Pranešime rašoma, jog silkę Kūčioms įprasta gardinti svogūnais, morkomis, grybais, bulvėmis, burokėliais ir kitomis sezoninėmis, dažniausiai šakninėmis daržovėmis. Silkė – dažnas mišrainių priedas, be to, vis populiarėja ir vieno kąsnio užkandžiai su šia žuvimi. Norint silkei suteikti įdomesnių spalvų, ją derinti galima ir su džiovintais ar šviežiais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, razinomis, slyvomis, netgi braškėmis ar šilauogėmis. Šie ingredientai silkei suteiks saldumo, be to, gražiai atrodys lėkštėje.
„Yra daug variantų, su kuo derinti silkę, apstu ir jos paruošimo būdų. Pavyzdžiui, vienas seniausių patiekalų su silke, kuriuo anksčiau Lietuvoje buvo populiaru mėgautis ir Kūčių vakarą, – ypatingi blyneliai. Jiems prireiks vos kelių ingredientų: miltų, vandens, silkės, druskos, pipirų, svogūno ir aliejaus kepimui. Iš miltų, vandens reikėtų suformuoti tešlą, ją pagardinti prieskoniais. Svogūną šiek tiek pakepinti ir įmaišyti į tešlą. Galiausiai keptuvėje įkaitinti aliejų, dėti šaukštą tešlos, o ant jos – kelis nedidelius gabalėlius silkės ir kepti, kol gražiai apskrus“, – pasakoja tinklo atstovė Vilma Juodkazienė.
Norint paruošti egzotiškesnių patiekalų, silkę galima derinti su įvairiais vaisiais. „Silkė dera su obuoliais, kiviais, mangais, apelsinais, ananasais ir net bananais. Norėdami paįvairinti įprastą silkės patiekalą ir jos pateikimą, mangus, šviežius agurkus ir silkę sumaišykite su šlakeliu alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų, kapotų petražolių. Viską išmaišykite, sudėkite į žemas taures. Taip patiekta silkė itin estetiškai atrodys ir ant šventinio stalo“, – pasakoja ji.
Jeigu vaisiais silkės visgi gardinti nesiryžtate, suporuokite ją su keptu baklažanu. O norint, kad ši daržovė įgautų dar stipresnio skonio, galite ją pagardinti austrių, žuvies, sojos ar kitais mėgstamais azijietiškais padažais. Galiausiai baklažaną sumaišykite su kapota silke ir patiekite su juoda duona.
O štai ir dar 3 lengvai paruošiami patiekalai, kuriuos galėsite dėti ant švenčių stalo.
Silkė su granatais ir avokadu
Ingredientai:
- 4 silkių filė;
- 1 granatas;
- 2 prinokę avokadai;
- 1 raudonasis svogūnas;
- 2 valg. šaukšt. majonezo;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Smulkiais gabaliukais supjaustykite silkių filė. Sukapokite svogūną ir plonai supjaustykite avokadą. Granatą perpjaukite ir išskobkite sėklytes.
2. Viską sudėkite į indą. Įdėkite majonezo ir įpilkite citrinos sulčių.
3. Pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite. Valgykite su juoda duona.
Silkė su apelsinais ir mangais
Ingredientai:
- 3 silkių filė;
- 2 apelsinai;
- 1 prinokęs mangas;
- žiupsnelis krapų;
- žiupsnelis cukraus;
- 2 valg. šaukšt. krienų;
- 150 g grietinės;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Silkių filė supjaustykite nedideliais gabaliukais.
2. Iš vieno apelsino išspauskite sultis į puodelį. Nulupkite likusio apelsino ir avokado žievę, supjaustykite vaisius kubeliais. Viską sudėkite į indą su silke.
3. Apelsinų sultis sumaišykite su krienais, grietine, kapotais krapais, druska, cukrumi ir pipirais. Padažą užpilkite ant silkės su vaisiais.
Silkė su kaparėliais ir kiaušiniais
Ingredientai:
- 4 silkių filė;
- 4 virtos bulvės;
- 3 virti kiaušiniai;
- 1 raudonasis svogūnas;
- 4 marinuoti agurkai;
- 1 valg. šaukšt. kaparėlių;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- majonezo;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Nedideliais gabalėliais supjaustykite silkių filė. Kubeliais supjaustykite virtas bulves, kiaušinius ir marinuotus agurkus. Sukapokite svogūną.
2. Viską sudėkite į indą. Užberkite kaparėlių. Įpilkite citrinos sulčių. Įdėkite majonezo ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais.