Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, pavyzdžiui, prekybos tinklas „Maxima“ fiksuoja išaugusią kavos pupelių, o ypač aparatams skirtų kavos kapsulių paklausą.
Pernai kavos kapsulių paklausa šoktelėjo net 63 proc., 4 proc. išaugo kavos pupelių pardavimai, o štai tirpios kavos ir kavos mišinių buvo nupirkta mažiau. Dažniausias pirkėjų pasirinkimas pernai išliko malta kava. Šiame tinkle pernai jos nupirkta 8,8 mln. pakuočių, o tai 2 proc. daugiau lyginant su užpernai.
Kad įsigyta malta kava ar kavos pupelės ilgiau išlaikytų savo savybes, patariama produktą saugoti nuo sąlyčio su deguonimi, drėgmės, karščio ir šviesos. Paprastai malta kava turi trumpesnį galiojimo terminą negu kavos pupelės, kurios vertingas aromatines ir skonines savybes išlaiko ilgiau. Baristos rekomenduoja šviežiai malti kavos pupeles kiekvienam kavos puodeliui.
Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė teigia, kad kavos skoniu galima mėgautis ne tik iš puodelio – ji siūlo išbandyti tris paprastus receptus ir tuo įsitikinti.
Kavos želė
Ingredientai:
- 2 puodeliai juodos kavos;
- 0,5 stiklinės vandens;
- 100 g baltojo cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. želatinos;
- 200 ml grietinėlės.
Gaminimas:
1. Šaukšte vandens 5 minutėms užmerkite želatiną.
2. Užvirkite pusę stiklinės vandens ir jame ištirpinkite baltą cukrų.
3. Pasiruoštą karštą kavą sumaišykite su vandens ir cukraus sirupu, tada sudėkite išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišykite. Palikite šiek tiek atvėsti.
4. Atvėsusį mišinį supilkite į indelius, stiklines ar formą, kurioje patieksite želė. Dėkite į šaldytuvą bent 8 valandoms, kad sustingtų.
5. Sustingusią želę papuoškite ir pagardinkite plakta grietinėle, pasaldinta ruduoju cukrumi.
Kavos blyneliai
Ingredientai:
- mažas puodelis kavos (50 ml);
- 2 arbat. šaukšt. cukraus;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 0,5 stiklinės pieno;
- 1 stiklinė miltų;
- 1 kiaušinis;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Kavoje ištirpinkite cukrų, sviestą ir druską. Leiskite atvėsti ir tada supilkite į pieną.
2. Į mišinį supilkite 1 kiaušinio plakinį ir plakite – plakant berkite išsijotus miltus, kad susidarytų vientisa masė.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, iš tešlos formuokite blynelius ir kepkite.
Šokoladinė kava
Ingredientai:
- 2 puodeliai karštos kavos;
- 60 ml grietinėlės;
- 2 valg. šaukšt. šokoladinio sirupo;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 2 cinamono lazdelės;
- plaktos grietinėlės (papuošimui).
Gaminimas:
1. Į puodą supilkite šviežiai paruoštą juodą kavą, grietinėlę, šokoladinį sirupą ir cukrų. Pakaitinkite ant vidutinės kaitros maišydami, kol cukrus visiškai ištirps.
2. Gėrimą supilkite į 2 puodelius, pamaišykite cinamono lazdele, papuoškite plakta grietinėle.