3 modernūs silkės užkandžiai: deriniuose – avokadai, kaparėliai, mangai

Įvairiausi silkių patiekalai per Kūčias ir Kalėdas tampa tikra stalo pažiba. Silkę per šventes įprasta ruošti su įvairiomis sezoninėmis daržovėmis, grybais, svogūnais. Tačiau jei tradicinės silkės receptai jau spėjo pabosti – naujų spalvų ji įgaus, jeigu pagardinsite šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, kiaušiniais, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai.
Silkės užkandis
Silkės užkandis / Vida Press nuotr.

Pranešime rašoma, jog silkę Kūčioms įprasta gardinti svogūnais, morkomis, grybais, bulvėmis, burokėliais ir kitomis sezoninėmis, dažniausiai šakninėmis daržovėmis. Silkė – dažnas mišrainių priedas, be to, vis populiarėja ir vieno kąsnio užkandžiai su šia žuvimi. Norint silkei suteikti įdomesnių spalvų, ją derinti galima ir su džiovintais ar šviežiais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, razinomis, slyvomis, netgi braškėmis ar šilauogėmis. Šie ingredientai silkei suteiks saldumo, be to, gražiai atrodys lėkštėje.

„Yra daug variantų, su kuo derinti silkę, apstu ir jos paruošimo būdų. Pavyzdžiui, vienas seniausių patiekalų su silke, kuriuo anksčiau Lietuvoje buvo populiaru mėgautis ir Kūčių vakarą, – ypatingi blyneliai. Jiems prireiks vos kelių ingredientų: miltų, vandens, silkės, druskos, pipirų, svogūno ir aliejaus kepimui. Iš miltų, vandens reikėtų suformuoti tešlą, ją pagardinti prieskoniais. Svogūną šiek tiek pakepinti ir įmaišyti į tešlą. Galiausiai keptuvėje įkaitinti aliejų, dėti šaukštą tešlos, o ant jos – kelis nedidelius gabalėlius silkės ir kepti, kol gražiai apskrus“, – pasakoja tinklo atstovė Vilma Juodkazienė.

Blynai
Receptas: Senoviniai blyneliai su silke
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 41
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 250.00 ml (šalto; arba pieno, jei blynelius kepate ne Kūčioms)
Miltai: 6.00 valg. š. (arba tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (jei kepate Kūčioms, nedėkite)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Silkė: 2.00 vnt. (filė; silpnai sūrios, nusausintos)
Kaip gaminti

1. Pasiruoškite tešlą. Miltus išsukite su vandeniu (arba su pienu ir kiaušiniu) iki grietinės tirštumo vientisos masės be gumuliukų, įberkite druskos, pipirų. Leiskite tešlai apie 30 min. pastovėti.

2. Kol tešla brinksta, labai smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite mažoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus, kol taps permatomas ir pagels (neleiskite suskrusti). Pusę svogūnų atidėkite, o kitus kiek atvėsinkite ir berkite į tešlą.

3. Silkės filė supjaustykite plonomis juostelėmis.

4. Storadugnėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, tada pilkite po šaukštą tešlos formuodami nedidelius blynelius, ant kiekvieno jų dėkite po porą trejetą silkės juostelių ir užpilkite dar šiek tiek tešlos, kad silkę beveik paslėptų. Kepkite iš abiejų pusių, kol blynai bus rusvi. Išimkite ant lėkštės, išklotos popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius.

Suskleisti

Norint paruošti egzotiškesnių patiekalų, silkę galima derinti su įvairiais vaisiais. „Silkė dera su obuoliais, kiviais, mangais, apelsinais, ananasais ir net bananais. Norėdami paįvairinti įprastą silkės patiekalą ir jos pateikimą, mangus, šviežius agurkus ir silkę sumaišykite su šlakeliu alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų, kapotų petražolių. Viską išmaišykite, sudėkite į žemas taures. Taip patiekta silkė itin estetiškai atrodys ir ant šventinio stalo“, – pasakoja ji.

Jeigu vaisiais silkės visgi gardinti nesiryžtate, suporuokite ją su keptu baklažanu. O norint, kad ši daržovė įgautų dar stipresnio skonio, galite ją pagardinti austrių, žuvies, sojos ar kitais mėgstamais azijietiškais padažais. Galiausiai baklažaną sumaišykite su kapota silke ir patiekite su juoda duona.

O štai ir dar 3 lengvai paruošiami patiekalai, kuriuos galėsite dėti ant švenčių stalo.

Silkė su granatais ir avokadu

Ingredientai:

  • 4 silkių filė;
  • 1 granatas;
  • 2 prinokę avokadai;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 2 valg. šaukšt. majonezo;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Smulkiais gabaliukais supjaustykite silkių filė. Sukapokite svogūną ir plonai supjaustykite avokadą. Granatą perpjaukite ir išskobkite sėklytes.

2. Viską sudėkite į indą. Įdėkite majonezo ir įpilkite citrinos sulčių.

3. Pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite. Valgykite su juoda duona.

Vida Press nuotr./Silkės užkandis
Vida Press nuotr./Silkės užkandis

Silkė su apelsinais ir mangais

Ingredientai:

  • 3 silkių filė;
  • 2 apelsinai;
  • 1 prinokęs mangas;
  • žiupsnelis krapų;
  • žiupsnelis cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. krienų;
  • 150 g grietinės;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Silkių filė supjaustykite nedideliais gabaliukais.

2. Iš vieno apelsino išspauskite sultis į puodelį. Nulupkite likusio apelsino ir avokado žievę, supjaustykite vaisius kubeliais. Viską sudėkite į indą su silke.

3. Apelsinų sultis sumaišykite su krienais, grietine, kapotais krapais, druska, cukrumi ir pipirais. Padažą užpilkite ant silkės su vaisiais.

Silkė su kaparėliais ir kiaušiniais

Ingredientai:

  • 4 silkių filė;
  • 4 virtos bulvės;
  • 3 virti kiaušiniai;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 4 marinuoti agurkai;
  • 1 valg. šaukšt. kaparėlių;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • majonezo;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Nedideliais gabalėliais supjaustykite silkių filė. Kubeliais supjaustykite virtas bulves, kiaušinius ir marinuotus agurkus. Sukapokite svogūną.

2. Viską sudėkite į indą. Užberkite kaparėlių. Įpilkite citrinos sulčių. Įdėkite majonezo ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis