Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, agurkus kuo puikiausiai galima rauginti tiek trumpam, tiek ilgam laikotarpiui. Abu variantai skiriasi savo skoniu ir kone kiekvienas žmogus turi nuomonę, kuris patinka labiau.
„Žinoma, trumpai rauginti agurkai labiau asocijuojasi su vasara, o ilgesniam laikui užraugtos daržovės – labiau rudens ir žiemos skonis“, – priduria B.Baratinskaitė.
Agurkai bus traškesni, jeigu prieš rauginimą juos apie 2–3 val. palaikysite šaltame vandenyje.
„Jeigu planuojate namuose užsiraugti agurkų, rinkitės druską, kuri yra ne joduota. Agurkai bus traškesni, jeigu prieš rauginimą juos apie 2–3 val. palaikysite šaltame vandenyje. Be to, dedant į stiklainius, svarbu daržovių pernelyg nesuspausti, nes kitaip jos suminkštės“, – pataria B.Baratinskaitė ir siūlo išbandyti tris raugintų agurkų receptus.
Su svogūnais rauginti agurkai
Ingredientai:
- 1 kg agurkų;
- 2 svogūnai;
- 2 valg. šaukšt. nemaltų garstyčių sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. ciberžolės miltelių;
- 2 valg. šaukšt. druskos;
- 2 stiklinės virinto ir atvėsinto vandens.
Gaminimas:
1. Šviežius agurkus gerai nuplauti, nupjauti galiukus. Supjaustyti svogūnus.
2. Vandenyje ištirpinti druską, suberti prieskonius, išmaišyti.
3. Į stiklainius sudėkite agurkus ir užpilkite sūrymu. Tada ant viršaus uždėkite stiklinę su vandeniu, kad ji šiek tiek slėgtų agurkus ir svogūnus – jie turi būti panirę. Tik žiūrėkite, kad sūrymas neišbėgtų pro stiklainio kraštus. Palikite stiklainyje šiek tiek vietos skysčiui, kuris papildomai susidarys vykstant fermentacijos procesui.
Stiklainius pastatykite atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Rūgimas prasidės maždaug per dvi paras – ims išsiskirti burbuliukai. Agurkai ir svogūnai pakils į viršų. Aktyvi fermentacija baigsis maždaug po savaitės – tada daržovės nusileis ant dugno. Galite jas ragauti iškart arba sandariai uždarykite stiklainius dangteliais ir laikykite šaltame rūsyje arba šaldytuve.
Mineralais praturtinti trumpai rauginti agurkai
Ingredientai:
- 1 kg agurkų;
- 1 l gazuoto mineralinio vandens;
- 2 valg. šaukšt. druskos;
- 3 skiltelės česnako;
- aitriosios paprikos;
- krapų.
Gaminimas:
1. Agurkams raugti naudokite visą krapo stiebą su žiedynu – jis geriausiai praturtins skoniu. Įdėkite krapus į stiklainį, tada sudėkite agurkus, jie neturėtų būti dideli. Ant viršaus suberkite pjaustytą česnaką ir aitriąsias paprikas.
2. Druską ištirpinkite mineraliniame vandenyje ir sūrymą užpilkite ant agurkų.
3. Stiklainį pastatykite į šaldytuvą ir mėgaukitės trumpai raugintais agurkais jau po 12–15 valandų.
Obuolių rūgštele papildyta klasika
Ingredientai:
- 1,5 kg agurkų;
- 1,5 litro virinto šalto vandens;
- nedidelis rūgštus obuolys;
- 4 valg. šaukšt. druskos;
- sauja juodųjų serbentų ir vyšnios lapų;
- keli lauro lapai;
- 2 krapų stiebai;
- 6 skiltelės česnako;
- 1 arbat. šaukšt. kalendros grūdelių.
Gaminimas:
1. Gaminant pagal šį receptą, svarbiausia daržoves į stiklainį dėti sluoksniais. Iš pradžių – dalis lapų, krapų ir česnakų. Tada – agurkai ir obuolio gabaliukai. Tada – vėl lapai ir prieskoniai. Ir taip – trys skirtingi sluoksniai. Viršuje agurkus turi uždengti lapai.
2. Viską užpilkite sūrymu, bet ne iki kraštų – palikite maždaug 3–4 centimetrus. Uždenkite plastikiniu dangteliu ir rauginkite kambario temperatūroje kelias dienas. Galite kasdien nuimti ir vėl uždėti dangtelį, kad išeitų perteklinis slėgis. Jeigu laikysite šaltai, taip raugintais agurkais galėsite mėgautis visą žiemą.