Kaip rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai, šiuolaikiniu maisto derinimo (angl. „food pairing“) pradininku laikomas britų virtuvės šefas Hestonas Blumenthalis, kuris pasaulį stebina netikėtais skonių deriniais. Jo aistra prasidėjo atsitiktinai – jai netyčia atrado, kad baltasis šokoladas puikiai dera su juodaisiais ikrais.
Norėdamas suprasti šį kulinarinį paradoksą, jis su mokslininku palygino abiejų kardinaliai skirtingų aromatų cheminę sudėtį. Paaiškėjo, kad grynai moksliniu požiūriu, jie yra beveik identiški. Tai paskatino ieškoti ir daugiau iš pirmo žvilgsnio nesuderinamų produktų kombinacijų bei atvėrė erdvę eksperimentams.
Eksperimentuoti tikrai verta, nes naudojami ingredientai – kasdieniai ir nebrangūs.
Nors H.Blumenthalis vadinamas maisto derinimo pionieriumi, kiekviena šalis ir kiekvienas maisto gamintojas juk irgi daro tą patį, tik galbūt to nepagrindžia moksliniais metodais.
Pasižvalgykite, kokiomis netikėtomis, bet išties skaniomis kombinacijomis yra mėgaujamasi pasaulyje.
Kava ir česnakas
Kavą esame įpratę gardinti šlakeliu pieno ar grietinėlės, paskaninti tokiais prieskoniais kaip kardamonas ar cinamonas. O gurmanai tikrai žino, kad skaniausiam puodeliui reikia ir šiek tiek druskos, kuri dar geriau atskleidžia kavos pupelių skonį. Tačiau kava ir česnakas?
Tokios kavos galėtumėte paragauti Turkijoje ar Sakartvele, nors ji siejama ir su Tibeto tradicijomis. Yra ne vienas tokios kavos variantas: vieni česnaką ir kavą verda, kiti – skrudina jo skilteles kartu su pupelėmis. Tačiau ir vieni, ir kiti tikina, kad česnakas kavai suteikia ypatingą skonį.
Kaip ruošti:
1. Į nedidelį indą (geriausia – specialiai kavos virimui skirtą) dėkite 2 sutrintas česnako skilteles ir šaukštelį kavos. Gerai sutrinkite ir vos kelias sekundes pakaitinkite.
2. Supilkite stiklinę vandens, įberkite vos vos druskos, galite įdėti rozmarino šakelę ir užkaitinkite. Užvirus, nuimkite nuo ugnies vienai minutei. Pakartokite tai tris kartus. Nukoškite ir patiekite – galite pagardinti puse šaukštelio medaus.
Žiedinis kopūstas ir kakava
Žiediniai kopūstai dera su gausybe ingredientų: įvairiausiomis daržovėmis, mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, makaronais. Dažniausiai juos gardiname česnaku, bazilikais, čiobreliais, ciberžole, krapais. Tačiau verta išmėginti ir neįprastą derinį – pakepti juos su kakava. Lengvai riešutinį kalafioro skonį kakavos saldumas dar sustiprins, o paprikos milteliai pažadins visus skonio receptorius.
Kaip ruošti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
2. Žiedinį kopūstą supjaustykite mažais žiedynais ir suberkite į kepimo indą su šlakeliu aliejumi. Pabarstykite česnakine druska, kakava ir paprikos milteliais, įberkite maltų juodųjų pipirų. Kad kakava ir paprikos milteliai tolygiai pasiskirstytų, patogu juos barstyti per arbatos sietelį.
3. Viską gerai išmaišykite ir dėkite skardą į orkaitę. Kepkite 30 minučių, kas dešimt minučių vis pamaišydami. Iškepę žiediniai kopūstai turi būti auksinės spalvos, o kraštai šiek tiek apskrudę.
Rauginti kopūstai ir ananasas
Šis derinys yra tikra vitaminų bomba. Ir vienas, ir kitas ingredientas jau nuo senų laikų žinomi kaip ypač sveikatai naudingi produktai. Rauginti kopūstai yra natūralus probiotikas, jie gerina virškinimą, yra vitamino C lobynas, stiprina širdies raumenį, normalizuoja cukraus, cholesterolio kiekį kraujyje. Tuo tarpu ananasai talkina gydant uždegimus, virškinimo problemas. Juose gausu vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų.
Atskirai šiais produktais mėgaujasi dažnas lietuvis. Bet pažvelkite į raugintų kopūstų ekspertus – vokiečius. Jie ruošia „Ananas Sauerkraut“ – saldžiarūgštį patiekalą, kuris puikiai derės su mėsa, paukštiena ar bulvėmis.
Kaip ruošti:
1. Didelėje keptuvėje arba puode svieste apkepkite smulkintą svogūną ir kelias česnako skilteles. Tuomet pilkite 200 ml daržovių sultinio, dėkite 400 g raugintų kopūstų, perpus mažiau gabalėliais pjaustyto ananaso.
2. Gerai išmaišykite, pagardinkite druska, pipirais, 2 šaukšteliais cukraus. Darkart gerai išmaišykite, uždenkite ir troškinkite maždaug 20 minučių.