Paelijos receptas kilo iš derlingo Valensijos regiono, kur ją pirmieji pradėjo gaminti paprasti ūkininkai. Tradiciškai paelija buvo gaminama iš to, ką tuo metu po ranka rasdavo šeimininkai. Pagrindinė sąlyga – ingredientai turi būti kokybiški, švieži ir vietiniai. Šio patiekalo paslaptis slypi ir kitose detalėse. Paelijos gamybai naudojama speciali plati, tačiau negili keptuvė, vadinama paellera. Tokio tipo keptuvė padeda ne tik puikiai ištroškinti ingredientus, bet ir suformuoti traškią plutelę dugne.
Be to, geros paelijos gamybos paslaptis – ryžiai, kurių rūšį būtina pasirinkti atsakingai. Paelijai labiausiai tinka apvalūs arba vidutinio ilgio ryžiai. Vienos tinkamiausių ryžių rūšių yra calasparra arba bomba, kurios puikiai sugeria skystį, tačiau kartu išlaiko formą bei tekstūrą, būtiną tinkamam šio ispaniško patiekalo paruošimui.
Paelijos receptuose paprastai dominuoja šviežių jūros gėrybių skoniai, kurių bene didžiausiu gerbėju galima tituluoti dabartinį Ispanijos karalių Pilypą VI. Tačiau šiam patiekalui išpopuliarėjus už Valensijos ribų, atsirado daugybė kitų jo versijų – su vištiena, antiena, triušiena ar net vegetariška paelija, kurioje dominuoja daržovės. Tam, kad visi skoniai geriausiai atsiskleistų, gaminant paeliją, būtina tolygiai išdėlioti naudojamus priedus ant ryžių ir patiekalo gaminimo metu nemaišyti.
Pabandykime pasigaminti!
Nors gali atrodyti, kad paeliją pasigaminti yra sudėtinga ir brangu, taip visai nėra. Skirtingų patiekalo variantų paruošimo laikas varijuoja nuo 30 iki 50 min., o brangius ingredientus galima pakeisti alternatyvomis. Štai šaldytos jūros gėrybės neretai gali tapti pigesne, tačiau tokia pačia gardžia alternatyva šviežioms, o tradiciškai naudojamą brangųjį šafraną galima keisti kvapnia malta ciberžole.
„Lidl“ ekspertai pranešime žiniasklaidai kviečia išbandyti net tris (ne)tradicinius paelijos receptus, kurie atitiks tiek jūros gėrybių mėgėjų, tiek mėsos gerbėjų bei vegetariškų patiekalų fanų skonį. O su kokybiškais ir šviežiais produktais patiekalas taps dar gardesnis dalintis.
Tradicinio skonio paelija su jūros gėrybėmis
Reikės:
- 400 g ryžių,
- 225 g čioriso dešros,
- 225 g šaldytų krevečių,
- 225 g šaldytų midijų,
- 1 svogūno,
- 4 skiltelių česnako,
- 1 paprikos,
- 1 didelio pomidoro,
- 1 l žuvies sultinio,
- 1 a. š. rūkytos paprikos,
- 1 a. š. maltos ciberžolės,
- 1 citrinos,
- Druskos ir pipirų pagal skonį,
- Alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Sudėkite griežinėliais pjaustytą čioriso dešrą ir kepkite, kol apskrus. Apkepę, atidėkite į šalį.
Į tą pačią keptuvę sudėkite smulkintą svogūną, česnaką ir papriką. Kepkite juos, kol suminkštės. Po to sudėkite pjaustytą pomidorą ir kepkite dar kelias minutes.
Įmaišykite ryžius, tada supilkite sultinį, pabarstykite ciberžolės ir paprikos prieskoniais. Pagardinkite druska ir pipirais. Galiausiai leiskite porą minučių pasitroškinti.
Kai sultinys kiek susigers į ryžius, ant ryžių išdėliokite krevetes ir midijas. Toliau troškinkite nemaišydami apie 15-20 minučių, kol ryžiai suminkštės, o jūros gėrybės išsitroškins.
Galiausiai, nukelkite keptuvę nuo ugnies, uždenkite ir palikite dar 5 minutėms. Prieš patiekdami, papuoškite citrinos griežinėliais.
Paelija su vištiena, paprikomis ir alyvuogėmis
Reikės:
- 500 g vištienos šlaunelių mėsos (be kaulų),
- 2 raudonųjų paprikų,
- 80 g juodųjų alyvuogių,
- 4 česnako skiltelių,
- 300 g ryžių,
- 900 ml vištienos sultinio,
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus,
- 1 a. š. rūkytos paprikos,
- 1 a. š. maltos ciberžolės,
- 1 svogūno,
- 1 citrinos,
- Šviežių petražolių ryšulėlio,
- Druskos ir pipirų.
Vištienos šlaunelių mėsą pagardinkite druska ir pipirais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir apkepkite vištieną iš abiejų pusių. Iškepę, atidėkite į šalį.
Keptuvėje ant trupučio aliejus apkepkite stambiais gabalėliais pjaustytą papriką, kad ji gražiai apskrustų. Vėliau taip pat atidėkite į šalį.
Į tą pačią keptuvę įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir pakepinkite smulkintą česnaką ir svogūną, viską pabarstykite rūkytos paprikos prieskoniais.
Į tą pačią keptuvę įberkite ryžius ir paskrudinkite juos 1–2 minutes kartu su jau apkeptomis daržovėmis.
Supilkite vištienos sultinį, viską pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Leiskite troškintis.
Po kiek laiko į keptuvę sudėkite jau apkeptą vištieną, papriką ir perpus pjaustytas alyvuoges. Leiskite viskam troškintis apie 15–20 minučių arba tol, kol ryžiai sugers sultinį.
Prieš patiekdami, patiekalą papuoškite šviežiomis petražolėmis ir citrinos griežinėliais.
Rudeniška paelija su cukinijomis, grybais ir pomidorais
Reikės:
- 200 g ryžių,
- 1 vidutinio dydžio cukinijos,
- 150 g grybų,
- 150 g vyšninių pomidorų,
- 1 a. š. rūkytos paprikos,
- 750 ml daržovių sultinio,
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus,
- 2 česnako skiltelių,
- 1 nedidelio svogūno,
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Patiekalo gaminimo pradžia panaši kaip ir prieš tai buvusių receptų. Pirma didelėje keptuvėje pakepinamas susmulkintas svogūnas ir česnakas, o vėliau kartu į keptuvę keliauja ir griežinėliais pjaustytos cukinijos bei grybai. Troškinkite šias daržoves apie 5–6 minutes, kol daržovės suminkštės ir šiek tiek apskrus.
Į daržoves įmaišykite ryžius ir pagardinkite rūkytos paprikos prieskoniais. Viską gerai išmaišykite ir apie 2–3 minutes pakepinkite ryžius, kol jie taps šiek tiek skaidrūs.
Palaipsniui supilkite šiltą daržovių sultinį ir sumažinkite ugnį iki vidutinės. Leiskite viskam troškintis apie 15 minučių.
Po maždaug 15 minučių į keptuvę sudėkite perpus perpjautus vyšninius pomidorus. Patiekalą troškinkite dar 5–7 minutes, kol ryžiai suminkštės ir sultinys visiškai susigers.
Patiekalui išsitroškinus, viską pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį ir patiekite.
Skanaus!