„Renkantis ananasus reikėtų dėmesį atkreipti į jų standumą: jie neturėtų būti per minkšti arba turėti tamsių žymių. Lapų vainikas turi būti tamsiai žalios spalvos. Be to, patartina rinktis šviežius, o ne konservuotus ananasus, mat konservuotuose ananasuose gali būti pridėtinio cukraus. Kai ananasas supjaustomas, likusius jo gabalėlius geriausia laikyti sandariame inde šaldytuve“, – patarimais dalinasi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė.
Kambario temperatūroje laikomus neprapjautus ananasus suvalgyti reikėtų per kelias dienas.
Pasak jos, kambario temperatūroje laikomus neprapjautus ananasus suvalgyti reikėtų per kelias dienas. Jeigu ananaso iš karto suvalgyti neplanuojate – geriausia jį laikyti šaldytuve, tiesa, iš pradžių geriausia nupjauti jo viršūnėlę.
Sakoma, kad be lapų vainiko ananasas ilgiau išlieka šviežesnis ir gali būti laikomas apie savaitę: geriausia šį vaisių laikyti 7 laipsnių temperatūroje.
J.Sabaitienė siūlo ir 3 spalvingų patiekalų su ananasais receptus, kurie puikiai tiks ir Naujųjų metų stalui papuošti.
Vištienos iešmeliai su ananasais, saldžiosiomis paprikomis ir svogūnais
Ingredientai:
- 500 g vištienos krūtinėlės filė;
- 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
- 4 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 2 arbat. šaukšt. druskos;
- 300 g saldžiųjų raudonųjų paprikų;
- 300 g ananasų be žievelės;
- 150 g raudonųjų svogūnų;
- 10 baziliko lapelių;
- 200 g ryžių.
Gaminimas:
1. Vištieną supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį, įberkite šaukštelį druskos, supilkite sezamų aliejų, sojų padažą ir 2 šaukštus citrinų sulčių. Viską išmaišykite ir palikite marinuotis 30 minučių.
2. Nuplautas paprikas išskobkite, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite stambesniais kubeliais. Taip pat kubeliais supjaustykite ananasus ir susmulkinkite svogūnus.
3. Visus ingredientus atsitiktine tvarka sumaukite ant iešmelių ir kepkite vidutiniškai įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių kartkartėmis pavartydami, kol vištiena apskrus.
4. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas ant pakuotės.
5. Išvirtus ryžius sumaišykite su likusiomis citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi ir patiekite su iešmeliais.
Tofu ir ananasas azijietiškame padaže
Ingredientai:
- 200 g ryžių;
- 400 g tofu;
- gabalėlis ananaso;
- 4 arbat. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- 3 valg. šaukšt. saulėgrąžų aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. tarkuotų imbierų;
- 3 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 2 valg. šaukšt. ryžių acto;
- 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. medaus;
- 100 ml vandens;
- 2 svogūnų laiškai;
- 1 aitrioji paprika;
- 1 arbat. šaukšt. sezamų sėklų;
- 1 sauja šviežių petražolių.
Gaminimas:
1. Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas.
2. Tofu nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite norimo dydžio kubeliais, tą patį padarykite su ananasu.
3. Į dubenį įberkite du šaukštelius kukurūzų krakmolo, suberkite tofu, ananasą ir gerai išmaišykite, kad gabalėliai pasidengtų plonu krakmolo sluoksniu.
4. Paruoštus tofu ir ananasų kubelius kelias minutes, kol švelniai paruduos, apkepkite įkaitintame saulėgrąžų aliejuje.
5. Į atskirą keptuvę suberkite tarkuotus imbierus, akimirką pakepinkite, supilkite sojų padažą, actą, medų bei sezamų aliejų.
6. Likusį krakmolą ištirpinkite vandenyje ir įmaišykite į padažą. Svarbu maišyti greitai, nes padažas greitai pradės tirštėti ir, jei nebus gerai išmaišytas, krakmolas gali sušokti į gumulėlius.
7. Į keptuvę su padažu suberkite tofu, ananasą ir išmaišykite. Į dubenėlius dėkite ryžių, ant viršaus berkite tofu, ananasą, viską apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais, aitriosios paprikos griežinėliais bei sezamų sėklomis ir papuoškite šviežių petražolių šakelėmis.
Ant grilio keptas ananasas
Ingredientai:
- 1 ananasas, supjaustytas 1,5–2 cm storio žiedais;
- 50 g sviesto;
- 1 valg. šaukšt. medaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis aitriosios paprikos miltelių;
- aliejaus;
- mėgstamų ledų.
Gaminimas:
1. Apipjaustykite ananaso žievę. Minkštimą supjaustykite 2 cm storio žiedais, iš kiekvieno išpjaukite šerdį. Ištirpinkite sviestą, įmaišykite medų.
2. Į uždaromą indą sudėkite ananaso žiedus, supilkite sviestą su medumi, berkite druską ir aitriųjų paprikų miltelius. Švelniai papurtykite, kad ananasai tolygiai pasidengtų marinatu. Palikite marinuotis pusvalandį ar pernakt šaldytuve.
3. Kepimo groteles patepkite aliejumi, išdėliokite ananasų žiedus. Kepkite virš kaitrių žarijų 2–3 minutes, apverskite ir kepkite dar tiek pat.
4. Patiekite su mėgstamais ledais.