Ką šaltuoju sezonu valgyti per pietus, kad maistas būtų vertingas ir jį netruktų paruošti ilgai? Skaniais receptais pranešime žiniasklaidai dalijasi prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Pasak jo, šaltuoju sezonu per pietus išties reikėtų valgyti sočiau nei kitais metų laikais, mat siekiant palaikyti normalią kūno temperatūrą, žmogui reikia daugiau energijos. Dažnai apie poreikį užkąsti sočiau „praneša“ ir pats organizmas – jaučiamas noras valgyti daugiau riebesnio, karšto maisto arba pasirenkamos didesnės porcijos.
„Skaičiuojama, kad per pietus suvalgytas patiekalas turėtų turėti 400-600 kalorijų, o šaltuoju sezonu – iki 800 kalorijų. Vis dėlto tai nereiškia, kad vyraujant šaltam orui galima valgyti bet ką – sveikos mitybos principai net ir žiemą išlieka tie patys. O ir sveikų bei sočių patiekalų, kuriuos galima greitai paruošti ryte ir nusinešti pietums į darbą, receptų apstu“, – sako pašnekovas ir dalijasi trijų nesunkiai paruošiamų patiekalų, puikiai tinkamų nusinešti pietums į darbą, receptais.
Veganiškas sotus daržovių troškinys
Tokį troškinį paruošite vos per 15-20 minučių, per tą laiką lengvai spėdami dar ir susiruošti į darbą. O pašildytas per pietus jis bus lygiai toks pat skanus.
Ingredientai:
- 1 morka;
- 1 svogūnas;
- 0,5 skardinės konservuotų sviestinių pupelių;
- 0,5 skardinės savo sultyse konservuotų pomidorų;
- 1 kubelis daržovių sultinio;
- sauja špinatų;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
1. Visų pirma reikia pasiruošti daržoves: kubeliais supjaustyti morką ir svogūną, tuomet šiek tiek apkepti.
2. Daržovėms suminkštėjus, į keptuvę reikia suberti sviestines pupeles, supilti smulkintus pomidorus, ir, viską sumaišius, užpilti puodeliu verdančiame vandenyje ištirpinto sultinio.
3. Tuomet keptuvę palikite ant ugnies maždaug dešimčiai minučių, kol sultinys beveik išgaruos. Gautą masę pagardinkite druska ir pipirais, jei mėgstate valgyti aštriau – dar ir maltų aštriųjų pipirų prieskoniais.
4. Galiausiai, suberkite į troškinį saują špinatų, ir viską gerai išmaišykite.
Lašišos kepsnys su daržovėmis
Paruošti tokį patiekalą truks vos 15 minučių. Be to, skaniam lašišos kepsniui užtenka vien prieskonių žuvies kepsniams ir šlakelio citrinos sulčių, tuo tarpu šalia patiekiamos daržovės – fantazijos reikalas. Gera idėja – lapinių salotų rinkinys, šiek tiek paprikų, agurkų ir pomidorų.
Gaminimas:
1. Gabalėlį lašišos įtrinkite prieskoniais žuvies kepsniams ir apšlakstykite citrinų sultimis, o tuomet keliolikai minučių pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę.
2. Daržoves tiesiog susmulkinkite, sumaišykite su salotų lapais ir apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis.
Darbe šį patiekalą galite valgyti taip, kaip patiems atrodo skaniau: kaip žuvies kepsnį su garnyru ar kaip salotas, kurių pagrindinis ingredientas – kepta lašiša. Tokiu atveju, tereikia lašišą šiek tiek susmulkinti ir viską lengvai sumaišyti.
Jautienos troškinys su meksikietiškais akcentais
Šis patiekalas puikiai tiks tiems, kas mėgsta pavalgyti kiek riebiau. Troškinį paruošti taip pat truks vos apie 20 minučių, tad didžiąją dalį šio laiko drąsiai galėsite praleisti besiruošdami kelionei į darbą.
Ingredientai (1 asm):
- 250-300 g jautienos faršo;
- mažas stiklainėlis pomidorų tyrės;
- 0,5 skardinės rudųjų konservuotų pupelių;
- 2 valg. šaukšt. konservuotų kukurūzų;
- saujelė tarkuoto fermentinio sūrio;
- maltų saldžiųjų paprikų;
- šiek tiek jelapeno pipirų (jei mėgstate aštriau).
Gaminimas:
1. Pirmiausia reikia apvirti jautienos faršą, o tai truks apie 15 minučių.
2. Tuomet nusunkus vandenį į puodą reikia suberti rudąsias konservuotas pupeles ir konservuotus kukurūzus, kurie patiekalui suteiks šiek tiek meksikietiško skonio. Viską sumaišykite su pomidorų tyre, pagardinkite prieskoniais ir, jei tik norisi, suberkite smulkintą jelapeną.
3. Dar šiek tiek pakaitinę troškinį, kol šis ims burbuliuoti, nuimkite puodą nuo ugnies ir sudėkite patiekalą į indą, kuriame ketinate neštis į darbą. Ant viršaus berkite tarkuoto fermentinio sūrio ir šiek tiek pamaišykite, kad šis tolygiai pasiskirstytų po visą troškinio masę.