„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

3 patiekalai dvigubai šventei: trispalviai lietiniai, sveikuoliški blyneliai ir sotūs blynai

Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje yra viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šalyje ir pasaulyje susidariusios situacijos, šiemet šios šventės paminėti tradiciškai nepavyks. Nepaisant to, nepraleiskite progos prisiminti tradicinius ar išbandyti naujus skonius, juk žiemos išlydėtuves smagiai paminėti galima ir būnant namuose.
Blynai
Blynai / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė primena, kad vienu iš pagrindinių Užgavėnių simboliu tapę blynai nuo seno buvo siejami su sugrįžtančia saule, mat jie įprastai būna karšti, apvalūs ir auksinės spalvos.

Vis tik maisto ekspertė pabrėžia, kad šiandien ruošiant Užgavėnių blynus nereikėtų apsiriboti vien įprastais blyneliais, ypač, kai tą pačią dieną minima ir Lietuvos Valstybės atkūrimo diena. Šiomis progomis B.Baratinskaitė pataria nebijoti išbandyti naujovių ir patiekalus papildyti tautinėmis spalvomis. Jūsų dėmesiui – receptų trejetukas:

Lietiniai „Trispalvė“

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai;
  • 300 ml vandens;
  • 100 ml aliejaus;
  • 300 g kvietinių miltų;
  • 100 g špinatų;
  • 100 g virtų burokėlių;
  • 1 valg. šaukšt. maltos ciberžolės;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, paruoškite natūralius dažus. Špinatų lapelius nuplaukite po tekančiu vandeniu, sudėkite į gilų indą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Vandeniui atvėsus, lapelius išimkite ir elektriniu smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Virtą burokėlį smulkiai sutarkuokite, gautą masę sudėkite į arbatinį puodelį ir užpilkite verdančiu vandeniu taip, kad šis ją apsemtų. Tuomet į trečią indą suberkite 4 šaukštus ciberžolės ir įpilkite 4 šaukštus šilto vandens.

2. Paruošus natūralius dažus, reikėtų pradėti blynų tešlos gamybą. Pirmiausia, išplakite kiaušinius, tuomet sudėkite cukrų, druską ir aliejų bei viską gerai išmaišykite. Tuomet sudėkite pusę miltų, viską išmaišykite, įpilkite 150 ml šalto vandens ir vėl viską gerai išmaišykite. Į gautą masę suberkite likusius miltus ir supilkite vandens likutį. Viską išmaišius tešla turi būti skysta bei laisvai tekėti nuo šaukšto. Jei tešla atrodo per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens.

3. Gautą tešlos masę padalinkite į tris atskirus indus. Į vieną jų įmaišykite špinatų tyrę, į kitą – gautas burokėlių sultis be minkštimo, į trečią – ciberžolės košelę. Maišykite iki kol spalvos tolygiai pasiskirstytų tešloje.

4. Įkaitintoje keptuvėje kepkite plonus lietinius, o ant stalo patiekite sulenktus ir išdėliotus pagal trispalvės spalvas.

Vida Press nuotr./Špinatų lietiniai
Vida Press nuotr./Špinatų lietiniai

Bananiniai blynai be gliuteno

Ingredientai:

  • 1 bananas;
  • 2 kiaušiniai;
  • 0,5 stiklinės avižinių dribsnių;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • ¼ arbat. šaukšt. cinamono.

Gaminimas:

1. Visus ingredientus dėkite į dubenį, taip pat įdėkite sutrintą bananą ir viską gerai išmaišykite.

2. Įkaitinkite keptuvę ir suformavę kepkite blynus, kol gražiai pageltonuos. Jei naudosite kokosų aliejų, blyneliai papildomai įgaus ir kokosų aromato.

Dangiros Šimašiutės nuotr./Bananiniai avižiniai blynai
Dangiros Šimašiutės nuotr./Bananiniai avižiniai blynai

Cukinijos ir vištienos blyneliai

Ingredientai:

  • 500 g cukinijos;
  • 3 virtos vištų šlaunelės be kaulo;
  • 2 kiaušiniai;
  • 200 g fermentinio sūrio;
  • 30 g kietojo sūrio;
  • 1 svogūnas;
  • 3 valg. šaukšt. miltų;
  • 1 valg. šaukšt. krakmolo;
  • krapų;
  • petražolių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Cukiniją nulupkite ir sutarkuokite, jei bus daug sulčių, jas šiek tiek nusunkite. Tada sudėkite išplaktą kiaušinį, sutarkuotus dviejų rūšių sūrius, nedideliais gabalėliais supjaustytą vištieną, susmulkintą svogūną, žalumynus, prieskonius, miltus ir krakmolą. Viską gerai išmaišykite.

2. Kabindami po šaukštą paruoštos masės formuokite keptuvėje su įkaitintu aliejumi blynelius ir kepkite, kol jie pagels iš abiejų pusių. Patiekite su grietine ar mėgstamu padažu.

123RF.com nuotr./Cukinijų blyneliai
123RF.com nuotr./Cukinijų blyneliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs