Vištieną ar kitą pasirinktą paukštieną galite gaminti visiškai paprastai. Pavyzdžiui, vištienos filė įtrinkite druska, kmynais, smulkintais česnakais (jei mėgstate pikantišką skonį, galite į prieskonių mišinį įmaišyti cinamono, kalendrų, tarkuotos imbiero šaknies ir pan.), apšlakstykite citrinos sultimis (jei mėgstate riebiau, aptepkite majonezu), įvyniokite į foliją ar įdėkite į kepimo maišelį ir kepkite orkaitėje. Tokia paukštiena su padažais, kuriuos netrukus pasiūlysime, bus labai gardi ir šilta, ir šalta.
Produktai
60 g džiovintų abrikosų, 60 g razinų, 60 g džiovintų spanguolių, 60 g džiovintų vyšnių, gabalėlis džiovintos aitriosios paprikos, gabalėlis imbiero šaknies, 3 obuoliai, 2 svogūnai, 1 valg. š. kalendros grūdelių, 1 valg. š. kardamono miltelių, 60 g cukraus, pagal skonį druskos, žiupsnelis tarkuotų apelsino žievelių, pusės citrinos sultys, 1 valg. š. sviesto.
Kaip gaminti
1. Džiovintus vaisius nuplaukite, su apelsino žievelėmis sumeskite į puodelį ir užpilkite tiek vandens, kad vos apsemtų. Kiek pamirkusias apelsino žieveles išimkite.
2. Obuolius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite stambiais gabalėliais. Sutarkuokite aitriąją papriką ir imbierą.
3. Svogūnus susmulkinkite, su paprika ir imbieru pakepinkite svieste ir sukrėskite į puodą su džiovintais vaisiais.
4. Padažą pagardinkite prieskoniais, cukrumi ir, vis pamaišydama, troškinkite ant silpnos ugnies, kol vaisiai išbrinks. Tada sukrėskite obuolius ir dar patroškinkite, kol suminkštės.
Fotolia nuotr. / Indiškas kriaušių ir mėtų padažas („chutney“) |
Produktai
500 g kriaušių, 50 g šviesių razinų, sauja šviežių mėtų lapelių, 50 ml citrinų sulčių, 50 ml baltojo sauso vyno acto, 100 g rudojo cukraus, pagal skonį druskos, 1 arbat. š. kario miltelių, žiupsnelis tarkuotos imbiero šaknies.
Kaip gaminti
1. Razinas užpilkite citrinų sultimis ir palikite per naktį.
2. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Nuplautas ir gerai nusausintas mėtas smulkiai supjaustykite.
3. Į puodą suberkite kriaušes, razinas su likusiomis sultimis ir cukrų. Viską sumaišykite, užvirinkite ir kaitinkite ant mažos ugnies apie pusvalandį. Suberkite prieskonius ir virkite, kol sutirštės – maždaug apie 20–25 minutes.
4. Karštą pagardą supilstykite į stiklainius ir užsukite dangteliais. Laikykite vėsioje vietoje.
Fotolia nuotr./Obuolių ir spanguolių padažas |
Produktai
1 500 g obuolių, 500 g spanguolių, 450 g svogūnų, 50 g imbiero šaknies, 1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų, 500 g cukraus, 250 g obuolių acto.
Iš šio kiekio produktų pagaminsite maždaug 2 l padažo. Jei norite mažiau, proporcijas tolygiai mažinkite pagal poreikius.
Kaip gaminti
1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, sutarkuokite imbiero šaknį.
2. Į puodą sudėkite pjaustytus obuolius, svogūnų griežinėlius, suberkite cukrų ir pipirus, supilkite actą, nuolat maišydama kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps.
3. Užvirinkite, sumažinkite liepsną ir virkite neuždengtą maždaug 50 min., kol obuoliai ir svogūnai suminkštės ir išgaruos skystis. Nepamirškite vis pamaišyti.
4. Suberkite spanguoles ir pavirkite dar 10 min., tik nelaukite, kol spanguolių žievelė ims trūkinėti.
5. Sudėkite padažą į iškaitintus stiklainius, užsukite metaliniu dangteliu, laikykite vėsioje tamsioje vietoje. Tiekite atšaldytą.