Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas, morkų patiekalais lengva praturtinti mitybą, nes dauguma receptų yra išties paprasti.
„Geriausia morkas valgyti šviežias – jose bus daugiausia vertingų medžiagų. Termiškai apdorojamos morkos dalį vitaminų praranda, tačiau vis tiek labai tinka sveikai ir subalansuotai mitybai“, – pastebi ekspertas. Anot jo, kai iš parduotuvės į namus atkeliauja jau nuplautos morkos, daržoves galima greitai nuskusti, nuplauti tekančiu vandeniu ir paruošti valgymui. Jis pataria morkas tiesiog supjaustyti šiaudeliais ir ragauti, pavyzdžiui, su humusu. Jūsų dėmesiui – 3 paprastų patiekalų su morkomis receptai.
Morkų traškučiai
Ingredientai:
- 500 g morkų;
- 2 šaukštai aliejaus;
- po žiupsnelį druskos pipirų, cinamono ir kario.
Gaminimas:
1. Nuskuskite ir šiaudeliais supjaustykite morkas, užpilkite aliejaus ir apibarstykite prieskoniais. Viską išmaišykite ir sudėkite į kepimo skardą.
2. Pašaukite į iki 200 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
Morkų salotos su citrininiu garstyčių padažu
Ingredientai:
- 500 g morkų;
- 2 šaukštelių Dižono garstyčių;
- 1 šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukštelis medaus;
- po žiupsnelį druskos ir pipirų;
- šiek tiek šviežių susmulkintų petražolių;
- keli smulkiai supjaustyti svogūnų laiškai.
Gaminimas:
1. Nuskuskite ir sutarkuokite morkas, dubenyje sumaišykite garstyčias, citrinų sultis, medų, aliejų, druską ir pipirus.
2. Į padažą suberkite morkas, šviežias petražoles ir susmulkintus svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite. Prieš pateikiant, salotas 10 minučių palaikykite šaldytuve.
Morkų pyragas be kviečių miltų ir be cukraus
Ingredientai:
- 500 g morkų;
- 4 kiaušiniai;
- 150 ml agavų sirupo;
- 120 g avižų miltų;
- 90 g sviesto;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 0,2 g natūralios vanilės.
Gaminimas:
1. Smulkiai sutarkuokite morkas, lėtai ištirpinkite sviestą, o kiaušinius suplakite viename inde su agavų sirupu. Viską suberkite į vieną dubenį ir gerai išmaišykite.
2. Vientisą masę sudėkite į kepimo formą. Pašaukite į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45–50 minučių.