Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

3 receptai vėlyviesiems pusryčiams namie: Benedikto kiaušiniai, šakšuka ir lengvoji granola

Savaitgaliai karantino laikotarpiu kitokie – neturime galimybės vėlyvais pusryčiais ir kava mėgautis kavinėse. Tačiau mažą šventę sekmadienio rytą galima surengti ir savuose namuose bei atkartoti populiariausius vėlyvųjų pusryčių patiekalus.
Vėlyvieji pusryčiai „Assorti Gourmet“ Halės turgavietėje
Vėlyvieji pusryčiai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, subalansuoti vėlyvieji pusryčiai gali užtikrinti žmogui reikalingą energijos kiekį visai likusiai dienai. Nors tai gali pasirodyti sudėtinga, iš tikrųjų tradiciškais vėlyvųjų pusryčių patiekalais praminti Benedikto kiaušiniai, angliški pusryčiai ar purūs blyneliai su vaisiais dažnu atveju turi visų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų bei vitaminų.

Vida Press nuotr./Ryžių dubenėlis su lašiša ir avokadu
Vida Press nuotr./Ryžių dubenėlis su lašiša ir avokadu

„Svarbu nepamiršti pagrindinės vėlyvųjų pusryčių idėjos – galimybės drauge su artimaisiais susėsti prie bendro stalo ir neskubant pasimėgauti sočiu bei gerą dienos pradžią užtvirtinančiu maistu. Dažnai vėlyvųjų pusryčių meniu sudaro subalansuoti patiekalai, praturtinti baltymais, angliavandeniais bei sveikaisiais riebalais. Jie ir itin sotūs, tad norint pasirūpinti savo sveikata, po jų patariama skirti daugiau laiko aktyviam poilsiui, pavyzdžiui, pasivaikščiojimui gamtoje arba sportui“, – pataria B.Baratinskaitė.

Benedikto kiaušiniai

Ingredientai (2 asm.):

  • 6 kiaušiniai (2 tryniai bus naudojami padažui);
  • 2 mėgstamos bandelės;
  • 4 juostelės šaltai rūkytos šoninės;
  • 100 g tirpinto sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
  • šlakelis citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Iškepkite šoninę ir ją ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Atskirai ištirpinkite sviesto gabalėlį bei palikite jį „pailsėti“.

2. Užvirkite puodą vandens – šiam užkaitus sumažinkite ugnį iki mažiausios. Virš verdančio vandens pastatykite dubenį, kuriame gaminsite padažą – pasirūpinkite, kad dubuo nesiliestų prie vandens. Į jį supilkite tirpintą sviestą, citrinos sultis, 2 kiaušinių trynius bei šaukštą acto, nepamirškite druskos ir pipirų. Padažui sutirštėjus, atidėkite jį į šoną.

3. Į verdantį vandenį supilkite 2 šaukštus acto. Gerai išsukite vandenį ir įmuškite kiaušinius. Po 2-3 minučių ištraukite juos.

4. Galiausiai perpjaukite bandeles pusiau ir jas paskrudinkite – kiekvieną jos puselę papuoškite šoninės gabalėliu, virtu kiaušiniu, dideliu šaukštu padažo bei žiupsneliu druskos ir pipirų.

Vida Press nuotr./Benedikto kiaušiniai
Vida Press nuotr./Benedikto kiaušiniai

Egzotiška, tačiau paprastai paruošiama šakšuka

Šis patiekalas dėl daržovių ir baltymų gausos yra tikras energijos užtaisas besiruošiant ilgesniam žygiui gamtoje. Ir nors šakšukos gaminimas itin paprastas, ji gali sulaukti gausių artimųjų aplodismentų tiek dėl viliojančios išvaizdos, tiek dėl į tolimus kraštus nukeliančio skonio

Ingredientai (2 asm.):

  • 4 kiaušiniai;
  • 1 skardinė konservuotų smulkintų pomidorų;
  • 3 pomidorai;
  • 1 paprika;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos saldžiosios paprikos;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • druskos;
  • pipirų;
  • žiupsnelis aitriosios paprikos (jei mėgstate aštriau).

Gaminimas:

1. Smulkiai supjaustykite visas daržoves.

2. Keptuvėje su trupučiu aliejaus 2-3 min. pakepinkite svogūną ir česnaką, vėliau šalia suberkite likusias daržoves – kepkite, kol šios suminkštės. Į keptuvę suberkite prieskonius ir konservuotus pomidorus – gerai išmaišykite ingredientus, sumažinkite ugnį ir uždėję dangtį palikite viską troškintis 10 minučių.

3. Gautame padaže suformuokite 4 duburėlius duobutę ir į kiekvieną iš jų įmuškite kiaušinį. Vėl uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite iki 15 min., priklausomai nuo to, kokį kiaušinio trynį mėgstate labiausiai – skystą ar tvirtą.

123RF.com nuotr./Šakšuka – kiaušiniai, iškepti tirštame pomidorų padaže.
123RF.com nuotr./Šakšuka – kiaušiniai, iškepti tirštame pomidorų padaže.

Granolos ir jogurto desertas

Ingredientai (2 asm.):

  • 400 g graikiško jogurto;
  • 4 saujos naminės ar pirktinės granolos;
  • pasirinktų vaisių arba šaukštelis aviečių uogienės.

Gaminimas:

Į 2 atskirus dubenėlius sudėkite po 200 g graikiško jogurto, ant kiekvieno užberkite po 2 saujas granolos ir viską pagardinkite savo mėgstamiausiais vaisiais arba uogiene.

Jūsų dėmesiui – keli naminės granolos receptai:

Granola su riešutų sviestu
Receptas: Granola su riešutų sviestu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 250.00 g (neskaldytų)
Razinos: 50.00 g
Migdolai: 50.00 g (plokštelių)
Moliūgo sėklos: 60.00 g
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Linų sėmenys: 2.00 valg. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Riešutų sviestas: 90.00 g (arba rinkitės kitą mėgstamą)
Klevų sirupas: 80.00 g
Kokosų aliejus: 20.00 g
Kaip gaminti

1. Visus ingredientus gerai sumaišykite dideliame dubelyje, o tada paskleikite kepimo skardoje.

2. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol mišinys parusvės ir taps traškus. Kepant kelis kartus permaišykite mediniu šaukštu, kad išvengtumėte pridegimo.

3. Ištraukite skardą iš orkaitės, leiskite granolai visai atvėsti, laikykite ją uždarame inde.

Suskleisti
Granola
Receptas: Sveikuoliška granola su riešutais ir sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 4.00 st. (nesmulkintų)
Riešutai: 1.00 st. (mišinio, galima - kartu su sėklomis)
Druska: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Kokosų aliejus: 0.50 st. (arba alyvuogių)
Medus: 0.50 st.
Džiovinti vaisiai: 0.25 skiltelės
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Tuomet dubenyje sumaišykite avižas, riešutus, sėklas, druską ir cinamoną. Ten supilkite aliejų, medų ir gerai išmaišykite. Supilkite paruoštą granolos mišinį į skardą ir tolygiai paskirstykite.

3. Kartkartėmis pamaišydami kepkite apie pusvalandį, kol apskrus. Ištraukę granolą iš orkaitės, leiskite jai atvėsti.

Suskleisti
Grikių ir pūstų ryžių granola
Receptas: Grikių ir pūstų ryžių granola
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 65.00 g (nekepintų)
Pūsti ryžiai: 45.00 g
Riešutai: 100.00 g (tinka įvairiausi mėgstami)
Moliūgo sėklos: 30.00 g
Kokosų aliejus: 30.00 g
Klevų sirupas: 50.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitiname orkaitę iki 180°C laispnių (funkcija su ventiliatoriumi).

2. Kepimo skardą klojame kepimo popieriaus.

3. Riešutus susmulkiname į kelias dalis.

4. Mažame puode išlydome kokosų aliejų, o tada pilame klevų sirupą.

5. Dubenyje sumaišome grikius, pūstus ryžius, riešutus, moliūgų sėklas, cinamoną ir karštą kokosų aliejų su klevų sirupu. Gerai išmaišome, nes svarbu, kad viskas pasidengtų aliejaus-sirupo mišiniu, tada paskleidžiame ant paruoštos kepimo skardos.

6. Kepame 20 minučių, vis pamaišydami, kad granola nesudegtų.

7. Atvėsusią granolą laikome sandariame inde iki mėnesio.

Granolai, kurią matote nuotraukoje, pagaminti mes naudojome tris šaukštus graikiško jogurto į kurį įmaišėme 1 šaukštelį žemės riešutų sviesto ir truputėlį klevų sirupo. Ant viršaus dėjome prinokusias kriaušes ir paruoštą granolą. Galiausiai dar užlašinome šlakelį klevų sirupo, bet tai jau kiekvieno skonio reikalas.

Suskleisti
Granola su datulių ir migdolų riešutų sviesto kremu
Receptas: Veganiška granola su datulių ir migdolų riešutų sviesto kremu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 3.00 puodelis (pilno grūdo)
Saulėgrąžos: 1.00 puodelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Moliūgo sėklos: 0.50 puodelis
Datulės: 200.00 g (natūralių)
Migdolų sviestas: 1.00 puodelis (glotnaus)
Vanduo: 0.50 puodelis
Kokosų aliejus: 3.00 valg. š. (tirpinto)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laispnių temperatūros.

2. Saulėgrąžas ir moliūgų sėklas nuplaukite, kad jos būtų švarios, palaukite, kol nuvarvės vandens perteklius.

3. Į elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu dėkite datules, migdolų riešutų sviestą, pilkite vandenį, kokosų aliejų ir suplakite iki vientisos masės.

4. Avižinius dribsnius sumaišykite su saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis ir druska. Į gautą mišinį įmaišykite paruoštą kreminę masę. Gerai išmaišykite.

5. Gautą masę padalinkite į dvi dalis, vienodu sluoksniu klokite ant kepimo kilimėlio ir paskirstykite per visą plotą.

6. Kepkite apie 10 min., tačiau po 5 min. kepimo pamaišykite. Iškepus palaukite, kol pravės ir galima skanauti.

Suskleisti
Granola
Receptas: Spragintų grikių granola
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Grikių dribsniai: 170.00 g
Migdolai: 100.00 g (skaldytų)
Chia sėklos: 100.00 g
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 120.00 g
Kokosų aliejus: 70.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Aliejų kepimui tinkamame inde įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Grikių dribsnius nedidelėmis porcijomis skrudiname įkaitintame aliejuje po 7–15 sek.

3. Dubenyje sumaišome avižų dribsnius, spragintus grikius, džiovintas spanguoles, migdolus, ispaninio šalavijo (chia) sėklas, cinamoną ir muskatą.

4. Ištirpiname keptuvėje sviestą, kokosų aliejų, cukrų ir druską. Sumaišome su sausaisiais ingredientais.

5. Gautą masę dedame į formą, suspaudžiame ir šaldome 2–3 val. šaldytuve. Susmulkiname. Granola paruošta!

Suskleisti
Avižinė granola
Receptas: Avižinė granola su riešutais ir vyšniomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 80.00 g
Vyšnios: 80.00 g (džiovintų)
Sviestas: 70.00 g
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Medus: 60.00 g
Klevų sirupas: 60.00 g
Kaip gaminti

1. Įkaitiname orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.

2. Dideliame dubenyje sumaišome avižinius ir grikių dribsnius, druską, riešutus bei džiovintas vyšnias.

3. Nedideliame prikaistuvyje nedideliame karštyje ištirpiname sviestą kartu su medumi ir klevų sirupu. Kaitiname ant nedidelės ugnies, kol sviestas ištirps.

4. Sviestą su medumi bei sirupu sumaišome su dribsniais. Gautą mišinį dedame ant kepimo skardos.

5. Pašauname į orkaitę ir kepame 10 min., tuomet ištraukiame, sumaišome, kepame dar 5 min. Vėl ištraukiame, įmaišome išplaktą kiaušinio baltymą bei kepame dar 5 min.

6. Iškepusią granolą atvėsiname ir susmulkiname į gabaliukus.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas