Agurkus daugelis, pirmiausiai, dievina dėl to, kad jie puikiai atgaivina karštą dieną. Šiltuoju metų laiku ši daržovė tampa mėgstamu sumuštinių palydovu, salotų pažiba, desertu su medumi, rašoma prekybos tinklo IKI pranešime žiniasklaidai.
Maisto ekspertė ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė aiškina, jog agurkuose esantis vanduo yra puikus pasirinkimas, norint karštą vasaros dieną neperkaisti ir palaikyti organizmo skysčių balansą.
„Viename agurke gali būti iki 200 g vandens, todėl mūsų kūnui tai itin palanki daržovė. Be to, agurkai turi daug skaidulų, mažai cukraus ir visai nedaug kalorijų, todėl ši daržovė itin tinkama žmonėms, turintiems viršsvorį, ar tiesiog į sveikatą ir maistą žiūrintiems atsakingai“, – tikina A.Matulevičiūtė.
Pasak maisto ekspertės, jeigu agurkai yra vietos augintojų ar dar geriau – nuosavo daržo gėrybės, jų odelės lupti nėra būtina. „Paprastai visos naudingosios medžiagos kaupiasi būtent po odele, todėl ją nuskutus, rizikuojame netekti gerųjų agurko savybių. Lupti odelę reikėtų tik tuo atveju, jei pastaroji yra pradėjusi džiūti, turi įtrūkimų ar skylučių, taip pat reikėtų įvertinti ir kokiomis sąlygomis auginti agurkai“,– sako ji ir pataria agurkus išbandyti kiek netradiciniuose patiekaluose bei taip atrasti naujus skonius.
Agurkų ledai
Ingredientai:
- 1–2 švieži trumpavaisiai agurkai;
- 2 kiviai;
- 1 puodelis kubeliais pjaustyto meliono;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- ¼ stikinės vandens;
- 2 valg. šaukšt. cukraus (galima keisti medumi).
Gaminimas:
Cukrų (medų) išmaišykite su šiltu vandeniu, kol gerai ištirps. Į dubenį dėkite kubeliais supjaustytą agurką, kivius, melioną, supilkite citrinos sultis ir vandenį su ištirpusiu cukrumi (medumi). Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Ją atsargiai supilstykite į ledų formeles ir dėkite į kamerą, kad atvėstų ir sustingtų.
Sveikasis agurkų kokteilis
Ingredientai:
- 2-4 trumpavaisiai švieži agurkai;
- 200 ml graikiško, natūralaus jogurto;
- sauja smulkintų krapų ir petražolių;
- 1 arbat. šaukšt. sezamų sėklų;
- druskos ir pipirų (pagal skonį);
- grūsto ledo.
Gaminimas:
Agurkus ir jogurtą suplakite elektriniu trintuvu, gautą kokteilį pagardinkite sezamų sėklomis, druska, pipirais ir smulkintais žalumynais. Sudėkite grūstą ledą ir viską gerai išmaišykite.
Šalta agurkų, avokadų ir kokosų pieno sriuba
Ingredientai:
- 250 ml kokosų pieno;
- 250 ml vandens;
- 2 prinokę avokadai;
- 300 g šviežių trumpavaisių agurkų;
- sauja krapų;
- sauja smulkintos kalendros;
- sauja smulkintų svogūnų laiškų;
- druskos ir pipirų pagal skonį;
- 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių.
Gaminimas:
Avokadus nulupkite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir gerai nuplautus agurkus. Viską sudėkite į elektrinį trintuvą, ten pat supilkite ir kokosų pieną su vandeniu bei sutrinkite visus ingredientus iki vientisos masės. Sriubą gardinkite druska ir pipirais pagal savo nuožiūrą, būtinai įpilkite citrinos sultis ir sudėkite mėgstamus žalumynus. Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti šaldytuve.