ieva įjungia orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių.

2. Varškę sutrina šakute, įmaišo saldiklį ir ištirpintą kokosų aliejų. Deda kepimo miltelius, kokosų bei ryžių miltus ir išminko iki vientisos masės.

3. Atgnybia mažą gabalėlį tešlos ir delnais suformuoja rutuliuką. Tada suspaudžia jį į blynelį ir deda ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Taip suformuoja visus sausainiukus.

4. Kepa orkaitėje 25–30 minučių. Jeigu sausainiukai išeina plonesni, kepti reikėtų kiek trumpiau ir stebėti, kad nesudegtų.

Asmeninio albumo nuotr. /Sausainiai „varškiukai“
Asmeninio albumo nuotr. /Sausainiai „varškiukai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius