3 receptai su rudens gėrybėmis: cukinijų „makaronai“, burokėlių maltinis ir įdarytos bulvės

Rudeniui dovanojant vis naujų daržo gėrybių, verta išmėginti kuo įvairesnius patiekalų receptus, kuriais nustebinsite šeimą ir svečius. 3 receptais, įkvėpsiančiais pasigaminti šį tą įdomaus iš sezono gėrybių, dalinasi maisto gamybos ekspertas.
Įdarytos bulvės
Įdarytos bulvės / Vida Press nuotr.

„Ne viena mitybos filosofija kalba apie tai, jog valgyti atsižvelgiant į sezoniškumą, yra kartu ir sveika, ir nebrangu. Toks mitybos principas ypač aktualus šiuo metu, kai šviežių, maistingiausių, nebrangių vaisių ir daržovių gausu“, – pastebi pranešime žiniasklaidai cituojamas „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.

Cukinijų makaronai su pomidorais

Ingredientai:

  • 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 stiklinės špinatų;
  • 3 valg. šaukšt. kaparėlių;
  • ¼ stiklinės kanapių sėklų;
  • 2 arbat. šaukšt. tarkuotų citrinos žievelių;
  • 2 arbat. šaukštelių citrinos sulčių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiuosnelis pipirų;
  • 1 kg cukinijų;
  • 350 g pomidorų;
  • sauja šviežių bazilikų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir apie 30 sekundžių kepinkite česnaką. Tuomet keptuvės turinį sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite špinatus, bazilikus, kaparėlius bei kanapių sėklas, supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, paskaninkite druska ir pipirais ir viską sumalkite.

2. Cukinijas specialiu skustuku ar peiliu supjaustykite plonais šiaudeliais.

3. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, suberkite cukinijas, įberkite druskos ir kepkite apie minutę. Tada viską perdėkite į indą ir pagardinkite prieš tai paruoštu padažu.

4. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite pomidorus, paskaninkite druska ir pipirais bei kepkite apie 7 minutes. Kad pomidorai nesudegtų kepant įpilkite pora šaukštų vandens. Galiausiai pomidorus sudėkite ant cukinijų.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Cukinijų spagečiai su padažu ir vyšniniais pomidoriukais
Tinklaraščio archyvo nuotr./Cukinijų spagečiai su padažu ir vyšniniais pomidoriukais

Burokėlių maltinis

Ingredientai:

  • 1 stiklinė vandens;
  • ½ stiklinės bolivinių balandų;
  • 4 nedideli burokėliai;
  • ½ cukinijos;
  • 1 didelė morka;
  • 1 svogūnas;
  • 4 kiaušiniai;
  • druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus, kepimui.
  • Gaminimas:

1. Pasūdykite ir užvirkite vandenį, suberkite ir išvirkite bolivines balandas. Tai truks apie 10 minučių.

2. Sutarkuokite burokėlius, morką, svogūną.

3. Sumaišykite susmulkintas daržoves su bolivinėmis balandomis, įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais, suminkykite. Jei masė atrodo per daug sultinga, įberkite miltų ar kiek daugiau bolivinių balandų.

4. Suformuokite paplotėlius ir kepkite iš abiejų pusių po 4 minutes.

Vida Press nuotr./Burokėliai
Vida Press nuotr./Burokėliai

Įdarytos bulvės

Ingredientai:

  • 2 nedidelės bulvės;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 100 g pievagrybių;
  • 1 nedidelis svogūnas;
  • ¼ stiklinės baltojo vyno (galima naudoti nealkoholinį);
  • 3 valg. šaukštų riebios grietinės;
  • ½ valg. šaukšt. tarkuoto parmezano;
  • 70 g čederio;
  • keli vyšniniai pomidorai;
  • žiupsnelio smulkintų mėgstamų riešutų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 220°C, skardą išklokite folija.

2. Bulves gerai nuplaukite ir subadykite šakute, aptepkite aliejumi ir orkaitėje kepkite apie 40 minučių arba tol, kol suminkštės.

3. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite supjaustytus grybus ir, nuolat maišydami, kepinkite apie 6 minutes. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, pakepinkite pora minučių, supilkite vyną ir kepkite dar 2 minutes. Tada suberkite špinatus, pakepkite maždaug minutę. Įpilkite grietinės, pagardinkite druska ir pipirais ir tuomet išjunkite viryklės kaitrą.

4. Bulvėms suminkštėjus, įpjaukite jas išilgai ir išpjaukite bulvės gabalėlį, padarydami tarpą. Įdėkite į jį parmezano, grybų įdaro, užberkite čederio, įdėkite perpjautų mažų pomidorų, įberkite riešutų ir kepkite tol, kol sūris išsilydys.

Vida Press nuotr./Įdarytos bulvės
Vida Press nuotr./Įdarytos bulvės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Aukščiausios klasės kavos aparatai: ar verta į juos investuoti?
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai