3 nauji morkų patiekalai: traškučiai, salotos su įdomiu padažu ir pyragas be cukraus

Morkos šaltuoju metų laiku sulaukia didesnio dėmesio ne vien dėl to, kad kiekvienam sniego seniui reikia nosies. Šios daržovės yra puikus skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, todėl labai naudingos sveikatai.
Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos
Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos / Fotolia nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, morkų patiekalais lengva praturtinti mitybą, nes dauguma receptų yra išties paprasti.

Vida Press nuotr./Morkos
Vida Press nuotr./Morkos

„Geriausia morkas valgyti šviežias – jose bus daugiausia vertingų medžiagų. Termiškai apdorojamos morkos dalį vitaminų praranda, tačiau vis tiek labai tinka sveikai ir subalansuotai mitybai“, – pastebi ekspertas. Anot jo, kai iš parduotuvės į namus atkeliauja jau nuplautos morkos, daržoves galima greitai nuskusti, nuplauti tekančiu vandeniu ir paruošti valgymui. Jis pataria morkas tiesiog supjaustyti šiaudeliais ir ragauti, pavyzdžiui, su humusu. Jūsų dėmesiui – 3 paprastų patiekalų su morkomis receptai.

Morkų traškučiai

Ingredientai:

  • 500 g morkų;
  • 2 šaukštai aliejaus;
  • po žiupsnelį druskos pipirų, cinamono ir kario.

Gaminimas:

1. Nuskuskite ir šiaudeliais supjaustykite morkas, užpilkite aliejaus ir apibarstykite prieskoniais. Viską išmaišykite ir sudėkite į kepimo skardą.

2. Pašaukite į iki 200 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.

Astos Černės nuotr./Morkų traškučiai
Astos Černės nuotr./Morkų traškučiai

Morkų salotos su citrininiu garstyčių padažu

Ingredientai:

  • 500 g morkų;
  • 2 šaukštelių Dižono garstyčių;
  • 1 šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštelis medaus;
  • po žiupsnelį druskos ir pipirų;
  • šiek tiek šviežių susmulkintų petražolių;
  • keli smulkiai supjaustyti svogūnų laiškai.

Gaminimas:

1. Nuskuskite ir sutarkuokite morkas, dubenyje sumaišykite garstyčias, citrinų sultis, medų, aliejų, druską ir pipirus.

2. Į padažą suberkite morkas, šviežias petražoles ir susmulkintus svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite. Prieš pateikiant, salotas 10 minučių palaikykite šaldytuve.

Vida Press nuotr./Morkų salotos
Vida Press nuotr./Morkų salotos

Morkų pyragas be kviečių miltų ir be cukraus

Ingredientai:

  • 500 g morkų;
  • 4 kiaušiniai;
  • 150 ml agavų sirupo;
  • 120 g avižų miltų;
  • 90 g sviesto;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 0,2 g natūralios vanilės.

Gaminimas:

1. Smulkiai sutarkuokite morkas, lėtai ištirpinkite sviestą, o kiaušinius suplakite viename inde su agavų sirupu. Viską suberkite į vieną dubenį ir gerai išmaišykite.

2. Vientisą masę sudėkite į kepimo formą. Pašaukite į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45–50 minučių.

123rf.com nuotr./Morkų pyragas
123rf.com nuotr./Morkų pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis