„Jeigu iškylose karts nuo karto ruošiate tuos pačius kepsnius, tikėtina, kad įsibėgėjus vasarai pabosite ir sau, ir savo artimųjų nebenustebinsite. Idėjų toli ieškoti nereikia – kartais mėgstamam patiekalui užteks pasigaminti kelis skirtingus padažus ir ant laužo iškeptas mėsos ar žuvies kepsnys atsiskleis naujais skoniais“, – sako pranešime žiniasklaidai cituojamas „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.
Ekspertas dalinasi skirtingais padažų receptais ir patarimais, koks padažas labiausiai tinka mėsos patiekalams, žuviai ir net keptoms daržovėms paskaninti.
Tiesa, A.Poleninas pastebi, kad patiekalus skaninant padažu svarbu, kad jis nebūtų dominuojantis, todėl padažo daug nereikia. „Valgyti turėtume pagrindinį patiekalą su pažadu, o ne padažą su patiekalu. Jeigu kepsnį paskandinsite pažade, kad ir koks lengvas jis bus, skoniu mėgautis bus sunku“, – sako jis.
Chimichurri padažas
Šis padažas idealiai tiks prie mėsos patiekalų. Griliaus patiekalai su prieskoniniu žolelių padažu – chimichurri – leis atrasti naujų skonių.
Ingredientai:
- 1 stiklinė šviežių petražolių;
- 1/4 stiklinės šviežių kalendrų;
- 1/2 svogūno;
- 3 česnako skiltelės;
- pusė puodelio alyvuogių aliejaus;
- 1/3 stiklinės raudonojo vyno acto;
- 3/4 arbat. šaukšt. smulkintų raudonųjų pipirų;
- 1/2 arbat. šaukšt. kumino;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Į maisto smulkintuvą sudėkite petražolių ir kalendros lapelius su koteliais, česnaką, svogūną, supilkite vyno actą ir viską susmulkinkite.
2. Įpusėjus smulkinimui supilkite alyvuogių aliejų ir prieskonius – kuminą, druską ir raudonųjų pipirų. Viską sumalkite iki vientisos masės.
3. Štai ir viskas, belieka tik pagardinti mėgstamos rūšies mėsos patiekalą šiuo aromatingu padažu.
Citrininis krapų padažas
Šis padažas itin tinka keptai žuvai paskaninti.
Ingredientai:
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos;
- 1/2 stiklinės sauso baltojo vyno arba vištienos sultinio;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 3 valg. šaukšt. šviežių kapotų krapų;
- 0,5 arbat. šaukšt. garstyčių padažo;
- 0,5 puodelio grietinėlės;
- 3 valg. šaukšt. sviesto;
- žiupsnelis kajeno pipirų;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Česnaką, vyną arba vištienos sultinį, citrinos sultis ir krapus suberkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies apie 2 minutes.
2. Sumažinę ugnį į ruošiamą padažą įpilkite grietinėlę ir garstyčias. Virkite kol padažas pradės tirštėti, tuomet nuimkite nuo ugnies ir sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą.
3. Galiausiai įberkite pipirus ir druską.
Lengvas graikiško stiliaus padažas
Lengvas ir gaivus graikiško stiliaus padažas idealiai tiks keptoms daržovėms paskaninti.
Ingredientai:
- 0,5 stiklinės sutrupinto fetos sūrio;
- 3 valg. šaukšt. šviežių kapotų krapų;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (jį galima pakeisti 3 valgomaisiais šaukštais natūralaus jogurto);
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės, kurią papildomai galima pagardinti žiupsneliu čiobrelių. Beje, šis padažas idealiai tiks ne tik keptoms, bet ir šviežioms daržovėms.